Evenimentul zilei

Vi02212020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină The Guardian: Rusia oferă Africii energie nucleară “necorespunzătoare”

The Guardian: Rusia oferă Africii energie nucleară “necorespunzătoare”

30 August 2019 - 
The Guardian: Rusia oferă Africii energie nucleară “necorespunzătoare” Mikhail Metzel/TASS

Potrivit publicației britanice The Guardian, Rusia încearcă să obțină influență în Africa și să câștige miliarde de lire de pe urma statelor africane în curs de dezvoltare prin vânzarea de tehnologie nucleară pe care experții o apreciază ca fiind nepotrivită.

 

Reprezentanții Rosatom, Agenția Nucleară de stat rusă, responsabilă atât de energia nucleară destinată atât scopurilor militare cât și civile, au contactat, în ultimii doi ani, zeci de lideri ai unor țări africane, de multe ori cu succes.

Agenția, care construiește deja un reactor nuclear în Egipt pentru care a semnat un contract de 29 de miliarde de dolari, a încheiat acorduri și cu Uganda, Rwanda, Ghana, Africa de Sud dar și cu alte state africane.

Nigeria a încheiat o înțelegere cu Rosatom pentru construirea unui reactor nuclear, iar alte proiecte de o anvergură mai mică au fost convenite cu Sudan, Etiopia și Republica Congo.  De asemenea, Rusia și-a deschis în Zambia un birou pentru promovarea utilizării energiei atomicecare desfășoară campanii de ample, finanțate generos.

Rosatom furnizează, în general, tehnologie bazată pe apă ușoară, considerată una dintre cele mai sigure. Dar, potrivit lui Nevine Schepers, expert la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra, aceasta este nepotrivită pentru țările africane. Tehnologia se folosește de obicei pentru centrale care produc 1000 de megawați, ceea ce este prea mult pentru un stat african. Potrivit lui Nevine Schepers, foarte puține țări din Africa au infrastructura necesară pentru distribuția unei cantități atât de mari de energie. În plus, în industria nucleară există o regulă potrivit căreia niciun stat nu trebuie să producă mai mult de 10% din energia pe care o consumă din energie atomică.

Vânzarea de tehnologie nucleară face parte din eforturile Rusiei de a câștiga influență și putere economică în Africa, implicându-se din ce în ce mai multe în politica statelor de pe continent.

 

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu