Evenimentul zilei

Sam08152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Implicațiile renunțării la sistemul electoral mixt în Republica Moldova

Implicațiile renunțării la sistemul electoral mixt în Republica Moldova

12 August 2019 - 
Implicațiile renunțării la sistemul electoral mixt în Republica Moldova EPA/Doru Dumitru

Site-ul Balkan Insight a publicat un material semnat de jurnalistul Mădălin Necșuțu referitor la abolirea, la 31 iulie, a așa-numitului sistem de vot mixt, care a atras reacții negative din partea partenerilor vestici și despre care s-a spus că ar favoriza fostul partid de guvernământ.

 

Mădălin Necșuțu a opinat că renunțarea la sistemul electoral mixt și restabilirea sistemului de vot proporțional va facilita procesul de vot pentru cetățenii Republicii Moldova.

Modificările legislative au fost susținute de 57 de deputați din 101, care fac parte atât din ACUM, cât și din PSRM – cele două formațiuni care guvernează în prezent la Chișinău în urma căderii fostului regim condus de Partidul Democrat.

Pe lângă restabilirea sistemului proporțional de vot, deputații au votat modificări privind finanțarea partidelor politice. Astfel,  a fost redus pragul maxim al donațiilor pe care partidele politice le pot primi în campania electorală. Totodată, un alt amendament important permite cetățenilor Republicii Moldova, stabiliți în străinătate, să finanțeze partidele politice.

Alte modificări ale legislației electorale, care vor avea un impact crescut asupra următoarelor alegeri legislative se referă la reducerea pragului electoral de accedere în parlament - pentru partide de la 6% la 5%, pentru blocurile electorale de la 8% la 7%, iar candidații independenți trebuie să câștige acum cel puțin 2% din voturi. În plus, procesul de vot se va extinde la două zile în diaspora, pentru a permite mai multor persoane să ajungă la secțiile de votare și să-și exercite dreptul la vot.

Deputații au mai votat interzicerea campaniei electorale în ziua de dinaintea datei alegerilor și a votului cetățenilor din diaspora ale căror pașapoarte au expirat.

Mădălin Necșuțu a precizat că votul din diaspora este un subiect important în Republica Moldova, datorită ratei crescute de emigrare. Potrivit jurnalistului, aproximativ 1 milion din cei 3,5 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova trăiesc și muncesc în străinătate, fiind distribuiți aproape uniform în Europa de Vest, America de Nord și Rusia.

Potrivit Băncii Mondiale, în anul 2018, cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în străinătate au trimis acasă remitențe în cuantum de aproximativ 1,83 miliarde de dolari, iar în clasamentul mondial al remitențelor în funcție de PIB, Republica Moldova ocupă locul 9, cu valoare de 16,1% din PIB.

Cu toate acestea, deși trimit importante sume de bani în țară, dreptul diasporei la vot a fost ignorat sistematic de clasa politică din Republica Moldova și organizarea precară a secțiilor de votare din străinătate a nemulțumit cetățenii din afara țării.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu