Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Nutriție Românii, cei mai mari consumatori de zahăr din Europa. CARE sunt consecințele

Românii, cei mai mari consumatori de zahăr din Europa. CARE sunt consecințele

13 Octombrie 2018 - 

România se află pe primul loc în Europa la consumul de zahăr cu 30 de kilograme anual pe cap de locuitor. Cifra este de două ori mai mare decât media europenă.

O explicaţie ar fi aceea că oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpără. Dacă ar face-o, ar afla că aproape orice aliment procesat conţine adaos de zahăr. Înainte să cumperi un produs trebuie să citeşti eticheta, spun specialiştii. Un sfat pe care nu-l respectă însă toţi românii.

„Ingredientele sunt obligatorii prin lege să fie în ordine descrescătoare, vrem să luăm o băutură carbogazoasă și vedem că primul ingredient e zahărul, trebuie să fim conștienți că e cea mai mare în produsul respectiv”, spune Sorin Mierlea, de la Asociația pentru Protecția Consumatorului.

Medicii spun că o persoană care face mişcare ar trebui să consume cam 20 grame de zahăr adăugat pe zi.

„Consumul în exces de zahăr și orice zaharuri, cum ar fi și glucoza din fructe, duce la boli metabolice și obezitate. Asta înseamnă diabet, hipertensiune, boli vasculare, sindrom metabolic, obezitate și multe altele. Pe lângă asta, vorbim de aspectul exterior. Este foarte important dacă facem mișcare, pentru că zaharurile, carbohidrații, reprezintă principala sursă de energie. 

Totodată, zahărul este cel care rupe fibra de colagen și elastina din structura pielii. Sfătuiesc pacienții mei să consume stevia sau xylitolul. Studiile științifice au arătat că sunt singurele produse sigure pentru consumul pe termen lung”, spune nutriționistul Florin Ioan Bălănică.

 

Lasă un comentariu