Evenimentul zilei

Vi05292020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Cum ar trebui UE să gestioneze relația cu Rusia acum?

Cum ar trebui UE să gestioneze relația cu Rusia acum?

18 Septembrie 2019 - 

Site-ul EUobserver a publicat recent un articol interesant în care autorul Andrew Rettman analizează modalitățile de abordare a relațiilor cu Moscova de către liderii UE în contextual evoluțiilor recente din Rusia, respectiv alegerile locale și schimbul de prizonieri cu Ucraina.

 

Andrew Rettman ridică întrebarea dacă statele occidentale ar trebui să susțină Opoziția din Rusia în eforturile de a-l răsturna de la putere pe Vladimir Putin sau ar trebui să încheie înțelegeri noi cu Kremlinul așa cum încearcă președintele Macron.

"Votul în țară a fost un semn de protest iar autoritățile au recurs la fraude pentru a nu-și pierde majoritatea" a declarat pentru EUobserver Mihail Hodorkovski, un fost oligarh rus care locuiește la Londra și care colaborează cu mișcările de opoziție.

Popularitatea Partidului Rusia Unită s-a prăbușit din cauza faptului că Putin a crescut pragul de pensionare pentru a redresa problemele economice, a opinat Nikolai Petrov, cercetător în cadrul think-tank-ului Chatham House din Londra.

"Au loc schimbări în Rusia iar liderii nu sunt nemuritori" a afirmat și Judy Dempsey, expert al think-tank-ului transatlantic Carnegie Europe citată de EUobserver.

Potrivit expertei, "războaiele purtate de Ucraina și Siria au costat mult iar cetățenii de rând au fost abandonați și nemulțumirile provocate de lucruri simple precum necolectarea gunoiului au luat amploare".

Judy Dempsey a adăugat că UE ar putea ajuta persoanele preocupate de reformă să folosească internetul într-un mod mai eficient dar orice schimbare care va avea loc în Rusia va trebui "să vină de pe plan intern".

Potrivit analistului Andrew Rettman, demersul Moscovei de a face un schimb de prizonieri  cu Ucraina la sfârșitul săptămânii trecute crește speranța privind încheierea conflictului ruso-ucrainean care durează de 5 ani.

Mișcarea lui Putin a determinat Franța să vorbească despre suspendarea sancțiunilor aplicate Rusiei în cazul în care se va încheia un acord de pace la summit-ul care este preconizat să se desfășoare în perioada următoare.

Dar unii dintre experți, cum ar fi James Nixey de la Chatham House, a declarat că președintele francez Macron "nu va primi nimic" la summit-ul cu Rusia deoarece Putin "vrea ceva atât de fundamental diferit de valorile legale și morale ale UE, încât nu poate fi acordat".

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu