Evenimentul zilei

Dum07052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Redactia Politica Fiind în Statele Unite ale Americii, președintele Parlamentului ar fi spus fabule experților americani

Fiind în Statele Unite ale Americii, președintele Parlamentului ar fi spus fabule experților americani

24 Septembrie 2018 - 

Cel puțin asta susține expertul economic, dar și fost ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, în urma declarațiilor făcute de Candu în cadrul discuțiilor organizate la Atlantic Council, că precum „90% din active, din miliardul furat, au fost identificate, iar acum este despre procesul de recuperarea a acestora”.

Negruța punctează că această declarație e făcută într-un anumit context și departe de casă. „Dacă acest mesaj ar fi fost lansat aici, pe intern, cu siguranță ar fi fost mai multe cifre puse imediat pe masă și argumente că, de fapt, nimic nu se întâmplă nici ca investigație, nici ca recuperare. De unde au luat autoritățile și operează cu această cifră de 90 la sută, precum că au stabilit unde sunt aceste mijloace este o declarație ciudată, dar să vedem și descifrarea dacă urmează mai departe, descifrarea sub formă de nume, jurisdicții și acțiuni pentru a recupera mijloacele extrase anterior din Republica Moldova. Faptul că s-a încercat de a lansa această declarație undeva în afară este folosit doar ca o încercare de a induce în eroare în mare parte partenerii de dezvoltare, o încercare disperată de a se credibiliza sau de a încerca de a obține un alt credit de încredere.”
Referindu-se la recuperarea banilor, expertul spune că autoritățile noastre nu încordează niciun mușchi pentru a face acest lucru real.
„Nu are loc niciun fel de recuperare a fondurilor fraudate în cazul furtului miliardului. Acele încasări care s-au făcut de către administratorii de lichidare a celor trei bănci comerciale sunt proceduri de insolvabilitate, din vinderea activelor și recuperarea acelor credite care vin conform graficului se rambursează către acele trei bănci. Deci nimic nu s-a recuperat din acele decizii definitive și titluri executorii care, conform datelor Băncii Naționale, constituie aproximativ 15 miliarde de lei. E vorba de cinci companii, care au fost anunțate de către Banca Națională în septembrie 2017 ca aparținând grupului Șor. Din acele 15 miliarde n-a fost recuperat deocamdată nimic. Deci, tot ce se recuperează e vorba doar de proceduri de insolvabilitate și nu au nimic în comun cu recuperarea miliardului furat.
Candu a afirmat că 55 de oameni pe cazul furtului miliardului se află sub investigare, "unii deținuți, alții deja condamnați" și a vorbit și despre procesul lui Ilan Șor.
"Ați dat exemplul lui Ilan Șor. A primit prima decizie din partea instanței. Potrivit legislației noastre, ca și în alte țări din Europa, prima decizie nu este executorie. Nu poți opri un om și să-l pui în închisoare doar după prima decizie. Trebuie să fie la a doua, la Curtea de Apel. În caz contrar vom fi blamați și vom pierde la Curtea pentru Drepturile Omului pentru că am încălcat Articolul 7. Poate nici mie nu îmi place de domnul Ilan Șor și ceea ce face el și cum se promovează. Ar trebui să schimbăm legislația din cauza domnului Șor?", a spus Andrian Candu. 

Lasă un comentariu