Evenimentul zilei

Dum07122020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Evoluțiile din Republica Moldova analizate în Jamestown

Evoluțiile din Republica Moldova analizate în Jamestown

02 Iulie 2019 - 
Evoluțiile din Republica Moldova analizate în Jamestown AFP

Vizita din 24 iunie a delegației Parlamentului European (PE) în Republica Moldova s-a desfășurat în contextul celei mai severe crize politice din istoria Republicii Moldova, aplanată numai datorită intervenției partenerilor din Occident, notează Dumitru Mînzărari într-o analiză publicată de think tank-ul Jamestown.

 

Mai exact, autorul face trimitere la refuzul Partidului Democrat din Moldova de a transfera puterea noii majorități parlamentare. Democrații au renunțat la guvernare și au anunțat că trec în Opoziție numai  după întâlnirea de la sediul PDM cu Derek J. Hogan, ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova.

Dumitru Mînzărari subliniază că vizita delegației PE a coincis cu turul diplomatic al vicepremierului rus Dmitri Kozak și cu anunțul ministrului de externe, Nicu Popescu, privind vizita la Chișinău a unei delegații americane pentru a stabili domeniile prioritare de cooperare între cele două țări.

Autorul amintește că o vizită similară a reprezentanților UE, SUA și Rusia de la începutul lunii iunie a pus capăt unei perioade de trei luni de blocaj politic și a condus la formarea coaliției ACUM-PSRM. Atenția permanentă din partea UE și SUA este probabil determinată de dorința politicienilor occidentali de a înțelege adevărata natură a himerelor politicii moldovenești care au pregătit calea pentru un guvern format atât din partide proeuropene, cât și din cele proruse. O reuniune recentă a miniștrilor de externe și de apărare din Luxemburg a exprimat un sprijin prudent pentru transferul de putere de la Chișinău, sugerând totodată că situația continuă să fie volatilă. Aceste preocupări sunt întărite de declarațiile președintelui rus Vladimir Putin de la începutul acestei luni potrivit cărora l-a sprijinit pe președintele Dodon și pe noii săi parteneri de coaliție, în eforturile lor de a elibera statul de uzurpatori.

Potrivit lui Dumitru Mînzărari, există motive reale de îngrijorare, odată cu cedarea către președintele Igor Dodon a portofoliilor pentru apărare, reintegrare și a Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Totodată, prin adoptarea noului proiect de lege privind serviciul de informații, care va da șefului statului noi puteri pentru a ”coordona activitățile SIS” și pentru a desemna direct adjunctul șefului SIS, Dodon va deține, practic, controlul deplin asupra serviciului de informații.

Un președinte prorus care are sub comanda lui toate instrumentele de stat care se ocupă de amenințările străine este un scenariu cu risc sporit, mai ales că Dodon a fost filmat recent, cu camera ascunsă, recunoscând că primește lunar 700.000 de dolari de la înalți oficiali ruși pentru finanțarea Partidului Socialist.

Atât în mediu intern cât și internațional, coaliția actuală este promovată drept una pragmatică, anti-oligarhică și în beneficiul tuturor cetățenilor. De curând, membri ai ambelor părți ale noii coaliții de guvernământ au cerut să pună deoparte diferențele de viziune geopolitică și să se concentreze asupra dez-oligarhizării și dezvoltării economice a statului. Ideea în sine pare a fi constructivă și poate fi percepută în democrațiile occidentale ca un  semn al maturității politice la Chișinău.

Autorul punctează că, ceea ce nu se observă este divizarea societății moldovenești în susținători prooccidentali și proruși – rezultatul operațiunilor de influență anti-occidentală ale Rusiei de zeci de ani, precum și presiunea continuă a Kremlinului de a transforma Republica Moldova într-un satelit rusesc. Aceste preferințe politice ale elitelor ruse guvernamentale nu s-au schimbat, Rusia continuând să sfideze suveranitatea și Guvernul Republicii Moldova prin desfășurarea de exerciții militare în regiunea separatistă transnistreană.

Dumitru Mînzărari a subliniat că, pentru a evita un dezastru strategic – succesul Rusiei în implementarea proiectelor în Republica Moldova -, sprijinul UE și SUA în limitarea prerogativelor președintelui și ale PSRM va fi esențial. Occidentul va trebui să conlucreze cu blocul ACUM pentru a crea mecanisme prin care președintelui Dodon să-i fie mai dificil să slăbească instituțiile de apărare și de securitate ale Republicii Moldova. Și asta, având în vedere că Guvernul condus de ACUM nici măcar nu menționează apărarea și securitatea printre priorități.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu