Evenimentul zilei

Ma02182020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu Diaspora este cel mai MARE INVESTITOR în Republica Moldova

Diaspora este cel mai MARE INVESTITOR în Republica Moldova Recomandat

24 August 2016 - 

Forumul de Afaceri al Diasporei, cu genericul „Oportunități de dezvoltare locală”, a reunit, recent, la Chișinău, oameni de afaceri și manageri de top ai companiilor din străinătate, originari din Republica Moldova din peste 25 de țări, oficiali guvernamentali, factori de decizie, precum și reprezentanți ai mediului privat din țară. 

Scopul reuniunii a fost de a facilita investițiile directe ale diasporei în Republica Moldova, de a crea rețele de excelență în afaceri și parteneriate de afaceri mutual benefice, precum și de a stabili un dialog continuu între participanți. Dorin Toma, șef al Direcției Analiză și Programe din cadrul Biroului pentru relații cu diaspora, Cancelaria de Stat, ne vorbește despre rezultatele forumului, despre programele menite să-i atragă pe emigranții moldoveni acasă și dacă aceștia sunt dispuși să investească aici.

-Dle Toma, o dată în doi ani, se convoacă acasă reprezentanți ai diasporei moldovenești din Europa, America. Prin ce s-a remarcat a doua ediție a Forumului de Afaceri al Diasporei, care a avut loc, recent, la Chișinău?

-Diaspora Business Forum este un eveniment de networking în afaceri, organizat, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, de către Biroul pentru relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Organizația Internațională pentru Migrație, cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. A făcut parte din seria amplă de evenimente ale lunii august, dedicate diasporei și are drept obiectiv crearea unei platforme de comunicare între oficiali guvernamentali, oameni de afaceri și manageri din cadrul companiilor internaționale, originari din Republica Moldova, factori de decizie, autorități publice locale și reprezentanți ai mediului privat din țară. Ediția din acest an a Diaspora Business Forum, cu tematica „Oportunități de dezvoltare locală”, a avut scopul de a pune bazele unor parteneriate de afaceri mutual benefice; de a facilita investițiile directe ale diasporei în Republica Moldova și de a asigura viabilitatea unui dialog continuu între participanții din peste 20 de țări ale lumii.

 

-În ce măsură moldovenii care muncesc în străinătate sunt dispuși să investească în țara lor și cum ar putea ajuta economiei Republicii Moldova?

-Diaspora este cel mai mare investitor în Republica Moldova, reprezentând un partener național prioritar, dar și o oportunitate pentru dezvoltarea durabilă și viitorul acestei țări. Cetățenii noștri stabiliți peste hotare manifestă un interes sporit de a investi în Republica Moldova, în special, în comunitățile și localitățile de baștină. Un alt element important este tendința de cooperare cu partenerii din sectorul privat și autoritățile locale, ce ar putea avea rezultate benefice pentru dezvoltarea locală și crearea noilor locuri de muncă în mediul rural.

-Reprezentanții diasporei au avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip, cu alți factori de răspundere de la Chișinău. Dincolo de complezență, ați sesizat că guvernarea este sincer interesată să conlucreze cu reprezentanții diasporei, spre binele tuturor? Și care sunt propunerile guvernanților de a-i determina să revină acasă?

-În deschiderea oficială a evenimentului, organizat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, prim-ministrul Pavel Filip a vorbit despre acțiunile întreprinse de autorități în ultimele șase luni pentru a asigura un mediu de afaceri atractiv pentru investițiile directe ale diasporei și extinderea afacerilor în Republica Moldova.

Premierul a reiterat determinarea Guvernului de a reforma domeniul controalelor de stat, de a reduce numărul actelor permisive pentru lansarea afacerilor, dar și de a promova în continuare documente de politici care să fie simple și clare pentru cei care doresc să activeze în sectorul privat, făcând referire la proiectul de Lege cu privire la parcurile din industria tehnologiei informației și la alte inițiative, care sunt pe agenda Guvernului.

-În luna februarie anul curent, Guvernul a aprobat Strategia Națională dedicată diasporei – „Diaspora-2025”. Ce prezintă această strategie, în mare?

-Guvernul Republicii Moldova a aprobat, pe 24 februarie 2016, Strategia națională „Diaspora-2025” și Planul de acțiuni pentru anii 2016-2018 privind implementarea acesteia. Aprobarea documentului strategic reflectă angajamentul autorităților centrale în dezvoltarea și aprofundarea relațiilor cu cetățenii plecați peste hotare sau stabiliți în afara țării și definește acțiunile prioritare în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării în vederea consolidării relațiilor cu membrii diasporei. Documentul a fost elaborat și va fi implementat de Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat, cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), împreună cu autoritățile publice centrale și locale, partenerii de dezvoltare, societatea civilă și diaspora.

Strategia stabilește patru obiective specifice pentru următorii 10 ani: elaborarea și dezvoltarea cadrului strategic și operațional al domeniului diaspora, migrație și dezvoltare; asigurarea drepturilor diasporei și consolidarea încrederii; mobilizarea, valorificarea și recunoașterea potențialului uman al diasporei; implicarea directă și indirectă a diasporei în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova.

Scopul realizării acțiunilor prezentei Strategii este de a obține rezultate și un impact pozitiv la nivel personal, comunitar și național prin crearea unui cadru favorabil de implicare a diasporei în dezvoltarea țării prin creșterea încrederii dintre diaspora și instituțiile statului.

-Unii concetățeni de-ai noștri care au muncit sau mai muncesc în străinătate și au venit acasă cu idei, cu dorința de a investi, s-au plâns că s-au ciocnit de indiferență. La ce probleme sesizate credeți că merită mai întâi de atras atenția?

-Prioritar pentru perioada imediat următoare ar fi continuarea eforturilor  de dezvoltare a unui cadru instituțional și de politici coerent, bazat pe încredere și inițiative comune, ce ar viza facilitarea creșterii productivității și a opțiunilor de investiții și dezvoltare a afacerilor.

Republica Moldova poate deveni o țară competitivă pe plan regional și internațional doar prin eforturi comune accelerate în ceea ce vizează promovarea reformelor orientate spre dezvoltarea mediului de afaceri, optimizarea cadrului de reglementare, facilitarea implementării inovațiilor și a transferurilor tehnologice. Sper ca dialogul direct dintre autorități, factorii de decizie și invitații Forumului de Afaceri al Diasporei să devină unul viabil, iar oportunitățile și soluțiile să fie prezente, în continuare, pe agenda discuțiilor.

-În ce domenii ar putea investi moldovenii care au făcut bani în străinătate? Există proiecte, idei care ar putea fi realizate?

-Conform studiilor de piață recente, efectuate de IASCI/CIVIS, sectoarele prioritare de investiții ale cetățenilor stabiliți peste hotare vizează comerțul, agricultura, serviciile și sectorul imobiliar. În creștere sunt preferințele pentru sfera de producere și construcții.

Diaspora moldovenească manifestă comportament și ambiții antreprenoriale foarte înalte. Ca și în alte țări din regiune, investițiile în Moldova se fac, de regulă, în întreprinderi mici și mijlocii și sunt, de cele mai multe ori, administrate în mod individual sau împreună cu alți membri ai familiei. În acest sens, salutăm relansarea programului PARE 1+1, menit să susțină investițiile emigranţilor moldoveni în afaceri în Moldova.

În cadrul Forumului de Afaceri, un accent important s-a pus pe prezentarea oportunităților de investiții și parteneriate la nivel local. Spre exemplu, cu susținerea partenerilor Biroului pentru relații cu diaspora – proiectul NEXUS Moldova și proiectul UNDP „Migrație și dezvoltare locală” – au fost colectate, tipizate și prezentate în cadrul evenimentului – peste 50 de opțiuni de investiții în diverse comunități din țară.

De asemenea, în cadrul sesiunii de tip „open space”, participanții la eveniment au avut posibilitatea să dialogheze direct cu reprezentanții Ministerului Economiei, ai Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR), Zonelor Economice Libere și ai asociațiilor de afaceri din Republica Moldova.

-Vă mulțumim pentru timpul acordat!

 

 

 

Lasă un comentariu