Evenimentul zilei

Dum05312020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu E oficial, e verdictul psihanalistului. Moldovenii sunt în criză profundă de identitate!

E oficial, e verdictul psihanalistului. Moldovenii sunt în criză profundă de identitate! Recomandat

04 Martie 2016 - 

Nici nenea Freud n-ar putea descâlci nodurile pline de disperare ale conaționalilor noștri.

Lipsa de cunoaștere și faptul că am fost mereu sub regimuri străine neamului și firii, dar și clasa politică actuală, a creat din noi, cetățenii R. Moldova, niște indivizi greu de descifrat. Anchilozați, inhibați, manipulați de cei care fac regulile jocului, încercăm de ani de zile să scăpăm de stima scăzută de sine și să facem față provocărilor care își lasă amprenta pe psihicul nostru. Nu sunt concluziile mele, ci ale psihologului, psihoterapeutului și psihanalistului Gholamali Mohammadifard, doctor în științe politice, iranianul stabilit de 20 de ani în R. Moldova. În discuția cu Ali (îi vom spune astfel, pentru a fi mai accesibil la lecturat), am aflat lucruri care m-au calmat. Ce-i drept, pentru o vreme, iar unul dintre ele este că nu există persoană fără probleme psihice.

Discuția începută de la visul meu, în care mâncam ciocolată, a demarat într-un experiment, în care am solicitat să fiu... hipnotizată. Ideea era simplă – voiam să simt pe propria piele cum e să fii manipulat inconștient și ce ascunde această tehnică, utilizată de marii lideri mondiali.
„Orice conducător trebuie să posede astfel de tactici, pentru că ele îi garantează succesul”, mi-a spus Ali, după ce a reușit să mă convingă să las mantoul jos. Mai departe nu s-a ajuns, pentru că atunci când mi-a poruncit să las puloverul, am protestat și experimentul nostru mi-a deschis ochii – am înțeles de la dl doctor că se lasă hipnotizați și manipulați cei care nu se cunosc și vor acest lucru.

Despre psihicul moldoveanului

Psihoterapeutul, autor al mai multor lucrări de psihologie și psihanaliză, fondatorul unei clinici în Teheran, Iran, ne-a comunicat că, în comparație cu multe națiuni, suntem net superiori la capitolul inteligență. Aici, în spațiul românesc, zace un mare potențial, recunoscut de secole de marile imperii. Problema e în mentalitatea și psihicul moldoveanului și are la bază alți factori – sociali, educaționali, economici, politici, care au o influență majoră în formarea comportamentului unei societăți sau al unui grup. „Avem și acum încă mentalitate de sclav. Am fost mereu lăsați să nu ne dezvoltăm. Puterile vor ca poporul să rămână prost. Veacuri de-a rândul, acest spațiu a fost unul dominat de străini. Cei 70 de ani de aflare sub regimul sovietic nu pot fi șterși cu buretele într-o clipă.

Gândirea colectivă se formează zeci de ani. Și acum mai suntem dominați. De cei mai puternici. De țările vecine, de marile puteri. Să nu uităm însă că nu orice dominare este negativă. Dacă vorbim de un parteneriat, atunci vedem reversul medaliei. Alta e situația când suntem tratați ca niște robi”, mi-a spus Ali.

„Ne lăsăm dominați pentru că ne naștem cu acest sindrom în ADN”, l-am întrebat. Nu, a răspuns el, ne lăsăm manipulați din cauza lipsei de cunoaștere. Nimeni nu se lasă dominat conștient. Nici măcar omul în Rai nu s-a lăsat dominat de Creator și a gustat din fructul interzis. A apărut cunoașterea și omul a protestat. În rest, spune psihoterapeutul, e nevoie să ne schimbăm gândirea și, în acest context, a și lansat proiectul Change your mind – schimbă-ți gândirea. Actualmente, au loc trening-uri cu psihologii, medicii, profesorii, care vor fi mesagerii unui nou început în mintea moldoveanului. Pentru că dacă vom avea respect față de sine, lucrurile vor lua un alt drum. Trebuie să cunoaștem. Omul care nu cunoaște, susține Ali, este un dobitoc.

De ce nu zâmbesc moldovenii?

- Dar au pentru ce? – mă întreabă Ali. Oricât am încerca să ne impunem, din interior, o stare de bine, vin facturile, salariul mizerabil și evenimentele politice care ne bagă și mai mult în transa existențialității mizerabile. Ca să zâmbești, trebuie să ai o predispoziție. La etapa de dezvoltare, în care ne aflăm, e destul de greu să ne afișăm un zâmbet pe față, știind că în lumea noastră interioară e haos și armonia nici că se conturează.

Ali simte pe propria piele și din ședințele cu pacienții că suntem într-o criză totală de identitate. Părinți plecați, adolescenți cu probleme, în prag de suicid, depresie, lupta pentru existență sunt o avalanșă de culori sumbre, prin care noi trecem zilnic. „Problema e în noi, nu o căutați în altă parte. Ceea ce i se întâmplă unui pește e din cauza apei. Atât.”, a conchis psihologul, adăugând că toate încep de la autocunoaștere.

Despre politică, sex și tâmpiți

Există tâmpiți peste tot, susține sursa noastră. Avem și jurnaliști tâmpiți, și medici tâmpiți, și profesori tâmpiți, și politicieni tâmpiți. O situație valabilă pentru toate popoarele lumii. E adevărat că cetățenii simpli și tâmpiți nu fac regulile de joc și, în acest caz, din cauza politicienilor tâmpiți starea de lucruri este cum este. „Nu am pacienți politicieni, dar vă pot spune că ceea ce se întâmplă cu ei și între ei, e ceva firesc”. Pentru că sexul nu mai este un subiect tabu, ca pe timpul lui Freud, psihologul nostru ne spune că succesul unui politician depinde, în mare, și de viața lui sexuală. „E vorba de o influență majoră asupra stării funcționale a psihicului. Sexul are un rol destul de important în relațiile comportamentale pe care le avem. Sexul este hrana psihicului uman. Energia sexuală trebuie degajată și îndreptată în scopuri utile.

 - Politicienii agresivi nu au parte de sex de calitate?

- Poate fac și sex bun. Una din motivații este insatisfacția sexuală, dar sunt și alți „n” factori. Poate are conflicte psihice. Nu există om fără probleme psihice pe lume.

Nenea Freud și moldovenii

Nenea Freud e depășit, îmi spune psihanalistul Ali, conferențiar universitar. Ceea ce a făcut el bun la acea perioadă a fost că a lansat scânteia începerii unei revoluții psihologice, care e în curs de dezvoltare. Formulele lui, la momentul respectiv, au fost extraordinare. Ideile lui sunt o parte componentă a vieții noastre, ele au fost bune atunci când exista o inhibiție sexuală totală la nivel de societate europeană, unde totul era tabu. Pe finalul discuției noastre, am mai avut o întrebare: - E bine sau nu că moldovenii își pun multe întrebări? Asta dacă, evident, și le pun?

- Putem înnebuni. Dar e bine să analizăm în profunzime totul. Din păcate, percepem totul la nivel superficial. Vrem senzații. Dvs. ați venit la mine să vă hipnotizez. Toți căutăm să mușamalizăm totul.

Ghidat de 3 principii

Gholamali Mohammadifard locuiește în R. Moldova de 20 de ani. Aici a rămas de dragul soției, pe care a cunoscut-o mergând la piață să cumpere un miel. De 10 ani sunt căsătoriți oficial și au împreună doi copii. Ali se ghidează, în munca sa de psihoterapeut și psihanalist, de trei principii: profesionalism, înțelegere și confidențialitate.

1 comentariu

 • Link la comentariu =Marușca= Marți, 08 Martie 2016 06:43 postat de =Marușca=

  Votează „Sfatul Țării-2” din Chișinău
  pentru Adunarea Elitei Unioniștilor din 27 martie 2016
  și Re-Venirea est-moldovenilor la Normalitatea din 27 martie 1918!
  Formulare pentru semnături aici –
  /ziarul „Literatura și Arta” din 2 martie 2016 și Timpul MD/ sau direct pe-
  http:// sfatultarii.md
  N.B. alte propuneri-
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  1 – Alina Boboc, mama tânărului martir Valeriu Boboc,
  omorât odios de regimul voronist comunist terorist la 7 aprilie 2009.
  2 – Ilie Bratu, activist unionist, ex-deputat
  3 – Gheorghe Codreanu, s. Recea/Strășeni, activist unionist, stabilit în Georgia/SUA
  4 – Paul Goma,
  scriitor disident anti-comunist octogenar din Paris, născut în s.Mana/Orhei
  5 – Petru Soltan, academician octogenar,
  inițiatorul creării unei Adunări Constituante /=SfatulȚării-2/ care să Re-Stabilească „Actul RE-Unirii” noastre
  cu România din 27 martie 1918 votat de Sfatul Țării din Chișinău /ziarul „Literatura și Arta” din 9 iulie 2015/
  6 – Fiodor Ghelici, reprezentant fruntaș al minorițății ucrainene,
  promotor activ al Re-Unirii noastre cu România.
  7 – Victor Bostan, director Vinăria Purcari/Ștefan-Vodă, fostul județ interbelic Cetatea-Albă

Lasă un comentariu