Evenimentul zilei

Vi08142020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Medicină alternativă EVZ România AVERTISMENT pentru România: Feriți-vă de Rusia în următorii 5 ani. Putin ştie că membrii NATO sunt protejați de invazie, nu şi de acţiuni subversive

AVERTISMENT pentru România: Feriți-vă de Rusia în următorii 5 ani. Putin ştie că membrii NATO sunt protejați de invazie, nu şi de acţiuni subversive

23 Mai 2014 - 
Vladimir Putin Vladimir Putin Evz.md

Analistul american Robert Kaplan a averitizat România să se ferească, în următorii cinci ani de Federația Rusă, deoarece chiar dacă articolul 5 protejează membrii NATO de invazie, articol cunoscut bine de președintele Vladimir Putin, acesta nu este scut împotriva acţiunilor subversive, de cumpărar ea instituţiilor media sau a băncilor.Robert Kaplan, desemnat în 2011 de către Foreign Policy printre “Primii 100 de gânditori ai lumii”, şi-a lansat la Bucureşti volumul “Răzbunarea geografiei” și a anunțat deja că următoarea sa carte va fi despre România, informează Mediafax.

“Ceea ce vrea preşedintele rus este o zonă tampon trandiţională în Europa Centrală şi de Est şi în Caucaz. Cu alte cuvinte, el nu vrea să recreeze Pactul de la Varşovia. Acesta a fost prea scump şi de aceea s-a prăbuşit Uniunea Sovietică. El vrea o zonă tampon tradiţională, de influenţă, cuvântul potrivit ar fi finlandizare. Vrea ca în Europa Centrală şi de Est şi în Caucaz să aibă o situaţie similară celei pe care o avea URSS în Finlanda în timpul Războiului Rece, când politica externă finlandeză era, într-o anumită măsură, deţinută de URSS. Li se permitea să fie capitalişti şi democraţi, dar în alte zone nu erau independenţi deloc”, a declarat, joi, la Bucureşti, analistul Stratfor Robert Kaplan, care şi-a lansat, la MAE, volumul “Răzbunarea geografiei”.

Rusia se simte vulnerabilă

Analistul american a precizat că Rusia se simte permanent vulnerabilă, deoarece are un teritoriu vast, dar are mai puţini cetăţeni decât Bangladesh şi este divizată interior de munţi şi de fluvii.

Această vulnerabilitate “duce la insecuritate, iar imperiile se formează din insecuritate, din nevoia de a avansa, pentru că, dacă nu avansează, sunt ameninţate din interior”, a explicat Kaplan.


Importanța Ucrainei


Analistul a subliniat că Ucraina, ca loc de naştere al Rusiei, este mai importantă pentru Moscova decât este pentru Europa şi pentru SUA, astfel că ruşii vor fi “mai agresivi pentru a o păstra”.

Totodată, Kaplan a subliniat că Putin “a calculat probabil corect” că Europa nu va lua “sancţiuni semnificative” împotriva Rusiei, din cauza dependenţei energetice şi a implicării economice în Rusia. “Şi probabil că are dreptate, atât timp cât nu trimite trupe în Ucraina, ceea ce-i puţin probabil”, a spus Robert Kaplan.

Articolul 5 din Tratatul NATO

“Presupun că Putin, fiind un ofiţer de informaţii, nu un funcţionar plicticos, ştie că Articolul 5 din Tratatul NATO protejează membrii NATO împotriva unei invazii terestre, dar nu protejează membrii NATO împotriva acţiunilor subversive, împotriva activităţii serviciilor de informaţii, împotriva imperialismului prin intermediul companiilor energetice, mai degrabă decât prin intermediul Armatei Roşii. Nu protejează Europa Centrală şi de Est împotriva acţiunilor subversive prin cumpărarea mediei şi a băncilor”, a avertizat analistul american.

“De aceea, cred că provocarea strategică pentru România şi vecinii săi este să se protejeze nu împotriva unei acţiuni imediate a Rusiei, ci împotriva unei acţiuni subversive lente în următorii cinci ani”, a mai spus el.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu