Evenimentul zilei

Joi07092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Previziuni sumbre: Euro ar putea să dispară peste 10 ani

Previziuni sumbre: Euro ar putea să dispară peste 10 ani Recomandat

12 Ianuarie 2017 - 

Moneda euro ar putea să dispară peste 10 ani, dacă Parisul şi Berlinul nu vor reuşi să consolideze moneda unică, a declarat, marţi, Emmanuel Macron, candidat la alegerile prezidenţiale din Franţa, adăugând că actualul sistem este unul care favorizează Germania pe seama statelor membre mai slabe, transmite Reuters. 

"Adevărul este că trebuie să recunoaştem cu toţii că euro este incomplet şi că nu poate supravieţui fără reforme majore", a spus Macron, care până anul trecut a fost ministru al Economiei în guvernul preşedintelui socialist Francois Hollande, într-un discurs la Universitatea Humboldt din Berlin.

"Euro nu a furnizat Europei o suveranitate internaţională deplină în raport cu dolarul. Nu a furnizat Europei o convergenţă naturală între diferitele state membre", a adăugat Macron.

În opinia acestuia, Franţa trebuie să implementeze reforme pe piaţa muncii şi să restructureze sistemul de educaţie, în timp ce Germania trebuie să accepte mai multe investiţii, în loc de austeritate, care pot stimula creşterea economică în zona euro, scrie ziare.com.

"Disfuncţionalitatea monedei euro este un lucru bun pentru Germania", a mai spus Macron, adăugând că lipsa încrederii între Franţa şi Germania blochează o serie de reforme majore care ar creşte solidaritatea între statele membre ale zonei euro.

"Menţinerea statu-quo-ului este echivalentă cu dispariția euro peste 10 ani", a apreciat fostul ministru francez al Economiei.

 

Lasă un comentariu