Evenimentul zilei

Vi05292020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate România Klaus Iohannis: Dorința mea este să primim bani suficienţi pentru coeziune şi agricultură

Klaus Iohannis: Dorința mea este să primim bani suficienţi pentru coeziune şi agricultură

20 Februarie 2020 - 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European, că doreşte ca România să primească bani suficienţi pentru coeziune şi agricultură în viitorul buget multianual al UE.

"Este o negociere pe un buget unde fiecare încearcă să-şi maximizeze şansele. Ambiţia mea este să primim bani suficienţi pentru coeziune, să primim bani suficienţi pentru agricultură şi să avem un buget per total mai mare decât cel din perioada bugetară anterioară", a spus Iohannis, înainte de participarea la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în care se discută cadrul financiar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027.
El a arătat că România va folosi foarte multe argumente pentru acest obiectiv.
"Vom utiliza foarte multe argumente. Sunt, evident, argumente care ţin de repartizarea banilor, argumente care ţin de contribuţie, argumente care ţin de dezvoltare, dar şi argumente cum sunt ale noastre, care ţin de politicile tradiţionale şi aşa mai departe. Toate acestea vor face parte din negociere", a menţionat Iohannis.
Şeful statului a reiterat că pentru România este extrem de importantă finanţarea consistentă pe Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună. El a arătat că se aşteaptă ca discuţiile din Consiliu să fie complicate în contextul în care există poziţii diferite cu privire la bugetul multianual al UE.
"În general, opiniile sunt destul de rezervate. Cei care dau mai mult decât primesc sunt de părere că se dă prea mult, cei care primesc mai mult, cum suntem noi, suntem de părere că primim prea puţin, iar pentru noi este extrem de important să avem o finanţare consistentă pe politica de coeziune şi pe agricultură, dar şi pe noi ne interesează să avem finanţate şi programele noi în ghilimele moderne - digitalizare, inteligenţă artificială, cercetare, mobilitatea studenţilor şi aşa mai departe. Un rol important în toată discuţia o va juca pregătirea pentru măsuri pe climă, pentru aşa-numitul Green Deal. Poziţiile sunt foarte diferite, abordările iniţiale sunt destul de dure la majoritatea participanţilor şi mă aştept la discuţii foarte complicate astăzi", a spus Iohannis.
Şeful statului s-a declarat sceptic cu privire la ajungerea la o soluţie referitoare la bugetul multianual în aceste zile.
"Îmi permit să fiu sceptic în această privinţă. Şansele de reuşită le evaluez undeva la 50-50", a adăugat el.

Lasă un comentariu