Evenimentul zilei

Sam07042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură România 37 de secții de vot în Republica Moldova pentru alegerile prezidențiale din România. Vezi unde poți vota

37 de secții de vot în Republica Moldova pentru alegerile prezidențiale din România. Vezi unde poți vota Recomandat

02 Noiembrie 2019 - 

Românii din afara granițelor țării au posibilitatea de a vota la alegerile prezidențiale la mai multe secții de votare. Autoritatea Electorală Permanentă, la propunerea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, a aprobat înființarea a 37 de secții de vot în Republica Moldova, dintre care 12 vor fi în Chișinău.

Românii din Diaspora au posibilitatea de a vota trei zile, astfel: în ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00. de vineri până duminică, respectiv 8-9-10 noiembrie.

 Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a spus că în premieră la acest scrutin votarea în afara graniţelor ţării se va desfăşura timp de trei zile consecutiv.

 Daniel Ioniţă a enumerat şi ale particularităţi ale alegerilor prezidenţiale menite să asigure o mai bună desfăşurare a acestora.

„Cetăţenii vor fi înscrişi automat în listele suplimentare, care vor fi de data aceasta generate electronic după scanarea actului de identitate românesc cu o tabletă electronică. O altă prevedere extrem de importantă introdusă cu titlul de noutate în legislaţia română vizează monitorizarea video a procesului de vot. Cu alte cuvinte, în toate secţiile noastre de votare vor fi instalate camere. Această monitorizare video însă se face în deplină conformitate cu regulamentul UE privind protecţia datelor personale”.

Amintim că, la ultimele alegeri din România, cele europarlamentare, în Republica Moldova au fost deschise 36 de secţii de votare, fiind înregistrat un număr record de participanţi, de aproximativ 67 de mii.

AEP a aprobat, la propunerea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, ca în Spania și Italia, românii vor avea posibilitatea să voteze în 142 de secții de votare, în Marea Britanie – 71 secții de votare, Franța – 49 secții votare, Germania – 79 secții de votare, Republica Moldova – 36 secții de votare, SUA – 37 secții votare, Olanda – 25 secții de votare, Belgia – 23 secții de votare. În restul țărilor sunt sub 20 secții de votare.

 

Lasă un comentariu