Evenimentul zilei

Sam06062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină BREAKING NEWS! Guvernul rus a demisionat, în urma unor schimbări politice anunțate de Putin

BREAKING NEWS! Guvernul rus a demisionat, în urma unor schimbări politice anunțate de Putin Recomandat

15 Ianuarie 2020 - 

Guvernul rus condus de premierul Dmitri Medvedev a demisionat miercuri, după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat o serie de schimbări politice în discursul său despre starea naţiunii, transmite agenţia EFE. Putin i-a mulțumit lui Medvedev pentru activitatea sa, dar a adăugat că Guvernul nu a reușit să-și îndeplinească toate obiectivele primite de la Kremlin, relatează agențiile de presă din Rusia.

 

Decizia nu a fost discutată cu membrii Cabinetului. „Nimeni nu a știut. Ne-au adunat și au anunțat”, ar fi spus un ministru, potrivit The Independent.

Demisia lui Medvedev îi va permite lui Putin să numească un nou premier și, astfel, ar putea arăta pe cine preferă ca succesor al său la președinție. Nu este clar însă când va fi numit noul premier, iar Putin le-a cerut actualilor miniștri să rămână în funcție până la instalarea unui nou executiv, potrivit The Guardian.

Dmitri Medvedev va fi numit vicepreședinte  al Consiliului de Securitate al Rusiei, a potrivit jurnalistei Polina Ivanova. Acest consiliu este aflat tot sub conducerea lui Putin.

Medvedev a preluat conducerea executivului în mai 2018, la două luni după realegerea lui Putin ca preşedinte.

Demisia vine după ce Putin a anunţat o serie de schimbări politice în discursul său despre starea naţiunii.

Eș a propus organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării puterilor Parlamentului, menţinând în acelaşi timp caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care îl patronează de 20 de ani, relatează Agerpres.

Principală măsură anunţată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

„Cum stau lucrurile la acest moment? În conformitate cu Articolele 111 și 112 din Constituția Federației Ruse, președintele primește doar acordul Dumei de Stat pentru a-l nominaliza pe premierul rus. Apoi, el îi numește atât pe șeful cabinetului, cât și pe adjuncții acestuia și pe toți miniștrii. Propun să schimbăm procedura și să încredințăm Dumei nu doar acordul, ci și nominalizarea premierului Federației Ruse”, a spus Putin în discursul său.

Schimbările propuse de Vladimir Putin ar limita puterile unui eventual succesor al său, dacă nu va mai ocupa funcția după 2024, ceea ce arată că ar intenționa să ocupe funcția de premier sau să o funcție în cadrul Consiliului de stat, potrivit The Guardian.

Margarita Simonyan, șefa postului de televiziune RT, a scris, după discursul lui Putin, că „puterea din Rusia se mută în latura legislativă”. Alții spun, însă că Putin își pregătește terenul pentru o tranziție în 2024, când i se încheie mandatul de președinte.

„Principlul rezultat al discursului lui Putin: ce idioți (și/sau escroci) sunt cei cre au spus că Putin va pleca în 2024!” a scris principalul opozant al lui Putin, Alexei Navalnîi.

 

Lasă un comentariu