Evenimentul zilei

Lun01222018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură
Evenimentul zilei - Cultura
19 Ian 2018
Publicat în Cultura

De numele lui Ion Ungureanu sunt legate multe lucruri frumoase care au lăsat urme adânci în istoria și cultura românilor din stânga Prutului. Cronica vremii a lăsat suficiente pagini despre explozia culturală din perioada „dezghețului hrușciovist”, despre teatrul „Luceafărul”, unde Ion Ungureanu a montat spectacole de neuitat…

19 Ian 2018
Publicat în Cultura

Pe 19 ianuarie este prăznuit Sfântul Macarie despre care se spune că a săvârșit minuni de-a lungul vieții sale. Una dintre acestea este faptul că Sfântul căpătase de la Hristos putere și asupra morții, astfel încât fericitul Macarie s-a învrednicit a săvârși învieri.

17 Ian 2018
Publicat în Cultura

Florian "Big Nasty" Munteanu a fost ales în rolul principal pentru filmul Creed 2, continuarea filmelor legendare din seria Rocky cu Sylvester Stallone în rolul principal.

17 Ian 2018
Publicat în Cultura

Ziua de 17 ianuarie este motiv de sărbătoare pentru creștini. În calendarul creștin ortodox, este sărbătorit  Sfântul Antonie cel Mare. Care este semnificația acestei zile?

16 Ian 2018
Publicat în Cultura

Cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii, secretarul de stat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale de la Bucureşti, Alexandru Oprean, şi secretarul de stat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Şaramet, au întreprins o vizită oficială la Chișinău. Demnitarii au avut o întrevedere cu Igor Şarov, secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, şi cu Andrei Chistol, secretarul de stat în domeniul culturii.

16 Ian 2018
Publicat în Cultura

14 oameni de cultură, care s-au făcut remarcați prin creațiile lor pe parcursul anului trecut, au fost premiați, luni, în cadrul Galei premiilor anuale în domeniul culturii, ediția 2018, la care a asistat ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, dar și premierul Pavel Filip.

15 Ian 2018
Publicat în Cultura

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, care se consemnează în fiecare an pe 15 ianuarie, vor avea loc mai multe evenimente culturale organizate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și de instituţiile din subordine: Sala cu Orgă, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, Teatrul Republican Muzical-dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Muzeul Național de Istorie al Moldovei ș.a.

10 Ian 2018
by  - 
Publicat în Cultura

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău organizează pe 15 şi 16 ianuarie o serie de manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale și a zilei de naștere a celui mai mare poet român, Mihai Eminescu.

08 Ian 2018
Publicat în Cultura

Filmul "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" și miniserialul de televiziune "Big Little Lies" au dominat, duminică seară, ceremonia de decernare a Globurilor de Aur, cu câte patru statuete.

07 Ian 2018
Publicat în Cultura

În fiecare an, în data de 7 ianuarie, a doua zi după Bobotează, credincioșii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului Iisus, proorocul care L-a botezat pe fiul lui Dumnezeu în râul Iordan. Sfântul Ioan este ultimul profet de seamă din Vechiul Testament și el face trecerea spre etapa Noului Testament. Din sfintele evanghelii aflăm că Sfântul Ioan a predicat doar pe malul acestui râu și pe cei care veneau aici îi îndemna la pocăinţă şi să se boteze pentru iertarea păcatelor.

07 Ian 2018
Publicat în Cultura

Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului are loc a doua zi după Bobotează, la 7 ianuarie, potrivit obiceiului ca după marile praznice împărăteşti să fie cinstite şi persoanele care au luat parte la respectivul eveniment.

06 Ian 2018
Publicat în Cultura

Boboteaza 2018. Este o sărbătoare creștină ce se celebrează anual la 6 ianuarie, înaintea sărbătorii Sfântului Ion. De asemenea, Boboteaza sau Botezul Domnului, marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii, a apelor de forțele răului. 

29 Dec 2017
Publicat în Cultura
Ansamblul JOC are un nou director artistic. Este vorba de Grigore Paladi, una din figurile principalele ale colectivului, care a activat în funcția de artist de balet și maestru de balet solist în Ansamblul JOC, în jur de 12 ani.
19 Dec 2017
Publicat în Cultura

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a decernat premii câștigătorilor concursului național de interpretare „Zlata Tcaci”, ediția 2017. Evenimentul a avut loc în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Pagina 1 din 25