Evenimentul zilei

Lun02172020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Vârstnicii au un risc mai mare de a fi diagnosticați cu demență după începerea dializei

Vârstnicii au un risc mai mare de a fi diagnosticați cu demență după începerea dializei

17 August 2018 - 

Vârstnicii care sunt supuși dializei pentru insuficientă renală prezintă un risc mai mare de a fi diagnosticați cu demență și Alzheimer. Cei care au început dializă și care au fost deja diagnosticați cu demență sau Alzheimer au un risc mai ridicat de deces prematur, potrivit unui nou studiu publicat în ”Clinical Journal of the American Society of Nephrology”. 

Vârstnicii înregistrează o scădere semnificativă a funcției cognitive dacă sunt supuși hemodializei, lucru ce poate duce la declanșarea demenței. Pentru a examina acest fenomen, Mara McAdams-DeMarco și colegii ei de la Școală de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg au analizat datele a 356.668 pacienți din Statele Unite ale Americii, care au început hemodializa, cu vârsta de aproximativ 66 de ani.

La un an de la începerea hemodializei, riscul de a fi diagnosticați cu demență a fost de 4,6% pentru femei și 3,7% pentru bărbați. Acesta procente au crescut, astfel că, la 5 ani după începerea hemodializei, riscul de a fi diagnosticați cu demență a fost de 16% pentru femei și 13% pentru bărbați. În aceeași situația, după un an, riscul de Alzheimer a fost de 0,6% pentru femei și 0,4% pentru bărbați, iar după 5 ani a fost de 2,6% pentru femei și 2,0% pentru bărbați.

Studiile anterioare sugerează că, la 10 ani după începerea hemodializei, riscul demenței a fost între 1,0-1,5% pentru adulții în vârstă de 65 de ani și între 7,4-7,6% pentru adulții în vârstă de 75 de ani. Folosind o abordare similară, dr. McAdams-DeMarco a estimat că, la 10 ani după începerea hemodializei, riscul demenței este de 19% pentru pacienții cu vârstă cuprinsă între 66-70 de ani, crescând la 28% pentru pacienții cu vârstă cuprinsă între 76-80 de ani.

Factori de risc pentru boală Alzheimer

Cei mai puternici factori de risc pentru boală Alzheimer au fost:

•                     Vârstă de 86 de ani

•                     Rasă neagră

•                     Sexul feminin

•                     Instituționalizarea (azile de bătrâni, centre de îngrijire medicală)

De asemenea, vârstnicii care deja erau supuși dializei și care erau diagnosticați cu Alzheimer au avut un risc de deces de 2 ori mai mare.

”Am vrut să clarificăm riscurile demenței pentru vârstnicii diagnosticați cu insuficientă renală, care apelează la dializă. Am fost capabili să studiem demență diagnosticată, dar este necesar să identificăm, de asemenea, pacienții cu insuficientă cognitivă ușoară, dar și cu demență nediagnosticata”, spune dr. McAdams-DeMarco.

Într-un editorial din ”Patient Voice”, Judy Weintraub își spune părerea, în calitate de pacient supus dializei. Ea subliniază necesitatea de a există respect și demnitate pentru toți oamenii, indiferent de abilitățile fizice și cognitive. Ea recomandă centrelor medicale care se ocupă de dializă să asigure sentimentul de apartenența în comunitate, introducerea muzicii că terapie și comunicarea eficientă cu pacienții.

”Acesta este un apel către centrele medicale și instituțiile politice pentru a promova o schimbare în modul în care pacienții sunt îngrijiți. Nu trebuie să luăm în considerare doar serviciile medicale, ci și modul în care acestea ne sunt acordate”.

Sursă: medlife.ro

 

 

Lasă un comentariu