Evenimentul zilei

Joi07092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Redactia România VIDEO// La mulți ani, București! 560 de ani de la prima atestare documentară

VIDEO// La mulți ani, București! 560 de ani de la prima atestare documentară

20 Septembrie 2019 - 

Pe 20 septembrie se împlinesc 560 de ani de la prima atestare documentară certă a oraşului Bucureşti.

Media

VC: Agerpres

Cea mai populară poveste spune că a fost înființat de un cioban pe nume Bucur. Alți specialiști pretind că Bucur era pescar în timp ce unii cercetători sunt convinși că pescarul cioban era de fapt haiduc. Asta ultima e un pic bizară. Un haiduc de regulă se ascunde de autorități prin păduri, nu prea are timp să înființeze orașe, relatează TVR.

Pe teritoriul de azi al oraşului Bucureşti şi în împrejurimile acestuia viaţa s-a desfăşurat fără întrerupere din epoca bronzului până la sfârşitul epocii fierului într-o serie de aşezări, precum cele de la Mihai-Vodă şi Radu-Vodă. Aşezări ale dacilor au existat la Biserica lui Bucur, Lacul Tei, Pipera, Militari etc. Pe aria oraşului de azi au fost descoperite numeroase tezaure (la Herăstrău, datând din secolele II-I î.Hr., Colentina, Fundeni, Popeşti-Leordeni) conţinând monede greceşti sau imitaţii dacice ale acestora, vase şi obiecte de podoabă etc. Din perioada dominaţiei romane săpăturile arheologice au scos la iveală mai multe obiecte de factură romană şi monede (în aşezarea de la Lacul Tei şi în aşezarea de la Giuleşti), se arată în ampla lucrare „Istoria Bucureştilor” de Constantin C. Giurescu (Bucureşti, Editura pentru Literatură, 1966).

Unii exagerează și alătură numele orașului de cuvântul albanez bukkur care înseamnă frumos. Ce legătură or avea albanezii cu Bucureștiul e greu de priceput. 

În fine, de unde-o fi venit, Bucureștiul reușește destul de rapid să se impună și să devină preferat de domnitori în dauna capitalei Târgoviște. Vlad Tepeș a stat 4 din 6 ani de domnie la București. Iar în 1659 devine capitala Țării Românești.

În 1831, primul recensământ profesionist arăta că orașul, avea 54 de mii de locuitori și 66 de fabrici. Azi are 2 milioane de locuitori și tot atâtea mașini care-l poluează secundă de secundă.

 

Lasă un comentariu