Evenimentul zilei

Joi08062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Politica REACȚII privind „limba moldoveanească” vorbită de CEBAN. Ana GUȚU: „Dodon a jurat pe Constituția care incorpora și textul Declarației [de Independență] prin urmare a jurat cu mâna pe limba română și pe unire”

REACȚII privind „limba moldoveanească” vorbită de CEBAN. Ana GUȚU: „Dodon a jurat pe Constituția care incorpora și textul Declarației [de Independență] prin urmare a jurat cu mâna pe limba română și pe unire” Recomandat

05 Noiembrie 2019 - 

Comentariile noului primar al Capitalei, Ion Ceban, au declanșat o serie de reacții în societate din partea foștilor deputați care și-au pus eforturile în înlocuirea „limbii moldovenești” din Constituția R. Moldova.

Fosta deputată, Ana Guțu, cea care a împins pe agenda publică această temă a limbii române definite în Consituție prin modificarea articolul 13, a declarat pentru EvZ Moldova că, de fapt, PSRM nu a abandonat niciodată retorica și temele geopolitice.

Ei, PSRM, niciodată nu au abandonat retorica geopolitică. Aceștia se fac a ignora un lucru clar și evident pe care oamenii pregătiți și informați îl cunosc. Anume, în 2013 Curtea Constituțională a statuat asupra constituționalizării declarației de independență. Decizia este foarte bine cunoscută și de atunci declarația de independență este încorporată în Constituție, iar postulatele din declarația de independență care vin în contradicție cu articolele Constituției prevalează asupra acestor articole.

Prin urmare, limba română despre care se spune că este limba vorbită în Republica Moldova în declarația de independență face ca articolul 13 din Constituție să devină unul caduc. Adică este lovit de nulitate.

S-a zvonit apoi că Parlamentul trebuia să opereze această modificare tehnică în Consituție, dar fie nu au majoritatea, fie nu au avut curaj, etc. Asta e altceva, după mine, eu le interpretez ca speculații. Deoarece, Curtea Constituțională și-a spus cuvântul.

Dânsa a mai declarat că s-a lucrat intens la o campanie de adormire a vigilenței pe temele geopolitice consacrate sub pretextul coabitării.

„Dodon a jurat pe Constituția care încorpora și textul Declarației [de Independență] prin urmare a jurat cu mâna pe limba română și pe unire, dacă citiți atent textul Declarației de Independență care conține postulatul unirii în fraza despre „revenirea noastră în spațiul etnic”.

Ceea ce face Ceban acum este doar să joace după regulile PSRM care niciodată nu s-au schimbat, chiar dacă au încercat să amăgească pe toată lumea cum că ei au abandonat retorica geopolitică. Ea niciodată nu a fost abandonată, nici de PSRM și nici de blocul ACUM. Iar influencer-ii lor au încercat să ne convingă de faptul că geopolitica nu contează. Ceea ce este o prostie din punctul meu de vedere,” a adăugat Ana Guțu.

Primarul ales, socialistul Ion Ceban, a declarat, luni seară, în cadrul unei emisiuni televizate, că el vorbește „limba moldovenească” și că va sărbători ca atare, pe 31 august, Ziua Limbii Române. 

Lasă un comentariu