Evenimentul zilei

Lun05252020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Redactia România Klaus Iohannis:Digitalizarea reprezintă o provocare, dar şi o oportunitate, care permite depăşirea barierelor de timp şi spaţiu

Klaus Iohannis:Digitalizarea reprezintă o provocare, dar şi o oportunitate, care permite depăşirea barierelor de timp şi spaţiu

21 Iunie 2019 - 

Digitalizarea reprezintă o provocare, dar şi o oportunitate, care permite depăşirea barierelor de timp şi spaţiu, a declarat vineri preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia conferinţei miniştrilor pentru învăţământul superior din ţările francofone, care are loc la Palatul Parlamentului.

Mesajul şefului statului a fost citit la eveniment de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.
"Colaborarea dintre universităţile francofone trebuie să fie una ancorată în provocările lumii contemporane. Digitalizarea este o astfel de provocare, dar în acelaşi timp e o oportunitate fără precedent, care ne permite depăşirea barierelor de timp şi spaţiu, care democratizează lumea academică. Digitalizarea transformă modul în care funcţionează universităţile şi însăşi natura activităţilor de educaţie şi de cercetare", consideră şeful statului.
Potrivit acestuia, în ultimii ani, Europa a conştientizat importanţa acestor transformări şi a început să investească din ce în ce mai mult în dezvoltarea instrumentelor digitale, în facilitarea colaborării dintre universităţi şi în proiecte de cercetare internaţionale.
"În acelaşi timp, este clar că avem numai de câştigat din consolidarea unor colaborări cu parteneri de pe toate continentele.
Spaţiul francofon, prin prisma legăturilor culturale vechi şi a valorilor comune, reprezintă o direcţie naturală de întărire a parteneriatelor inter-universitare. Intensificarea eforturilor de internaţionalizare a universităţilor româneşti trebuie să ţină cont de spaţiul francofon ca opţiune prioritară de colaborare", a precizat Iohannis.
Acest eveniment urmăreşte întărirea cooperării în domeniul educaţiei în spaţiul universitar francofon, se mai arată în mesajul preşedintelui.
"Am acordat Înaltul Patronaj acestei manifestări pentru a arăta încă o dată ataşamentul României faţă de valorile şi direcţiile de acţiune ale francofoniei. Acest eveniment urmăreşte întărirea cooperării în domeniul educaţiei în spaţiul universitar francofon. Pentru români această colaborare e una istorică. La temelia României de astăzi şi-au adus contribuţia în mare măsură tineri care au avut ocazia să înveţe în universităţile pariziene de renume şi s-au întors acasă cu ideile inovatoare care au facilitat apariţia statului român modern.
Primele universităţi româneşti au privit spre spaţiul francofon atunci când şi-au început misiunea educaţională, iar libera circulaţie a ideilor între România şi lumea francofonă a dus la apariţia unei perioade extrem de fructuoase a vieţii intelectuale şi culturale în ţara noastră", a mai spus Iohannis.

Lasă un comentariu