Evenimentul zilei

Vi02212020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Redactia Politica Georgia, Ucraina și Moldova încep să gândească strategic și să acționeze ca o regiune

Georgia, Ucraina și Moldova încep să gândească strategic și să acționeze ca o regiune Recomandat

06 Octombrie 2018 - 

Tbilisi, 7 octombrie 2018 – Moldova, Georgia și Ucraina încep să gândească strategic și să acționeze ca o regiune. Declarația a fost făcută la prima întrunire a Adunării interparlamentare Moldova, Ucraina, Georgia, care se desfășoară astăzi la Tbilisi.

Eugen Carpov, președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a vorbit despre securitatea în zonă și riscurile generate de prezența nesancționată a trupelor și munițiilor rusești, securitatea energetică și importanța suportului Uniunii Europene.
Deputata Mihaela Spătari a menționat că propaganda atacă valorile democratice fundamentale, iar Republica Moldova nu are un spațiu informațional bine securizat la moment. Totodată, ea a menționat că Parlamentul a adoptat măsuri anti-propagandă în legislația națională, care vin să limiteze propaganda externă. ”Trebuie să lucrăm împreună pe o platformă comună trilaterală unde în timp util să facem schimb de informații și să identificăm măsuri de contracarare a dezinformării”, a spus Mihaela Spătari.
La prima reuniune a Adunării interparlamentare MD-GE-UA deputații au discutat despre securitatea în regiune, influența rusească și consecințele agresiunilor militare, elaborarea și implementarea unei politici comune de securitate.
De asemenea, a fost pe larg abordată problema dezinformării și propagandei, recunoscută drept una din cele mai mari provocări în zonă. Vorbitorii au recunoscut nevoia coordonării acțiunilor și cooperării pentru identificarea și promovarea unor soluții comune care eficient ar contracara provocările informaționale la care este supusă Moldova, Georgia și Ucraina.
Delegația Republicii Moldova la Adunarea interparlamentară Moldova, Georgia, Ucraina, este condusă de președintele Parlamentului Andrian Candu. Din delegație face parte Violeta Ivanov, președinta comisiei politică externă și integrare europeană, Eugen Carpov, președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, deputații Mihaela Spătari, Grigore Cobzac. Delegația Parlamentului Republicii Moldova se află în Georgia în perioada 5-7 octombrie.
Inițiativa de creare a Adunării interparlamentare Moldova, Georgia, Ucraina a fost lansată la prima conferință interparlamentară de nivel înalt care a avut loc în luna martie, la Chișinău, când cei trei președinți de legislative s-au angajat să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

Lasă un comentariu