Evenimentul zilei

Mie12112019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Nivel alarmant al radiațiilor emise de un submarin nuclear rusesc scufundat în Marea Norvegiei

Nivel alarmant al radiațiilor emise de un submarin nuclear rusesc scufundat în Marea Norvegiei

11 Iulie 2019 - 

Potrivit publicației britanice The Independent, epava unui submarin nuclear sovietic rus care s-a scufundat în Marea Norvegiei în 1989 emite radiații la un nivel extrem de ridicat.

 

Publicația britanică citează rezultatele unui raport prezentat de o echipă de investigații ruso-norvegiană potrivit căruia nivelul de radiații emise de epava submarinului rusesc depășește de 100.000 de ori nivelul admis.

Un vehicul submarin teleghidat a prelevat mostre de apă, una dintre acestea indicând un nivel de radioactivitate de 100.000 de ori mai mare decât cel normal pentru apa marină.

Niveluri scăzute de radioactivitate au mai fost detectate în ultimii 30 de ani de echipe de cercetare din Rusia și Norvegia. Ultima cercetare a avut loc în anul 2008, când oamenii de știință ruși au descoperit o mică scurgere de material radioactiv.

Submarinul cu propulsie nucleară Komsomolets era echipat cu două  torpile cu ogive nucleare și se putea scufunda la adâncimi mari. Epava se află la o adâncime de 1680 de metri și la 418 kilometri distanță de coasta norvegiană. 

Komsomolets s-a scufundat pe 7 aprilie 1989 din cauza unui incendiu produs de un scurt-circuit din camera motoarelor. Dintre cei 69 de membri ai echipajului de la bordul submarinului, 42 au murit, cei mai mulți din cauza hipotermiei.

Informațiile privind scurgerea radioactivă, provenită de la epava Komsomolets, survin la doar câteva zile după ce autoritățile ruse au confirmat moartea a 14 militari provocată de un incendiu la bordul unui submarin nuclear care se afla în Marea Barents.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu