Evenimentul zilei

Vi07032020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu INTERVIU// Anatol Șalaru: „Statut special” pentru Transnistria este un concept necunoscut în dreptul internațional, o formă mascată de federalizare”

INTERVIU// Anatol Șalaru: „Statut special” pentru Transnistria este un concept necunoscut în dreptul internațional, o formă mascată de federalizare” Recomandat

22 August 2016 - 

Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatol Șalaru, a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări legate de nivelul de pregătire și profesionalismul Armatei naționale și despre provocările de tip militar tot mai dese venite de peste Nistru la adresa securității R. Moldova. Oficialul ne-a mai spus că implicarea tot mai activă a Rusiei în regiunea separatistă transnistreană este o amenințare cât se poate de reală la adresa R. Moldova. Redăm în continuare pe larg interviul:

Recent, ați vizitat contingentul R. Moldova din Kosovo. Ce ne puteți spune despre misiunea pe care o desfășoară soldați R. Moldova acolo și cum este apreciată acesta?

Soldații Republicii Moldova în teatrul de operațiuni din Kosovo sunt foarte apreciați de partenerii noștri si sunt adevărați profesioniști care își fac treaba cu mult devotament. Nu este o regiune ușoară iar sarcinile puse în fața soldaților noștri sunt destul de delicate cerând mult profesionalism și seriozitate. Am vizitat contingentul și am reușit să discut cu responsabilii ONU care au avut doar cuvinte de laudă la adresa soldaților noștri.

Republica Moldova are în Kosovo în acest moment 41 de militari și analizăm posibilitatea ca pe viitor sa suplimentam numărul de soldați în cadrul acestei misiuni internaționale. Participarea noastră la astfel de misiuni de pacificare întărește profilul nostru de actor regional și păstrând proporțiile ne transformă din consumator de securitate în exportator de securitate.

În paralel cu vizita Dvs. în Kosovo, militarii separatiști transnistreni efectuat exerciții de trecere a Nistrului. Cât de periculos a fost acest incident pentru securitatea R. Moldova?

Din păcate, în ultima perioada exercițiile așa-numitei armate transnistrene s-au întețit. Cu atât mai gravă este situația cu cat la aceste exerciții au început să participe și soldații Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) care staționează ilegal în Transnistria de peste 25 de ani. Fără îndoială că aceste exerciții pentru Republica Moldova reprezinta o provocare de securitate căreia trebuie să-i facem față cu calm și responsabilitate. Exercițiile militare executate de soldații transnistreni și cei ai GOTR reprezintă un factor de instabilitate și o permanentă sursă de insecuritate atât pentru Ucraina cât și pentru Republica Moldova.

Prin participarea GOTR la exerciții alături de trupele separatiste, Federația Rusă a dovedit încă o dată că nu poate fi un garant al reglementarii conflictului transnistrean fiind parte a problemei. Atâta timp cât trupele ruse staționate ilegal în Transnistria nu vor părăsi acest teritoriu și trupele de menținerea a păcii nu vor fi schimbate rezolvarea conflictului de pe Nistru este o utopie. Un exemplu în acest sens îl reprezinta formula de „statut special” pentru Transnistria. Este un concept necunoscut în dreptul internațional, o formă mascată de federalizare care poate duce la transformarea Republicii Moldova în gubernie rusească și bineînțeles la perpetuarea prezenței ruse pe teritoriul nostru.

Ce putere de reacție are armata R. Moldova? Chiar dacă nu a fost prezentă pe celălalt mal al Nistrului, a existat o stare de alertă în rândul militarilor, gândindu-ne că exercițiul s-a efectuat la câteva zeci de kilometri de Chișinău?

Având un conflict înghețat pe teritoriul nostru este normal ca Armata Națională și instituțiile abilitate să fie atente la aceste acțiuni provocatoare. Monitorizăm atent aceste mișcări și facem tot posibilul ca astfel de exerciții care încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a țării să nu degenereze. Nu ne dorim o nouă confruntare armată pe Nistru dar avem capacitatea de a face fata unor „surprize” strategice. Republica Moldova a pledat întotdeauna pentru reglementarea pe cale diplomatică a conflictului înghețat din estul țării.

Din păcate eforturile noastre se lovesc de atitudinea provocatoare și rea voitoare a Federației Ruse. Când spun acest lucru nu mă refer doar la exercițiile militare de pe Nistru, dar și la propaganda rusă sau dezvoltarea unei infrastructuri ce ar putea susține un război hibrid pe teritoriul nostru. Actuala situație regională impune o abordare mai largă a securității naționale, inclusiv o abordare mai flexibilă a conceptului de neutralitate, astfel încât să putem obține garanții de securitate pe care acum nu le avem.

Armata R. Moldova a participat în acest an la foarte multe exerciții comune ale NATO în această regiune a Europei. Există progrese, pot fi ele contabilizate în economia instruirii mai bune a militarilor?

Fără îndoială că există progrese semnificative în pregătirea și interoperabilizarea soldaților noștri cu cei ai partenerilor noștri din NATO. O dovada în acest sens o reprezintă și trupele noastre din Kosovo care se descurca excelent într-un mediu în care interoperabilitatea este o necesitate absolută. Tocmai din acest motiv ne dorim participarea la cât mai mult exerciții în format bilateral și multilateral cu partenerii noștri din NATO.

Republica Moldova trebuie să aibă capacitatea de a se apăra și de a face față noilor paradigme de securitate care au apărut în regiunea noastră. În acest context colaborarea cu partenerii noștri externi este esențială în reformarea și modernizarea Armatei Naționale, începând de la documentele programatice și de doctrina militară până la dotarea cu armament și facilități de ultima generație.

Credeți că provocarea militarilor ruși transnistreni a fost un episod singular. Sau acestea vor continua pe viitor pe fondul pretinsei blocade economice pe care Tiraspolul o invocă tot mai vocal din partea Chișinăului și Kievului?

Cred ca exercițiile de tipul celor de care vorbiți vor mai avea loc. Ele fac parte din arsenalul de intimidare folosit de Federația Rusă. În ceea ce privește așa-zisa blocadă, ea nu există. Există acțiuni de limitare a activităților GOTR care se afla ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, reprezentând o amenințare la adresa securității, suveranității și integrității țării noastre, dar și o amenințare la securitatea regională.

A consemnat,

Mădălin Necșuțu

Lasă un comentariu