Evenimentul zilei

Joi08062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu INTERVIU// MAIA SANDU: „Nimeni din rândul oficialităților, dar și a oamenilor de afaceri care au băgat mâna în buzunarul statului, nu a ajuns să plătească”

INTERVIU// MAIA SANDU: „Nimeni din rândul oficialităților, dar și a oamenilor de afaceri care au băgat mâna în buzunarul statului, nu a ajuns să plătească” Recomandat

12 August 2016 - 

Candidatul dreptei cu cele mai bune scoruri în sondajele de opinie din R. Moldova, liderul PAS Maia Sandu, a avut amabilitatea să acorde un interviu în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei.

 

Temele abordate au variat de reformele atât de necesare R. Moldova, până la alegerile prezidențiale, relația cu partenerii strategici ai R. Moldova și cu donatorii externi. Redăm în continuare discuția avută cu doamna Maia Sandu, creditată cu cele mai multe șanse din partea forțelor proeuropene de a ocupa cea mai înaltă funcție în stat, după alegerile ce vor avea loc pe 30 octombrie în R. Moldova:

Recent ați anunțat că PAS, Platforma DA și PLDM au căzut de acord pentru un candidat comun la prezidențiale. Cum au decurs negocierile și care va fi mecanismul de desemnare a unicului candidat pentru prezidențiale. Ne puteți spune cu aproximație și o dată?

Da, am făcut o declarație comună PAS, Platforma DA și PLDM. Una prin care ne asumăm angajamentul să venim cu un singur candidat în campania prezidențială. Facem acest lucru pentru că nu vrem să admitem ca președinția să fie câștigată de candidatul autorităților, a celor de la guvernare, mă refer aici la candidații care vor fi sprijiniți oficial și neoficial de partide de la guvernare, dar și de candidatul socialiștilor care spune că este în opoziție, dar despre care știm că are înțelegere cu Plahotniuc.

Pentru că vrem să creștem șansele unui candidat care vine din segmentul centru-dreapta a forțelor pro-europene, dar care nu face parte din această guvernare care, din păcate, a arătat că nu ține la valorile democratice. Una care nu va întreprinde măsuri să combată corupția, iar exemplul recent este eliberarea lui Șhor (Ilan Șhor -n.r., principalul suspect în furtul miliardului) din detenție, acesta fiind „deconspirat” de raportul Kroll ca executant principal al furtului din sistemul bancar. De aici am ajuns noi cu acest angajament de a veni cu un candidat comun din partea celor trei partide, acest candidat urmând a fi ales dintre cel al PAS sau cel al Platformei DA.

Alegerea o vor face cetățenii, acest lucru însemnând foarte aproape de începutul campaniei prezidențiale și anume de 1 octombrie. Vom măsura șansele fiecăruia și în funcție de aceste măsurători vom lua decizia. Noi (PAS -n.r.) vom merge la Consiliul Politic Național, dar credem că este corect să ținem cont de interesul țării și să nu punem mai presus interesul partidului. Să luăm decizia în funcție de alegerea cetățeanului, despre care credem că poate fi măsurată mai bine printr-un sondaj sau două.

În acest demers de coagulare a dreptei, Partidul Popular European (PPE) a spus oficial că va sprijini doar un singur candidat de dreapta. A fost acesta un motiv în plus pentru a vă uni forțele?

Am fost încurajați de reprezentanții acestui partid să venim împreună și să facem un astfel de angajament. La momentul când am început aceste discuții, am fost moderați și încurajați de un reprezentant al PPE (purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan – n.r.). Atunci au fost invitate patru partide, dar din păcate PPEM a decis să părăsească acest format de discuții și să se alinieze la guvernare. Le aparține decizia, dar credem că în continuare vom fi sprijiniți în acest efort de a veni cu un singur candidat.

Ce părere aveți de trecerea partidului domnului Leancă alături de arcul de guvernare, deși au pornit ca partid de opoziție și părea apropiat de ideea Dvs.?

Este de neînțeles pentru mine această decizie a Consiliului Politic Național al lor. Să vii și să spui că pui umărul la sprijinirea reformelor proeuropene atunci când această guvernare dă suficiente dovezi că nu ține la democrație și nu se îngrijește de bunăstarea poporului. Dacă s-ar îngriji, atunci ar pune capăt actelor de corupție. Acestea sunt cele care au cel mai mare impact negativ asupra prosperității și nivelului de viață al oamenilor. Pentru mine este neînțeles această decizie să te alături unei guvernări și să justifici această decizie prin faptul că vrei să contribui la avansarea parcursului european al Republicii Moldova. Dar decizia le aparține și alegătorii îi vor judecata pentru acest lucru.

Există niște demersuri pentru afilierea Dvs. la PPE. Ne puteți spune, unde vă situați pe acest drum?

Nu am făcut niciun demers. Am avut întâlniri, inclusiv la nivelul președintelui acestui partid. Noi suntem o formațiune politică foarte tânără, înregistrată de câteva luni. Vrem să ne cunoaștem mai bine membrii, să discutăm mai mult și la momentul potrivit o să luăm și o decizie în acest sens.

În sondaje vă bucurați de foarte multă încredere din partea cetățenilor moldoveni. Se va transforma această încredere și în voturi?

Asta o să vedem la următoarele alegeri. Da, este adevărat că în sondajele publicate eu mă bucur de cea mai mare popularitate. Nu neapărat toată această popularitate se transformă și în intenție de vot. Mai avem timp să convingem electoratul că noi suntem niște oameni integrii și bine intenționați, dar suntem și suficient de puternici ca să putem duce la bun sfârșit agenda pe care ne-am propus-o.

Am și o întrebare delicată pentru Dvs. Domnul Năstase a spus ieri că se va ieși la proteste și același lucru l-a făcut și domnul Usatîii. Dvs. cum vă veți poziționa vizavi de viitoarele proteste, ținând cont că Usatîi a declarat recent că-l va sprijini la prezidențiale pe Dodon, deci două forțe pro-rusești prin definiție?

Nu vreau să comentez ce face și ce spune Usatîi pentru că sunt prea multe de comentat. Sunt anumite lucruri la care noi ne opunem. De exemplu, știm că guvernul și parlamentul intenționează să aprobe această lege prin care pune pe umerii cetățenilor povara rambursării miliardului furat. Pentru noi acesta este un motiv pentru care o să ieșim în stradă, dacă se va ajunge acolo, dar o să ieșim bineînțeles cu forțele sănătoase și pro-europene. Eu întotdeauna am spus că asemenea proteste trebuie să fie conduse și organizate de societatea civilă, astfel încât să nu lăsăm spații pentru speculații și să nu permitem unor lideri politici să preia aceste mișcări pentru că oamenii au ieșit în stradă nu pentru a susține un partid politic sau altul.

Ei au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de guvernare. Dacă nu vedem că se vor face eforturi pentru deconspira furtul (miliardului -n.r.), unde au mers acești bani și pentru a-i recupera, este o decizie foarte proastă să pui acești bani în cârca poporului și să nu întreprinzi nimic pentru a recupera banii. O să ne opunem, dar în formatul pe care îl respectăm noi și alegătorii noștri.

Cum ați cataloga reformele făcute până acum de actuala guvernare. Dacă ar fi să ne privim spre FMI și România, ca donatori, aceștia par să fie mulțumiți?

FMI are o înțelegere la nivel de experți. Cei de la FMI, în declarația lor, au spus că o să se examineze la Consiliul Directorilor Executivi ai board-ului FMI, iar un program cu R. Moldova va fi posibil doar în condițiile în care se vor îndeplini condițiile preliminare. Am făcut și un apel în care am spus acest lucru că banii trebuie să vină doar după există sufieciente asigurări că furturile din sistemul bancar nu mai sunt posibile și că spălările de bani enorme, pentru care am devenit „faimoși” în toată lumea, nu mai sunt posibile. Astea sunt lucrurile despre care am vorbit și în mare parte asta spune și FMI.

Partea proastă este că noi nu știm care sunt aceste condiții preliminare și mi se pare ciudat ca în secolul transparenței, atunci când toată lumea vorbește despre transparență, noi cetățenii R. Moldova să nu putem ști exact care sunt angajamentele pe care le face guvernul R. Moldova. O să le aflăm doar după ce programul va fi aprobat la Consiliul Directorilor Executivi al FMI și probabil după alegerile prezidențiale. Aceasta este partea pe care eu nu reușesc să o înțeleg.

Cum vă explicați faptul că de fiecare când Moldova face un pas înainte, de fapt face doi înapoi. Mă refer aici la faptul că imediat după anunțarea primei tranșe de împrumut din România, justiția a decis eliberarea autodenunțătorului în furtul miliardului Ilan Șor. Cum comentați acest lucru?

Este o justiție selectivă și este o dovadă a inconsecvenței guvernării în implementarea reformelor. Este un lucru atunci când aprobi o lege care arată bine pe hârtie și cu totul altul atunci când eliberezi din arest o persoană pentru care există dovezi clare că a fost implicat și este chiar beneficiar al acestui furt. Teoria și practică sunt aici foarte diferite, iar lucrurile se văd prost nu numai din România, dar mai ales din R. Moldova. Și aici sunt alegătorii guvernării și partidelor de la guvernare care vor dori să se mențină la putere. Este foarte ciudată această situație. Pentru mine acest lucru demonstrează că nu există angajament sincer din partea autorităților de a face reforme în sectorul justiției și a combaterii corupției.

Doamna Sandu, cum se explică acest „sindrom Stockholm” al unor cetățeni din R. Moldova de atașament față de un prezumtiv infractor. Sau mai bine spus autodenunțător?

Este un subiect trist și dificil de abordat. De acord cu Dvs. Și îmi vine foarte greu să spun acest lucruri. Se pare că anumite persoane, sau mai bine zis anumiți locuitori, pentru că nu sunt toți sunt așa la Orhei, acceptă să permită îmbunătățirea condițiilor de viață în localitatea lor, chiar dacă știu că banii investiți acolo reprezintă o mică parte dintr-un furt mare pe care îl va plăti întreaga țară.

Cred că această situație se mai explică și prin deznădejdea totală care a cuprins această țară când oamenii nu mai cred că hoții vor ajunge să plătească pentru ceea ce fac și se gândesc că pentru o parte a ceea ce a fost furat se pot bucura și ei. Pentru că de-a lungul timpului asta s-a întâmplat de la independență încoace, nimeni din rândul oficialităților, dar și a oamenilor de afaceri care au băgat mâna în buzunarul statului și care se fac vinovați de acte de corupție majore, nu a ajuns să plătească. Asta crează un precedent foarte prost, iar acești oameni sunt încurajați și tentați să continue în același mod.

Care sunt domeniile-cheie unde trebuie apăsată pedala de accelerație și care este viziunea Dvs. privind o strategie de reformă pe termen mai lung?

Toată lumea cred că deja le cunoaște. Ca șă-și recupereze credibilitatea, instituțiile statului avem nevoie de o justiție corectă, nu una selectivă. Ca justiția să funcționeze trebuie să avem organe anticorupție puternice. De aici trebuie să pornit apoi și pe partea economică pentru că oamenii sunt interesați să aibă salarii și locuri de muncă bine plătite, precum și prețuri pe care să și le poată permite. Acestea sunt lucruri elementare. Motorul economiei se va porni atunci când lumea va ști că există niște reguli clare și egale pentru toți de a face business.

Atunci când unii beneficiază de monopol, iar concurența este neloială, atunci când se intervine în prețuri și tarife în sensul în care se introduc tot felul de taxe ilegale pentru a îmbogăți anumite grupuri de interese, atunci este foarte greu să vrei să investești în continuare, să dezvolți afacerea în R. Moldova și să creezi locuri de muncă. Nu ai practic nicio certitudine. Noi de aici am pornit, de la justiție, anticorupție pentru a transmite un semnal că statul va avea grijă de toți cetățenii săi.

Putem să credem în acest stat, merită să plătim impozite acestui stat pentru că acestea nu vor fi furate, ci vor fi folosite pentru a crește standardele de viață. Lupta cu corupția se poate face și cu sancțiuni, dar pe termen lung este foarte bine să ajungem să nu mai avem pe cine sancționa.

Astăzi vedeam niște statistici interesante cum că România este țara care importă produse din Republica Moldova cât Federația Rusă și toate țările CSI la un loc. Cum vedeți dezvoltarea pe viitor a relației cu România?

Este adevărat că am asistat la o reorientare a comerțului extern și România a devenit un partener foarte serios. Ne bucură acest lucru, dar vedem că această colaborare trebuie extinsă pe toate domeniile și, cel mai important, este ca aceste proiecte trebuie resimțite și să aibă efectele la nivelul fiecărui cetățean din R. Moldova. Acest lucru va permite să îmbunătățim și relațiile la nivel de oameni și percepții și să scăpăm de anumite stereotipuri.

De exemplu, proiectele în domeniul energetic de interconectare sunt extrem de importante, atât pentru că vor permite să scăpăm de această situație în care depindem de un singur furnizor. Asta înseamnă prețuri mai mici pentru consumator și oportunități de corupție mai mici pentru autorități și cei implicați. Pentru că atunci când există în singur furnizor, cei care sunt responsabili de achiziționarea resurselor energetice merg și se înțeleg cu acest furnizor monopolist și vin și ne spun că acesta este prețul și că altfel nu se poate. După care noi descoperim că o parte din banii pe care îi plătim ajung în companii offshore.

Ați făcut un pas curajos, alegând în echipa Dvs. de la PAS mulți tineri. Credeți că energia lor și dorința de schimbare va suplini experiența și viclenia „vulpoilor politici” cu mult mai multă experiență în politică?

„Vulpoii” trebuie să plece. Toată lumea s-a săturat de ei. Nu mai suportăm să-i vedem la televizor. Oamenii nu mai vor să-i vadă la porțile lor, oamenii vor o schimbare a clasei politice și vor fețe noi. Și exact acest lucru o să-l facem noi. Este adevărat că avem nevoie de timp ca să creștem, ca să învățăm, să ne consolidăm, dar noi suntem pregătiți pentru o luptă de lungă durată.

Ne puteți spune câte ceva și despre campania „Luăm Moldova la PAS”. Ce ați realizat și ce întreprindeți în continuare în cadrul acestei acțiuni?

Pentru că ne-am înregistrat partidul acum două luni, avem nevoie să îl popularizăm și să ajungă să-l cunoască cât mai multă lume. Doi, trebuie să facem transfer de imagine de la Maia Sandu către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pentru că în continuare în sondaje lumea știe despre Maia Sandu, dar nu cunoaște despre PAS. Ori noi ne dorim un partid al unei echipei, nu a unei singure persoane și tocmai de aceea am început această campanie „Luăm Moldova la PAS” pentru a merge din ușă în ușă.

Am început la Chișinău, deoarece aici avem mai multe echipe. E și mai ușor pentru că populația este concentrată, dar am început deja și în alte localități din raioanele R. Moldova. Deocamdată identificăm membrii activi ai partidului, îi instruim și așa o să ajungem să promovăm partidul, vorbind despre lucrurile pe care noi vrem să le facem și să facem cunoscute echipele la nivel local și central.

În încheiere, aveți un mesaj pentru electoratul proeuropean?

Da, mesajul este să nu ne lăsăm descurajați, să credem în forțele proprii, să credem că schimbarea poate fi făcută chiar dacă am trecut prin 25 de ani de decepții în politică. Să credem că în Moldova încă mai sunt oameni integri, oameni bine intenționați și în același timp buni profesioniști. Trebuie să punem meritocrația în capul mesei și atunci o să reușim. Nu trebuie să cedăm!

Preluarea acestui interviu se poate face în limita a maximum de 1.500 de semne și numai cu citarea sursei și link activ către ea.

 

 

Lasă un comentariu