Evenimentul zilei

Vi07102020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Redactia EVZ România VIDEO// Coordonatorul jandarmilor din Piaţa Victoriei de la proteste din România: Nu am folosit toate grenadele pe care le-am avut la dispoziţie

VIDEO// Coordonatorul jandarmilor din Piaţa Victoriei de la proteste din România: Nu am folosit toate grenadele pe care le-am avut la dispoziţie

16 August 2018 - 

Maiorul Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor din 10 august, din Piaţa Victoriei, a declarat joi, la TVR România, că nu au fost folosite toate grenadele pe care le-au avut la dispoziţie şi că la acţiune a participat aproximativ 1.000 de jandarmi.

Media

video credit: TVR

El a reluat precizarea conform căreia substanţele utilizate au fost achiziţionate de la firme specializate, care au aviz pentru comerţul cu astfel de produse, despre care a susţinut că nu prezintă risc pentru populaţie, fiind folosite inclusiv de jandarmi în timpul exerciţiilor de pregătire.

Întrebat câte grenade s-au folosit, ce cantităţi de gaze lacrimogene, Cazan a evitat un răspuns, precizând doar că aceste date sunt centralizate şi că au fost folosite "mijloacele din dotarerea Jandarmeriei", scrie News.ro.

El a spus că substanţele utilizate au fost achiziţionate de la firme de specialitate, avizate pentru comercializarea unor astfel de produse.

"Nu le-am folosit pe toate pe care le-am avut la dispoziţie, cum se vehicula", a precizat Cazan

El a menţionat: "Această muniţie nu este letală, e în dotarea noastră, avem dreptul să o folosim. Este achiziţionată în baza anumitor criterii, cerinţe de la firme specializate, care au aviz pentru comercializarea acestor produse".

Cazan a afirmat că aceste substanţe nu prezintă risc pentru populaţie. "Noi le folosim şi pe timpul acţiunilor noastre de pregătire", a argumentat el, spunând că nu a fost în intenţia jandarmilor să facă rău populaţiei.

În ceea ce priveşte efectivele care au participat la intervenţie, Cazan a estimat că este vorba despre aproximativ 1.000 de jandarmi şi a precizat că au participat inclusiv cei de la Brigada Specială, dar structura specializată în ordine publică.

„Nu am plecat de la început să gazăm oamenii, noi am avut o acțiune ca urmare a violențelor împotriva noastră. Momentul declanșator a fost acela în care am avut violente împotriva dispozitivelor de Poliție și ale Jandarmeriei (...) Dacă restabilirea ordinii publice nu se realiza la momentul acela, am fi avut mult mai multe victime”, a spus maiorul.

 

„Îmi cer scuze față de toate acele persoane care au avut de suferit în mod gratuit”, a adăugat el. Întrebat dacă acțiunea a scăpat de sub control, maiorul a răspuns: Niciodată.

Lasă un comentariu