Evenimentul zilei

Ma02182020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu Interviu cu Serghei Anastasov, primarul orașului Comrat: „Cred că înfrățirea cu un oraș din România ar aduce beneficii cetățenilor din ambele localități”

Interviu cu Serghei Anastasov, primarul orașului Comrat: „Cred că înfrățirea cu un oraș din România ar aduce beneficii cetățenilor din ambele localități” Recomandat

26 Februarie 2016 - 

– Dle Anastasov, ce loc ocupă în topul orașelor din R. Moldova orașul Comrat, al cărui primar sunteți? 


– Comratul ocupă locul 10 în topul oraşelor din R. Moldova. Populaţia oraşului se estimează la peste 26.500 de locuitori. Bugetul orașului constituie 45 milioane de lei.

- Care a fost argumentul dvs. grație căruia ați câștigat alegerile?

- Argumentul primordial, grație căruia am câștigat, a fost dorința mea de a aduce schimbări pozitive cu ajutorul cetățenilor orașului, alături de ei și pentru ei. Sunt ambițios, nu-mi place să renunț la visurile mele și consider că poți realiza orice, dacă îți dorești suficient de mult. De asemenea, și faptul că vorbesc limba de stat a fost şi este un avantaj pentru mine şi, implicit, pentru locuitorii oraşului Comrat. Faptul că vorbesc româna a fost un avantaj pentru mine.

- Ați candidat la funcția de primar pe listele Partidului Nostru, dar ați declarat ulterior că nu participați la acțiunile anti-guvernare, organizate inclusiv de PN. Nu aveți conflicte cu Renato Usatîi din aceste motive?

- În campania electorală eu, împreună cu Renato Usatîi, am convenit că nu mă voi ocupa cu politica mare. Renato Usatîi cunoaște foarte bine că eu nu am devenit primarul orașului pentru a participa la acțiuni politice.    

- Când ați venit în funcție, ați concediat pe cineva din personalul Primăriei?

- Am concediat 50 de persoane: unii dintre acestea erau cei care nu erau găsiți la locul de muncă, alții care nu-și cunoșteau atribuțiile. La aceștia se adaugă cei care s-au concediat înaintea alegerilor. Acum există angajați care reprezintă diferite partide politice, însă la locul de muncă nimeni nu se ocupă de politică.

- Care sunt cele mai importante realizări înregistrate până acum?

- Tot ceea ce am făcut în cele șapte luni de mandat, consider că reprezintă realizări importante. În această perioadă atât de scurtă, am reușit să achităm datoria Primăriei în valoare de 5.000.000 de lei din totalul de 9.000.000 lei. În luna august, au fost efectuate lucrări de reparație parțială a străzilor, în valoare de 900 000 de lei. A fost realizat proiectul finanțat de USAID, datorită căruia am beneficiat de 300 de tomberoane. În proces de finalizare se află proiectul de iluminare stradală, finanțat de USAID. Am sporit transparența procesului de luare a deciziilor. Astfel, în incinta Primăriei a fost instalat un televizor și toate ședințele Consiliului municipal pot fi vizionate la televizorul instalat în hol. La intrarea în clădirea Primăriei a fost instalată o cutie poștală, în care cetățenii pot scrie comentariile proprii și sugestiile cu privire la diferite probleme. Orașul Comrat este singurul oraș care a semnat un acord cu agenția PIPA privind transparența decizională.

- În ce măsură Uniunea Europeană este interesată să investească în Găgăuzia, în general, și în Comrat, în special?

- Oamenii de afaceri din Uniunea Europeană nu sunt interesați să investească nici în Găgăuzia și nici în orașul Comrat, pentru că în societatea noastră, în toate instituțiile de stat, persistă fenomenul corupției. Acest fenomen reprezintă un mare obstacol pentru eventualii investitori.

- Aveți parteneri de dezvoltare din România? 

- Firma Goliat-Vita din anul 2002 colaborează cu firmele Victoria și Lozan din orașul Brașov, România. În anul trecut, am întreprins o vizită în orașele Cluj-Napoca și Galați, România. În municipiul Cluj-Napoca, a fost o vizită culturală. În Galați, am avut o întrevedere cu partenerii, cu care în curând vom realiza un proiect în domeniul eficienței energetice.

- Ați declarat că aveți afaceri peste Prut. Mai mențineți acest business?

- Nu am nicio afacere peste Prut.

Dacă locuitorii Comratului vor studia româna, vor dori să cunoască și Istoria  Românilor

- Care este atitudinea cetățenilor din oraș față de limba română? Merg sau nu la Centrul de informare al României, deschis vara trecută la Comrat? Câți la sută își doresc să studieze istoria românilor și să învețe limba română?

- Cetățenii orașului conștientizează importanța cunoașterii limbii române, însă deocamdată nu toți depun efortul maxim pentru a o cunoaște. Limba este o bogăție, dar se știe că orice bogăție nu cade din cer, ci ea trebuie câștigată. Centrul de informare al României a fost deschis, și aducem mulțumiri Statului Român. Cred că un centru român ar trebui să-și deschidă ușile sale pentru toți, ci nu doar pentru studenți. Nu cred că sunt prea mulți doritori de a studia istoria, dar sunt convins că 75% ar dori să studieze, să cunoască și să comunice în limba română. Când vor cunoaște limba română, va spori interesul acestora față de istoria românilor. Consider că autoritățile centrale trebuie să ofere mai multe posibilități, care ar facilita studierea limbii române de către cetățenii care locuiesc în Găgăuzia. Ar fi eficient să se elaboreze un proiect amplu cu multe elemente multilaterale, care ar motiva oamenii să cunoască limba română.

- V-ați dori să vă înfrățiți cu vreun oraș românesc? Dacă da, ați purtat anumite discuții cu partea română?

- Da, ne-am dori să ne înfrățim cu un oraș românesc. Am purtat unele discuții cu partea română, sper că în curând vom reuși să semnăm acordul de înfrățire cu un oraș din România. Suntem siguri că Acordul de înfrățire va aduce beneficii pentru ambele orașe, pentru locuitorii ambelor părți.

- Cât de des circulați în Uniunea Europeană?

- De 10 ori pe an.

Milionarii locuiesc în Chișinău și sunt cei care au avut și mai au funcții la stat

-  Sunteți un om bogat?

- Din punct de vedere financiar, nu mă simt un om sărac. Mă simt mândru, fiindcă averea pe care o dețin am câștigat-o prin munca mea. Din punctul meu de vedere, bogăția adevărată nu constă în bani, ci în împlinirea spirituală. Sunt într-adevăr împlinit, bogat și fericit atunci când am posibilitatea de a oferi binele oamenilor apropiați și celor pentru care muncesc zi de zi – locuitorilor orașului Comrat. 

- Câți milionari are, oficial, Comratul? 

- Nu avem date despre numărul milionarilor din orașul Comrat, însă sunt cert convins că milionarii trăiesc în Chișinău și sunt cei care au activat în instituțiile de stat sau mai continuă să activeze acolo.

- Câți agenți economici își desfășoară activitatea în capitala regiunii și ce produc?

- Aproape 1.800 de agenți economici. Domeniile de activitate sunt comerțul, confecționarea articolelor de vestimentație, agricultura, vinificația, producerea conservelor de legume şi fructe, confecționarea mobilei.

- Care este piața de desfacere a produselor din Găgăuzia?

- Piața de desfacere este R. Moldova, Federația Rusă și Uniunea Europeană.

-  Câte căsătorii ați oficializat de când ați venit în funcție?

- Aproape 200 de căsătorii au fost oficializate de când am venit în funcție.

- Cât de mult contează reputația pentru Dvs.? Presa scria că ați fi acumulat, în 2014, venituri destul de impunătoare. Achitați impozitele conștiincios?

- Reputația mea personală, reputația familiei mele și a orașului meu contează foarte mult pentru mine. Voi încerca să mențin o reputație frumoasă și bună, de aceea, în activitatea mea mă conduc de o expresie a lui Agathon: Un conducător trebuie să țină seama de trei lucruri: mai întâi, că el conduce oameni, al doilea - că îi conduce după legi și al treilea – că nu conduce întotdeauna. Îmi doresc să fiu stimat de cetățenii orașului și ca primar, și ca simplu cetățean.

- Se spune că, de când ați devenit primar, firma Dvs., Goliat-Vita SRL, ar fi câștigat opt licitații organizate de diferite instituții din regiune. Ați făcut cumva uz de funcția pe care o dețineți?

- Nu cunosc ce și unde se spune, dar, de când am devenit primar, la fabrica Goliat-Vita, am fost de două ori – o dată am băut două cești de cafea și a doua vizită am întreprins-o când a avut loc incendiul. În ultima perioadă, nu am obținut nicio licitație. Nu fac uz de funcția pe care o dețin. Afacerea mea a fost dezvoltată până în prezent și acum nu necesită nici implicarea mea personală, nici nu e cazul să utilizez funcția pe care o dețin.

- Care este motto-ul de care vă conduceți în viață?

- Muncă multă, vorbe puține!

- Vă mulțumim.

Lasă un comentariu