Evenimentul zilei

Sam05302020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate 10 ambulanţe pentru serviciul medical de urgenţă

10 ambulanţe pentru serviciul medical de urgenţă

26 Octombrie 2015 - 

Serviciul medical de urgenţă din Moldova a primit 10 ambulanţe din partea Guvernului Slovaciei. Şapte dintre acestea vor fi transmise serviciului Aviasan. Maşinile costă 60 de mii de euro.

Ambasadorul Slovaciei, Robert Kirnag, a menţionat că aceasta este a doua donaţie de ambulanţe. Anul trecut, Institutul de Urgenţă a primit două ambulanţe. „Sunt foarte bucuros că ne întâlnim aici peste un an ca să transmitem un lot cu mult mai mare decât cel precedent. Transmit cu plăcere acest cadou din partea Slovaciei şi cred că ambulanţele vor servi pe teritoriul Republicii Moldova şi vor salva foarte multe vieţi omeneşti. Actualmente mai este în derulare un alt proiect cu două ambulanţe, una va fi acordată Spitalului de Dermatologie, pentru transportarea bolnavilor care nu puteau fi transportaţi, iar alta pentru bolnavii din sistemul penitenciarˮ, a menţionat ambasadorul.

Ministrul sănătăţii, Ruxanda Glavan, a menţionat că în Republica Moldova mor prea mulţi oameni la etapa prespitalicească pentru că gradul de dotare a ambulanţelor nu întotdeauna corespunde rigorilor internaţionale. „Dotarea cu ambulanţe a serviciului de medicină urgentă constituie o prioritate. Deja am început toate demersurile pentru a accesa fonduri europene pentru a schimba tot garajul acestui serviciu. Zece ambulanţe înseamnă mult, dar nu este nici pe departe suficient pentru întreaga ţarăˮ, a afirmat ministrul.

Directorul Institutului de Urgenţă, Mihai Ciocanu, a dat asigurări că ambulanţele vor fi folosite în cel mai bun mod. „Majoritatea lor vor fi transmise serviciului Aviasan pentru că aceste ambulanţe au facilităţi de transportare a pacienţilor în stare gravă în condiţii de siguranţăˮ, a menţionat Ciocanu.

Vicedirectorul instituţiei, Andrei Uncuţa, a menţionat că ambulanţele donate au o dotare minimă: maşina, patul funcţional şi defibrilatorul medical. Urmează să fie făcută o listă cu echipamentele necesare pentru dotarea ambulanţelor. „Maşinile nu au ventilatoare specifice pentru menţinerea funcţiilor vitale, nu au tot suportul legat de oxigenare pentru periada transportării, nu au alte elemente specifice pentru transportarea uui pacient deosebit de grav. Maşinile vor fi dotate în funcţie de tipul de transportare şi specialiştii care vor lucra cu aceste maşiniˮ, a explicat Andrei Uncuţa. Cele 10 ambulanţe au fost cumpărate de la serviciu slovac de urgenţă.

Lasă un comentariu