Evenimentul zilei

Vi07102020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate La Chișinău a fost inaugurat Centrul Universitar de Reabilitare Medicală de Stat

La Chișinău a fost inaugurat Centrul Universitar de Reabilitare Medicală de Stat

05 Iunie 2017 - 

Unicul Centru Universitar de Reabilitare Medicală de Stat din Republica Moldova, cu o capacitate de peste 60 de locuri, a fost inaugurat astăzi, 5 iunie, la Chișinău. Potrivit rectorului Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Ion Ababii, o parte din serviciile centrului vor fi contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, iar o parte din servicii pot fi prestate contra plată. Implementarea proiectului a fost posibilă cu susținerea financiară a Guvernului Republicii Populare Chineze, transmite IPN.

De serviciile Centrului Universitar de Reabilitare Medicală vor beneficia persoanele cu dereglări funcționale ale sistemului muscular și scheletic, ale sistemului nervos central și periferic, ale sistemului cardiovascular și respirator etc. Este vorba atât despre adulți, cât și copii.

Centrul dispune de cabinete pentru kinetoterapie, electroterapie, terapie ocupațională, terapie manuală, acupunctură, fitoterapie. De asemenea, aici sunt amenajate două săli pentru masaj și trei cabinete pentru hidroterapie.

„Clinica este obligată să devină o bază pentru pregătirea viitorilor specialiști în domeniul reabilitării medicale în conformitate cu standardele internaționale și rigorile Organizației Mondiale a Sănătății. Centrul va acorda servicii medicale în regim de ambulatoriu. Acesta va reduce durata de spitalizare a pacienților în staționar”, a adăugat Ion Ababii.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului Republicii Moldova, Oxana Domenti, a remarcat că serviciile centrului au un rol nu doar medical, dar și social pronunțat pentru că se referă la integrarea socială a persoanelor după anumite tratamente. „Din păcate, astăzi nu ne putem lăuda cu un serviciu de reabilitare medicală, este poate cea mai proastă verigă a sistemului nostru de sănătate, iar lansarea acestui centru ne oferă un grad de optimism și un suflu nou că acest serviciu va porni pe calea consolidării și dezvoltării”, a spus Oxana Domenti.

Viceministrul sănătății, Liliana Iașan, vede Centrul Universitar de Reabilitare Medicală ca și un centru de generare a resurselor umane care ulterior ar trebui să se regăsească în instituțiile medico-sanitare publice lângă patul pacienților.

La momentul de față, conform estimărilor specialiștilor, de servicii de reabilitare medicală au nevoie de aproximativ 100 de mii de persoane.

Lasă un comentariu