Imprimă această pagină

Mihail Cotorobai, avocatul poporului, cheamă protestatarii să manifesteze pașnic, dar atenționează și autoritățile

24 August 2018 - 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Evenimentele de pe 10 august din România, violențele la care s-a recurs au fost discutate amănunțit în presa de peste Prut, dar și în cea internațională. În context, avocatul poporului cheamă autoritățile de la Chișinău, precum și organizatorii manifestațiilor din 26 august la responsabilitate şi corectitudine în asigurarea dreptului la întruniri. Ombudsmanul se adresează membrilor şi simpatizanţilor formațiunilor politice și mișcărilor obștești care vor protesta să-şi exercite dreptul la întrunire paşnic, transmite IPN.

Avocatul poporului îndeamnă persoanele implicate în aceste manifestații, dar și oponenții acestora să demonstreze respect și toleranță față de orice ființă umană, indiferent de viziunile politice pe care le au. Dialogul civilizat, cu excluderea intimidărilor, este o condiție definitorie pentru libera întrunire, o premisă importantă pentru asigurarea schimbului liber de idei, opinii și o garanție a respectării principiilor democratice și a statului de drept, subliniază Mihail Cotorobai.

Ombudsmanul accentuează că nu este exclus ca o anumită manifestaţie să nemulţumească alte persoane ostile ideilor sau revendicărilor pe care le susţin organizatorii acelei manifestaţii. Cu toate acestea, într-o democraţie, dreptul de a contramanifesta  nu poate să meargă până la a paraliza dreptul de a manifesta.

Avocatul poporului se adresează autorităților să asigure toate condițiile necesare pentru exercitarea neîngrădită a dreptului la întruniri, prin garantarea ordinii publice, a securității manifestanţilor în cadrul legii, cu excluderea violenţelor şi brutalităţilor, a tentativelor de a fi create impedimente pentru deplasarea persoanelor din alte localități ale țării la acțiunile de protest. 

Mihail Cotorobai își anunță intenția de a monitoriza desfășurarea acțiunilor de protest din 26 august. De asemenea, precizează că orice fapte, acțiuni, inacțiuni sau încălcări ale dreptului la întrunire îi pot fi aduse la cunoștință la numărul de telefon: 060002641 sau la adresa electronică: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. .

 

 

Natalia Hadârcă

Articole recente - Natalia Hadârcă

Articole înrudite