Evenimentul zilei

Mie06202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Înainte de reluarea procesului de pe 25 septembrie, ONU și OSCE au cerut eliberarea din detenție a jurnaliștilor turci

Înainte de reluarea procesului de pe 25 septembrie, ONU și OSCE au cerut eliberarea din detenție a jurnaliștilor turci

12 Septembrie 2017 - 

Organizații europene și ale ONU pentru libertatea de exprimare i-au adresat marți un apel comun Turciei de a-i elibera pe jurnaliștii aflați în închisoare, după ce un tribunal turc a prelungit perioada de detenție a cinci angajați ai cotidianului Cumhuriyet, care are o atitudine critică față de guvernul de la Ankara, relatează agenția DPA.

''Decizia de a-i menține în închisoare este nu numai nedemnă de o democrație, ci ignoră toate angajamentele internaționale conexe pe care țara le-a semnat pentru a-i apăra'', au declarat raportorul ONU pentru libertatea de expresie David Kaye și reprezentantul OSCE pentru libertatea presei Harlem Desir.

Tribunalul din Silivri (vest de Istanbul) a urmat recomandarea acuzării de a prelungi detenția în cazul celor cinci reporteri și manageri ai Cumhuriyet, inclusiv editorul Akin Atalay și redactorul șef Murat Sabuncu.

În total, 18 angajați ai Cumhuriyet au fost inculpați. Cei cinci cărora li s-a prelungit detenția sunt suspectați că susțin diferite organizații teroriste și riscă pedepse cu închisoarea între șapte ani și jumătate și 43 de ani.

Procesul lor urmează să fie reluat pe 25 septembrie.

''Trebuie să fie eliberați imediat, împreună cu toți jurnaliștii aflați în închisoare în Turcia'', au subliniat Kaye și Desir.

Lasă un comentariu