Evenimentul zilei

Sam07112020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Redactia Economie Cine este interesat de preluarea Agroindbank?

Cine este interesat de preluarea Agroindbank?

23 Septembrie 2018 - 

 Consorțiul internațional de investitori, care a semnat cu Guvernul un precontract privind vânzarea a 41,09% din acțiunile noi emise de Moldova-Agroindbank (MAIB), intenționează să achiziționeze drepturile de uzufruct asupra 75.541 de acțiuni ale MAIB cu drept de vot, care constituie 7,28% din capitalul social al MAIB, deținute de anumiți acționari ai MAIB.

Potrivit Consiliului Concurenței compania HEIM Partners înregistrată de consorțiul – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare („BERD”), Invalda INVL AB („Invalda”) și Dealbeta Investments Limited („Dealbeta”), intenționează să achiziționeze acțiunile menționate mai sus de la Guvernul Republicii Moldova în licitația publică desfășurată la Bursa de Valori a Moldovei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 274 din 15.12.2017 pentru completarea unor acte legislative.

Astfel, dacă Consiliul Concurenței va aproba tranzacția, consorțiul va deține 48,37 la sută din acțiuni. Consiliul precizează că domeniile de activitate ale părților la Tranzacție se referă la diferite piețe. MAIB este cea mai mare bancă comercială din Republica Moldova; BERD este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat și a inițiativei antreprenoriale în 38 de economii din trei continente; Invalda este un grup de administrare a activelor din Țările Baltice; iar Dealbeta desfășoară activitatea unei societăți de deținere a cotelor și de investiții cu fonduri proprii.

Amintim că, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat despre vânzarea a unui pachet unic 41,09% de acţiuni de la Moldova-Agroindbank. E vorba de 426.365 de acţiuni noi emise de Moldova-Agroindbank (MAIB), iar preţul iniţial de vânzare stabilit de Agenţia Proprietăţii Publice este de 451,43 milioane lei. Licitaţia ar urma să aibă loc peste două luni, în perioada 2-4 octombrie 2018.

Pentru a cumpăra acţiunile de la MAIB consorţiul internaţional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) a creat o companie în Marea Britanie. E vorba de Heim Partners Ltd din Londra, care are un capital social de o mie de euro, iar director este moldoveanul Vasile Tofan, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Purcari Wineries, dar şi analist la Horizon Capital.

Reprezentanţii Consorţiului nu au explicat de ce au folosit o astfel de schemă sofisticată pentru a participa la achiziţia băncii din Moldova.

Lasă un comentariu