Evenimentul zilei

Sam07042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu EXCLUSIV! Interviu cu Iurie Ciocan, președintele CEC în ultimii cinci ani: „Politicienii din Republica Moldova mint fără să roșească”

EXCLUSIV! Interviu cu Iurie Ciocan, președintele CEC în ultimii cinci ani: „Politicienii din Republica Moldova mint fără să roșească” Recomandat

29 Aprilie 2016 - 

Evenimentul Zilei: - Cu ce dispoziție vă faceți bagajele de la CEC, după un cincinal la conducerea instituției?

Iurie Ciocan: - Cu una foarte calmă. Orice început are și un sfârșit. Am fost angajat la CEC pentru un mandat de cinci ani, care a expirat în februarie. Nu a făcut nimeni cu mine contract pe viață. Am muncit cu dedicație și profesionalism, am depus suflet, minte și străduință. Sigur că voi continua activitatea în domeniul electoral, în plan național și internațional. Chestiunea legată de organizarea alegerilor a devenit pentru mine o profesie în cei 13 ani de când sunt angajat aici. Cunoștințele acumulate îmi permit să ofer și altor persoane traininguri și instruiri, cum am făcut-o recent în Iordania. 

EvZ: - Nu purtați pică nimănui?

I.C.: - Nu am pentru ce. Niciodată nimeni nu m-a putut împiedica să îmi realizez obiectivele fixate. Eu știu că atâta timp, cât am fost și mai sunt aici în oficiu, m-am condus de lege, de propria viziune asupra situațiilor. Mulți colegi sunt mirați de ceea ce se întâmplă, pentru că este evident că nu voi face parte din următoarea echipă. O bună parte se așteptau că eu voi închide biroul și voi pleca, lăsând totul baltă. Nu fac parte din categoria la astfel de persoane și îmi duc munca până voi transmite cheile următoarei persoane alese de către CEC în calitate de președinte.

- Când ați fost anunțat că nu veți mai face parte din echipă?

- Nu am fost anunțat formal și nici nu trebuie, pentru că mandatul a expirat în data de 11 februarie, după care ne exercităm atribuțiile care ne revin, dar sutem în așteptarea unei noi componențe. Oficiul Președintelui și chiar domnia sa a semnat un decret prin numirea unei persoane la CEC, partidele au venit cu propuneri în Parlament, au fost nominalizați noii membri. Nu m-am regăsit în lista acestor persoane, am înțeles că a fost punctul și că a fost până aici.

- V-ați așteptat la această lovitură?

- Nu văd aici nicio lovitură. Repet: am fost agajat pentru un mandat.

- Dar anul trecut în octombrie declarați că nu v-ar prinde rău încă un mandat...

- Și azi cred la fel. Am un șir de acțiuni pe care aș vrea să le duc la bun sfârșit. Am aprobat strategii, las după mine o instituție bine instruită, oameni bine pregătiți, care sunt profesioniști în domeniu. Avem un staff de 40 de persoane, cu vârsta medie de 30 de ani. Jumătate dintre angajați aici și-au deschis carnetul de muncă. Toți funcționarii au trecut prin traininguri internaționale. Avem 10 specialiști certificați internațional în calitate de experți în domeniu. 

- Știu că au existat niște conflicte interioare, în special între dvs. și Ștefan Urâtu. El își păstrează în continuare statutul de membru?

- Nu am avut nicio fază de conflict cu dl Urâtu. El a ieșit cu niște declarații publice absolut deplasate de realitate, nefondate, fără un material probatoriu. Am trecut controlul efectuat de Procuratură, am avut și procese de judecată și în niciunul el nu a avut câștig de cauză. 

- Între dvs. și dl Urâtu...

- Între CEC și dl Urâtu. Oricât ar fi de paradoxal, dar dumnealui ne-a acționat în judecată ca și membru al unui organ colegial. El s-a adresat cu solicitarea de a fi intentate dosare penale.

- Invocând ce?

- Mai multe. Că s-au falsificat alegerile, că s-a manipulat lista electorală, sistemul electronic. Dar nu a prezentat materiale probatorii, ceea ce mă ține destul de calm. Am mers la PG și am depus depoziții și a fost anunțat refuzul începerii urmăririi penale. Dar cei care au atacat CEC-ul, am înțeles ceva timp în urmă, au făcut-o cu scopul de a se lansa în politică. Vedem astăzi că dl Urâtu încearcă să devină persoană politică, făcând declarații de tot felul. Era evident că a folosit poziția care o are pentru a face declarații fără vreun temei juridic, dar care prind la o masă de oameni nemulțumiți de actuala putere. În cei cinci ani, cât a munci la CEC, nu a făcut mare lucru. Nu a lăsat după sine nimic.

- Nici măcar o broșură?

- Nici măcar o broșură, nici măcar o foaie, nici măcar un proiect de hotărâri. Principala grijă pe care a avut-o aici a fost să-i meargă televiziunea prin cablu. Dacă înceta, era o mare catastrofă. Vorbesc cu toată responsabilitatea. De data aceasta, PLDM a preferat alt reprezentant

- Nu ați avut susținători în partidele poltice de la guvernare, pentru a vă propune din nou?

- Din cele citite în presă, reacția PLDM, care anterior m-a nominalizat la funcția de membru al Comisiei, a fost că ei apreciază profesionalismul de care am dat dovadă, dar au decis să înainteze o altă persoană. Nu fac decât să accept situația, dar rămâne încă defectuoasă procedura de nominalizare. Ar fi bine, măcar pe viitor, să avem o procedură de selectare bazată pe meritocrație.

- Nu după criterii politice?

- Nu neapărat, dar persoanele care vor fi numite, să treacă și o testare. Să apară o etapă intermediară, ca după numirea în Parlament, ei să fie testați la capitolul profesionalism. 

- V-ați uitat peste lista noilor candidați? Sunt persoane cu reputație impecabilă?

- O bună parte din colegi îi cunosc personal. Pe alții nu-i cunosc, dar rămân la părerea că atâta timp cât la CEC există un staff profesionist permanent, care asigură memoria instituțională, funcționalitatea instituției, cei veniți pentru un mandat au funcția doar de a crea climatul de activitate și funcționalitate ale instituției. 

- Revenind la acuzațiile lansate de dl Urâtu, este sau nu posibil să fie falsificate alegerile?

- Nu există azi nicio posibilitate tehnică sau de altă natură pentru a falsifica alegerile. Am avut recent o discuție telefonică cu unul dintre liderii de opoziția de la guverare, care mi-a spus că dl Urâtu îi crede proști și că ei ar fi observat mișmașurile prin secțiile de votare. Sistemul e construit astfel, că există verificări la tot pasul.

- Dar să nu uităm de fraza că nu contează cine votează, contează cine numără voturile...

- Este o frază care nu are nicio legătură cu activitatea CEC și nu poate umbri activitatea noastră. Există, ca un prim pas în pregătirea alegerilor, măsuri legale și procedurale pentru a balansa și a verifica orice acțiune. Toate ședințele sunt publice, transmise on line, partidele politice au în fiecare organ electoral reprezentanți, toate actele se publică pe pagina noastră web timp de 24 de ore de la momentul adoptării. Totul este transparent și oferit publicului. Cred că prea multă atenție oferim colegului care azi încă mai este membru CEC. Eu aș sugera, cu toată responsabilitatea, în calitate de persoană fizică, ca viitorii membri CEC trebuie supuși unui cotrol nu doar la secțiunea integritate morală, dar și psihică. Nu o luați ca atac asupra vreunei persoane. 

- Ați fost acuzat că ați anulat cele 400. 000 semnături colectate de către PDA.

- Eu cred că la gunoi semnăturile date au fost aruncate, în primul rând, de liderii Platformei, care au mințit grav alegătorii atunci când au pornit colectarea lor. În final, vedem că acest grup de inițiativă și-a făcut un partid pornind de la aceste semnături. Este evident că au manipulat situația după bunul lor plac și acum trebuie să-și asume responsabilitatea. Prin hotărârea Curții Supreme de Justiție am obținut câștig de cauză. Oamenii au fost trași din nou pe sfoară și cred că o bună parte din cei 400.000 încă odată s-au dezamăgit în activitatea politică din RM. Dovadă că la noi clasa politică este creditată cu un grad foarte mic de încredere se datorează lipsei de onestitate a politicienilor față de alegători.

- Dacă ar fi trecut acest referendum, Dvs. ați fi votat sau nu?

- Dacă ar fi fost întrunite toate condițiile, cu toată sinceritatea aș fi ridicat mână în sus, votând pro. Dar în aceste două săptămâni am depus o muncă enormă, am verificat listele. O spun în premieră: nu ne-am expus sub aspectul calitativ al listelor, ci doar cantitativ. Nu au ajuns numeric semnături pentru a respecta rigorile constituționale. Am verificat și aspectul calitativ. Credeți-mă că acolo e un dezastru total. 

- Nu am auzit străgându-se „Jos Ciocan!” prin PMAN...

= Ei cred că deja m-au dat jos și m-au trecut la material rebutat. Nu vin cu o viziune critică asupra lor, sunt ferm convins că în orice societate democratică fiecare are dreptul să protesteze. Fără violență. Doar că la noi populismul a devenit parte indispensabilă în activitatea unui politician, ceea ce e destul de grav. Politicienii își permit minciuni, manipulări și induceri în eroare vizibile. Ies în conferințe de presă și spun aberații, după care mă contactează și, hai, nu te supăra, că asta ne cere activitatea și circumstanțele și alegătorii noștri. Am fost întrebat dacă nu vreau să mă implic în activitatea politică și am declarat ferm: cu o astfel de calitate a politicii, nu mă interesează. 

- Nu credeți că 101 deputați sunt prea mulți pentru o țară atât de mică?

- Nu cred și vă explic de ce. Am realizat și un studiu la acest subiect. Există o practică internațională, care arată gradul de reprezentativitate. Lituania, cu o populație cam la fel de numeroasă ca în RM, cu un număr de alegători de 2, 5 mil., - noi suntem cu 2, 8 mil. – au 141 de membri în parlament. Astăzi, costul unui loc în Parlament, ar acoperi ca reprezentativitate, 15 mii de alegători. Dacă reducem la 71 de deputați, atunci ar fi cca 25 de mii. Gradul de accedere în Legislativ va fi mult mai mare. Partidele extraparlamentare riscă să nu ajungă niciodată în parlament. Coeficientul care se calculează, pornește de la numărul de locuri în parlament și de la număr valabil de voturi exprimate. În cazul dat, inițiativa vine în detrimentul alegătorilor și al formațiunilor extraparlamentare. Sunt un adept al alegerii directe a președintelui. Cred că deputații nu ar trebui să dispună de imuniate deplină, dar o spun în nume propriu. Dar dacă vorbim de numărul de locuri în parlament, am o poziție fermă, ca și cercetător în domeniu. 

- Care sunt prognozele Dvs. pentru alegerile prezidențiale?

- Sper foarte mult că ele vor decurge într-un climat legal. Am stabilit anumite standarde, chiar dacă mulți ne-au criticat, blamat. E o practică valabilă statelor post-sovietice. Președintele CEC și membrii sunt blamați în presă, în stradă, peste tot. Mă refer chiar și la aceeași Georgie, unde democrația are un alt nivel. E o parte din cultură, probabil. Ceea ce aș ruga viitorii membri este să nu se detașeze de standardele la care am ajuns. Până în prezent, nu am avut niciun scrutin nerecunoscut de către comunitatea internațională. Toate rapoartele au fost pozitive, dar cu observație, însă alegeri perfecte nu există nicăieri în lume. Instituția noastră are un șir de responsabilități, inclusiv verificarea conturilor partidelor, a banilor care sut donați.

- După ce ați verificat conturile partidelor, ce se întâmplă mai departe cu donatorii generoși?

- Sunt verificați. E o procedură simplă și transparentă. Noi publicăm pe pagina web toate donațiile. Și orice donație, care depășește cifra de 75 de mii, este imediat verificată la capitolul proviniența banilor. Inspectoratul Fiscal verifică persoana dacă are sau nu aceste venituri legale. Și dacă nu le are, este automat impozitată și atrasă la răspundere. 

- Cu ce plecați de la CEC?

- Cu un bagaj foarte mare de cunoștințe, fapt pentru care mulțumesc colegilor. Plec, rămânând o persoană integră. Sper ca cel care mă va succeda să dea dovadă de aceeași deschidere față de presă, de care am dat eu. Numai așa poți scăpa de suspiciuni – prin transparență. 

- Văd inițialele imprimate I.C. pe cămașă. Este una cusută la comandă?

- Nu, e o cămașă cumpărată, dar pentru 50 de lei mi-am imprimat inițialele I.C. 

- E vorba de cultul personalității?

- Nu, e un moft. 

 

Interviu realizat de Ileana Rusu

 

Lasă un comentariu