Evenimentul zilei

Ma06022020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu Interviu cu Maria Roibu. Ajutor din România şi umiliri din parteaTransnistriei la liceul românesc din Tighina

Interviu cu Maria Roibu. Ajutor din România şi umiliri din parteaTransnistriei la liceul românesc din Tighina Recomandat

10 Iulie 2015 - 

Singura școală națională din orașul Bender (Tighina) a fost deschisă prin ordinul Ministerului Învățământului din Republica Moldova în august 1988.

Un an mai târziu, după proclamarea Independenței Republicii Moldova, numărul elevilor s-a dublat. Forțele separatiste din Transnistria au luat cu forța clădirea școlii la 20 septembrie 1994. La liceu învățau 800 de elevi.

Împreună cu corpul didactic și părinții, timp de o lună, elevii au petrecut lecții în fața Primăriei, după care, într-o zi, au „recucerit” clădirea, luând-o cu asalt!

În regiunea transnistreană activează opt instituţii de învăţământ preuniversitar cu predare în limba română: Gimnaziul-internat din satul Corjova; Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina; Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol cu sediul în satul Doroţcaia; Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol; Liceul Teoretic „Evrika” din Râbniţa; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Corjova, Dubăsari; Gimnaziul din satul Roghi şi Gimnaziul din Tighina. Vă propunem în continuare un dialog cu Maria Roibu, directorul Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina.

- Buna ziua, doamnă director! Care ar fi preocupările dvs., acum, în vacanță?

- Dincolo de problemele noastre cotidiene, ceea ce mi-aș dori eu acuma  cel mai mult este să-l putem ajuta pe un elev din clasa a XII, care se confruntă cu o boală nemiloasă – poliartrită, care progresează. Este un băiat extraordinar, un bun patriot, care luptă din toate puterile cu boala. A fost la o consultație în București, iar medicii i-au spus că pentru însănătoșirea lui este nevoie de circa 10.000 de euro. Altceva ar fi dacă băiatul ar deține cetățenia română. Zilele trecute, am fost la un festival la Suceava și acolo se vorbea despre întrevederea Iohannis–Timofti.  Am zis că ocazia este potrivită și am semnat un memoriu pe numele dlui președinte. L-am transmis primarului de Dumbrăveni, care va fi prezent la întâlnirea șefilor de stat. Sperăm că băiatul nostru, până la urmă, va obține cetățenia română în regim de urgență și, astfel, îl vom putea spitaliza la București.

- Cum ați terminat anul de studii 2015?

- Anul acesta, la  Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din municipiul Tighina avem 44 de absolvenți din cei 483 de elevi. Iar clasa a 9-a au terminat-o 56 de copii. La noi, rata de promovare la bacalaureat este de sută la sută. 30 dintre cei 44 de absolvenți vor să meargă la studii în România.
Numai că aici avem o problemă. De fapt, România oferă 50 de locuri la instituțiile de învățământ superior pentru cinci licee din Transnistria. S-ar părea că e suficient, numai că aceste 50 de locuri sunt doar niște cote declarate. Până la urmă, copiii noștri susțin concursul general pentru toți aspiranții din Republica Moldova. Ar fi bine ca România să desfășoare un concurs aparte, pentru că cel comun nu ne oferă cine știe ce șanse.

- V-au mai tăiat curentul la examene?

- De data aceasta, la sfârșit de an școlar, nu ne-au stins lumina. În schimb, a fost altceva, tot o ticăloșie. Ei mereu găsesc motive pentru fapte josnice. Vineri am avut careul solemn de absolvire, iar sâmbătă, televiziunea locală a difuzat un film despre școlile cu predare în limba română din regiune. Un film, ce să vă spun, denigrator. O bazaconie și o mizerie televizată. Au găsit, bunăoară, un elev care învăța rău în liceul nostru, care ulterior a mers la o școală rusă, și iată în jurul acestui subiect, tras de păr, ne-au umilit. Minciuni sfruntate. Anul trecut, la 1 septembrie, ne-au tăiat curentul. De fapt, ne așteptăm la orice. Nu era asta, era altceva, noi deja ne-am obișnuit cu provocările lor, avem imunitate.

- Unde se vor odihni copii și dvs. personal?

- Nu știu dacă copiii noștri vor avea parte de odihnă anul acesta. Știu că 13 dintre ei și un profesor vor merge la Sulina, în cadrul Programului „Arc”. Nici din partea Chișinăului nu avem nicio veste cu privire la odihna copiilor în taberele de vară. Eu personal, de mulți, de foarte mulți ani, nu merg nicăieri la odihnă. De fapt, niciodată nu am fost în vacanță. Posibil, luna viitoare, împreună cu șase profesori, să mergem la o școală de vară la Bran, România. Atât. 

- Cum ați soluționat așa-zisa chestiune a impozitelor pe care autoritățile locale transnistrene le cer cu insistență?

- Cu impozitul nu s-a rezolvat nimic. Le-am spus și le spun, există  Hotărârea Guvernului Republicii Moldova din octombrie 1994 de a ne trece la finanțare republicană. Logic și corect este să plătim impozite acolo unde primim salariile. Iar salariile le ridicăm din Chișinău. Mai mult decât atât, profesorilor din Transnistria, anul acesta le-au redus salariile cu 30 la sută, iar asta îi nemulțumește mult. Apropo, ca să știți, și dumneavoastră și toată lumea. Noi, cei de la Liceul „Alexandru cel Bun” plătim lunar autorităților orășenești Bender 7000 de dolari pentru arenda clădirii. Banii vin de la Guvernul Republicii Moldova. Atenție, noi arendăm doar o clădire din trei, dat fiind faptul că un edificiu aparține gospodăriei silvice, iar alt edificiu se află sub jurisdicția Chișinăului, acolo unde este amplasat gimnaziul–internat pentru copii orfani. Între timp, autorităților de pe loc le-a crescut pofta și vor să mărească plata pentru arendă cu încă 600 de dolari lunar. Prin urmare, la reparații capitale nu ne gândim. Am făcut o reparație cosmetică destul de bună cu ajutorul părinților. Am arborat și drapelul Republicii Moldova. Fiindcă a venit vorba de tricolor. Acum zece zile, am fost la Chișinău, la Tipografia Centrală, ca să ridic diplomele de absolvire. Am rămas neplăcut surprinsă să văd pe clădirea unei instituții de stat drapelul țării ca o cârpă, rupt, în bătaia vântului. Chiar m-am apropiat de domnul director și i-am spus: stimate domn, noi în Transnistria păstrăm tricolorul ca pe ceva sfânt, iar aici… Dar asta e așa, doar o observație, dar care vorbește despre multe.

Maria Roibu, decorată de Mihai Ghimpu

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat decretul privind conferirea Ordinului Republicii unui grup de cetăţeni pentru merite deosebite în dezvoltarea lingvisticii, contribuţie remarcabilă la promovarea limbii române, a adevărului ştiinţific şi activitate metodico-didactică prodigioasă. Printre cei decorați cu înalta distincție s-au regăsit și Maria Roibu, director al Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din municipiul Bender, şi Maria Ungureanu, director al Gimnaziului-internat pentru copii orfani din municipiul Bender.

 

Stan Lipcanu

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu