Evenimentul zilei

Sam08082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Redactia Economie Agricultori moldoveni aplică la finanţări externe pentru obţinerea unor produse de calitate, acceptate pe piaţa Uniunii Europene

Agricultori moldoveni aplică la finanţări externe pentru obţinerea unor produse de calitate, acceptate pe piaţa Uniunii Europene Recomandat

20 Octombrie 2018 - 

Un fermier din Coşerniţa Criuleni a obţinut în acest an o roadă bogată din soiuri de mere europene, graţie susţinerii financiare şi logistice a proiectului USAID „Agricultura performantă în Moldova”. Merele au fost certificate conform Codului de Bună Practică în Agricultură, iar primele exporturi ar putea fi făcute în România”.

 Vitalie Bostan gestionează 50 de hectare de livadă de mere, în care crește cinci soiuri europene, din material săditor procurat în Italia. Fermierul spune că în această livadă utilizează cele mai bune practici agricole, cum ar fi tehnologiile super intensive.
„Îs 4000 de copaci la un hectar.  Pe stâlpi de beton, îs legaţi cu sârmă, când copacul este plin cu mere. Avem şi irigare, apă pompăm din Nistru. Asta-i o plasă antigrindină, care ne permit să stăm fără grijă când apare grindina”, a declarat Vitalie Bostan.
Anul acesta fermierul a obţinut o roadă bogată de 40 de mii de tone de mere, calitatea acestora fiind certificata prin sistemul Clobal Gap.
O budincă de mere după reţeta bunicii sale a împărțit la eveniment șefa USAID Moldova, Karen Hilliard.
„Este o plăcere deosebită să fiu aici, să pregătesc această budincă şi vreau să încurajezi toţi cetăţenii Republicii Moldova să procure mere, să le folosească la deserturi, deoarece în anul acesta în Moldova este o recoltă foarte bogată de mere”, a declarat șeful USAID Moldova.
Şi alte gospodine au împărtășit rețete de deserturi în care ingredientul principal este mărul.
„Este o tartă din mere, mai multe mere decât blat, cu scorţişoară şi migdale”, spune Dana Rotaru.
Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova îşi propune să impulsioneze dezvoltarea sectorului agricol, pentru a asigura competitivitatea produselor locale atât pe piaţa autohtonă, cât și pe cea regională şi internaţională. Acest proiect are o durată de cinci ani, cu un buget total de aproape 21 de  milioane de dolari, dintre care  5,7 milioane de dolari sunt credite nerambursabile.

Lasă un comentariu