Evenimentul zilei

Vi01182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Ministerul Sănătății s-a trezit: trebuie să zboare capete abia după ce un fetus a fost avortat în veceu

Ministerul Sănătății s-a trezit: trebuie să zboare capete abia după ce un fetus a fost avortat în veceu

09 Ianuarie 2018 - 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-a autosesizat și a inițiat o anchetă internă pe marginea cazului relatat de pacienta internată la Institutul Mamei și Copilului, care a avortat în veceu.

Ancheta  internă a vizat examinarea respectării de către personalul medical din instituția vizată, a protocoalelor medicale în vigoare, în acordarea asistenței medicale, precum și a normelor de etică și deontologie medicală.

În cadrul Institutului Mamei și Copilului, pacienta respectivă a fost investigată clinic și paraclinic, iar odată cu efectuarea ultrasongrafiei, au fost confirmate în termen, anomalii multiple de dezvoltare la făt, date suplinite și prin investigații cromosomiale. Aceste rezultate au fost confirmate ulterior prin investigații morfopatologice, se arată într-un comunicat al Serviciul informare și comunicare cu mass-media de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Astăzi, într-o conferință de presă, au fost prezentate rezultatele anchetei interne. Astfel, în procesul examinării documentației medicale disponibile, precum și în urma discuțiilor cu personalul medical implicat în acordarea asistenței medicale pacientei, Comisia instituită de minister a constatat că: a existat o comunicare defectuoasă între personalul medical și pacient; lipsa acordării consilierii psihologice pacientei; pacientei i s-a indicat să procure medicamentul din farmacie, deși instituția dispunea de preparatele necesare, inclusiv în secție; lipsa unei conduite și monitorizări permanente, odată cu administrarea preparatelor medicamentoase, din partea medicului de gardă și personalului mediu; încălcarea conduitei medicale manifestată prin neglijență, ignoranță, brutalitate și abateri de la normele de etică și deontologie medicală.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale condamnă vehement încălcările și abaterile de la normele de etică și deontologie medicală, precum și califică drept inadmisibile încălcările de regulamentele stabilite și devierile de comportament admise de către cadrele medicale implicate în acest caz.

În acest sens, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de comun cu administrația Institutului Mamei și Copilului, urmare și a recomandărilor Comisiei, a decis concedierea șefului secției Ginecologie și a moașei principale; eliberarea din funcție a asistentei medicale (care a fost în tura din 13-14 decembrie); sancționarea prin mustrare aspră a medicului de gardă, a directorului Centrului Perinatal și vicedirectorului medical al Instituției. De asemenea, directorului instituției i se aplică sancțiune disciplinară sub formă de avertisment.

În cadrul conferinței de presă, Boris Gîlca,  secretar general de stat, a concluzionat că sistemul de sănătate are nevoie de transformări structurale și morale.

În context, ministerul va demara consultări în vederea instituirii unei structuri instituționale de etică și deontologie medicală care va investiga cazurile de malpraxis și derogare de la bunul simț, cazurile de ignoranță, lipsa de compasiune, de comunicare proastă cu pacienții. Această structură va putea stabili pedepse interne, sancționări disciplinare sau contravenționale, inclusiv pana la ridicarea dreptului de a profesa. Astfel de structuri există în UE și este foarte necesară și pentru Republica Moldova, a subliniat Boris Gîlca.

 

Lasă un comentariu