Evenimentul zilei

Dum07122020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Zece ani de la odioasa crimă. Ucisă de ziua lui Putin

Zece ani de la odioasa crimă. Ucisă de ziua lui Putin Recomandat

14 Octombrie 2016 - 

Ziarista rusă Anna Politkovskaia a fost omorâtă acum zece ani, pe 7 octombrie 2006, chiar de ziua lui Vladimir Putin.

Anna Politkovskaia era jurnalistă la Novaia Gazeta, publicaţie în care dezvăluia  abuzurile comise de forţele ruse în Cecenia la ordinul lui Putin. Ea fost împuşcată mortal în scara blocului în care locuia. Avea doar 48 de ani. Putin a împlint în data de 7 octombrie 2016 vârsta de 64 de ani şi se simte mai puternic decât oricând…

După două zile de la asasinat, Vladimir Putin, care era ţinta articolelor jurnalistei – a rupt tăcerea şi a promis o "anchetă obiectivă. Ancheta, ca şi procesul, au cunoscut numeroase lovituri de teatru: schimbarea neaşteptată a echipei de anchetatori, fuga în Siberia a presupusului asasin, achitarea a trei suspecţi, iar apoi anularea acestei decizii de către Curtea Supremă rusă.

În iunie 2014, după opt luni de anchetă, cinci bărbaţi, între care patru ceceni, au fost condamnaţi la pedepse grele de un tribunal moscovit.

Rustam Mahmudov, recunoscut vinovat că a tras asupra jurnalistei, şi unchiul său Lom-Ali Gaitukaev, identificat ca organizator al asasinatului, sunt condamnaţi la închisoare pe viaţă. Şi complicii lor primesc pedepse grele: 20 de ani de închisoare pentru poliţistul moscovit Serghei Hadjikurbanov, 12 şi respectiv 13 ani şi jumătate pentru cei doi fraţi ai trăgătorului, Ibraghim şi Djabrail Mahmudov.

Dar, în pofida asprimii pedepselor, verdictul este departe de a-i satisface pe apropiaţii Annei Politkovskaia. 

Încă se cere dreptate până la capăt

"Nu s-a făcut dreptate", afirmă Serghei Sokolov. "Da, cei care au ucis-o sunt în închisoare, dar nu şi şeful lor, nici şeful şefului lor". Pentru Ilia Politkovski, "justiţia s-a oprit în drum". "Mulţi politicieni spun că dosarul este clasat, dar este o minciună, suntem departe de asta, organizatorii crimei nu au fost judecaţi", a adăugat el, potrivit Agerpres. 

Şi celula anchetatorilor, instituită de parchet, pentru identificarea celor care au comandat crima pare să bată pasul pe loc: niciun progres nu a fost făcut de doi ani. "Toate pistele duc spre Cecenia, spre cele mai înalte ranguri ale elitei cecene, dar puterea rusă frânează ancheta", denunţă Pavel Kanîghin, jurnalist la Novaia Gazeta. "Atât timp cât nu va exista o schimbare a regimului politic în Rusia, comanditarii vor rămâne în libertate", afirmă el.

Pentru a comemora împlinirea a zece ani de la asasinarea Annei Politkovskaia, Novaia Gazeta a iniţiat un miting în apropierea stelei cu efigia ei ridicată la intrarea în redacţia publicaţiei în care a lucrat.

O carte omagială pentru “Ţarul Vladimir”

Revenind la liderul de la Kremlin, ne întrebam ce poate primi de ziua lui, când are de toate? În cazul lui Putin, președintele adorat și detestat în aproape aceeași măsură, pe Glob, un site pro-Kremlin a decis că un cadou potrivit ar fi o carte cu fragmente din viața președintelui, ilustrată cu fotografiile lui. Cartea realizată în onoarea sa se numește „In the Lead Role: Putin in Contemporary Culture” (În rol de lider: Putin în cultural contemporană - n.n.). Volumul are 288 de pagini cu ilustrații ale lui Putin din reviste, cărți, apariții la televiziune și în filme documentare, raffiti, sculptură, muzică și bunuri de consum.

Există numeroase fotografii ale unor manifestări pro-Putin, de pildă câțiva ruși care țin în mână literele cuvintelor „La mulți ani, Vladimir” și imagini de la un miting al unor tinere care și-au rupt tricourile, pe care le purtau și pe care scria „O voi rupe pentru Putin” cu o imagine a președintelui pictată în roz, relatează publicaţia The Guardian.

După anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014, tricourile și carcasele de telefoane celulare cu fotografia lui Putin au devenit populare, și se puteau găsi la orice aeroport și într-un nou lanț de magazine cu obiecte pentru armată. Viktor Levanov, editorul siteului de știri pro-Kremlin Gosindex, le-a spus jurnaliștilor, la o ședință foto într-un studio din Moscova, că volumul dedicat aniversării președintelui este menit a analiza modul în care liderul a depășit limitele unei simple personalități și a devenit un „fenomen cultural la nivel global”.

 

 

Lasă un comentariu