Evenimentul zilei

Vi06052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Redactia Politica Parlamentul a votat în lectura a doua amendamente legislative care vor ușura votul în străinătate

Parlamentul a votat în lectura a doua amendamente legislative care vor ușura votul în străinătate Recomandat

31 Iulie 2019 - 

Parlamentul a votat în lectura a doua amendamente legislative care vor ușura votul în străinătate și vor reglementa mai clar donațiile în fondul electoral al partidelor, permițând și donațiile din partea cetățenilor moldoveni din diaspora.

Amendamentele la Codul Electoral însoțesc o modificare mai amplă care prevede revenirea la vechiul sistem de alegere a deputaților pe liste de partid și mai trebuie votate într-o lectură finală. Ele prevăd între altele că votul în secțiile din străinătate este organizat timp de 2 zile, în zilele de sâmbătă și duminică, cetățenii moldoveni din străinătate pot vota și cu pașaportul expirat.
Amendamentele mai relaxează interdicția finanțării partidelor de peste hotare, prevăzând că partidele pot primi în fondul electoral deschis înainte de alegeri donații de la cetățenii moldoveni din străinătate care nu depășesc mărimea de 3 salarii medii pe economie per cetățean. În cazul donațiilor pe plan intern, acestea sunt limitate le 6 salarii medii pe economie în cazul persoanelor fizice și la 12 salarii medii pe economie în cazul firmelor. Amendamentele includ și alte restricții pentru finanțarea partidelor în campania electorală.

Lasă un comentariu