Evenimentul zilei

Vi08142020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Moldova: Un element de bază al securității europene

Moldova: Un element de bază al securității europene Recomandat

17 Mai 2019 - 

Portalul Eurasiareview a publicat recent o analiză interesantă referitoare la Moldova și regiunea autonomă Transnistria în contextul geopolitic actual.

 

Potrivit autorului, Bruno Husquinet, regiunea autonomă Transnistria reprezintă una dintre problema dintre relației NATO-Rusia, fiind și cea avansată prezență militară a Rusiei în Europa. Eurasiareview îl citează pe fostul adjunctul ministrului Afacerilor Externe din Republica, profesorul Florin Osmochescu potrivit căruia între conducerea de la Chișinău și liderii autoproclamatei regiuni transnistrene nu există diferende majore, afirmând că soluționarea conflictului se află în mâinile părțile externe implicate.

În Moldova, și Transnistria, predomină pragmatismul: oamenii dețin cetățenii multiple iar afacerile dintre Tiraspol, Chișinău, Moscova, Bruxelles și Kiev  înfloresc, comentează autorul articolului. Potrivit analistului, principala problemă  o constituie economia subterană de pe urma căreia profită câteva persoane. Acești indivizi operează de-a lungul graniței iar demantelarea rețelelor de acest tip necesită cooperare internațională. Eradicarea acestor cercuri infracționale constituie cheia rezolvării problemei transnistrene. Dacă această situație s-ar rezolva, Moscova nu ar mai avea argumente pentru menținerea trupelor sale și Chișinăul și-ar recâștiga suveranitatea.

În prezent, Moldova găzduiește atât trupe rusești cât și un birou NATO, a semnat un acord de asociere cu UE și deține un mandat de observator la Uniunea Economică Eurasiatică: Moldova este poziționată optim pentru a funcționa ca un pod între Est și Vest iar Transnistria reprezintă piatra de temelie a acestui pod.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu