Evenimentul zilei

Mie01222020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Rusia își perfecționează instrumentele de influență în campania electorală din Republica Moldova

Rusia își perfecționează instrumentele de influență în campania electorală din Republica Moldova Recomandat

01 Februarie 2019 - 
Rusia își perfecționează instrumentele de influență în campania electorală din Republica Moldova noi.md

Într-o analiză publicată pe site-ul institutului de cercetare Jamestown Foundation, semnată de Dumitru Minzazari, autorul opinează că, exceptînd bine-cunoscutele ingerințe ruse în campania electorală din Republica Moldova, Moscova explorează modalități mai puțin evidente de influență.

 

Conform expertului, Kremlinul își construiește mecanisme de presiune asupra Moldovei, în special, prin intermediul zonei secesioniste Transnistria, pe care o controlează de peste 25 de ani. Analistul a citat, în acest sens, știrea postată pe site-ul noi.md privind deschiderea unei reprezentanțe diplomatice a Transnistriei la Moscova. Cu cîteva zile mai devreme, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat, în secret, de către Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova pentru a oferi explicații în legătură cu mediatizarea acestui subiect de către mass-media locală.

Potrivit lui Dumitru Minzazari, Vasnețov a dus în eroare, pretinzînd că reprezentanța este doar o organizație neguvernamentală creată pentru a oferi sprijin locuitorilor regiunii separatiste. Această declarație, seamănă, prin extrapolare, cu negarea de către Kremlin a prezenței militare ruse în Crimeea și ulterior în Donbas. Aceste “fumigene” îi permit Moscovei să cumpere timp și să profite de lipsa de acțiune a Occidentului în timp ce acționează pentru a-și atinge scopurile agresoare.

Declarațiile diplomaților ruși au fost contrazise de site-ul rus de propagandă finanțat de stat, Sputnik Moldova, potrivit căruia Transnistria și-a deschis o reprezentanță oficială care are statut diplomatic în Rusia. Similar, sursele de presă transnistreană controlate de  Rusia au menționat că, deși reprezențanța diplomatică” a fost “deghizată”, la nivel oficial, de Rusia într-un ONG,  aceasta este folosită, de fapt, ca o reprezentanță oficială a Transnistriei separatiste în Rusia, autoritățile ruse permițîndu-i să-și afișeze însemnele “oficiale”.

Analistul opinează că, dacă blocul politic ACUM va cîștiga alegerile, reprezențanța va fi utilizată pentru a valorifica experiența Moscovei din Donbas unde a oferit suport militar și economic separatiștilor proruși. Aceasta ar putea include organizarea de proteste anti-occidentale și anti-ACUM în Moldova, recrutarea de “voluntari pentru scenarii de tip hibrid și pentru a asigura o platformă de coordonare între agențiile civile și militare ale Rusiei și autoritățile secesioniste din Transnistria.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu