Evenimentul zilei

Vi08142020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu Ana Nichita: „Sunt profund emoționată că mii de oameni au apreciat gestul meu, unul firesc pentru oricare cetățean care nu acceptă falsurile, neadevărul și prostia”

Ana Nichita: „Sunt profund emoționată că mii de oameni au apreciat gestul meu, unul firesc pentru oricare cetățean care nu acceptă falsurile, neadevărul și prostia” Recomandat

20 Noiembrie 2017 - 

În ziua referendumului pentru demiterea primarului Capitalei, a intrat în vizorul opiniei publice Ana Nichita, persoana care i-a dat o replică lui Igor Dodon despre denumirea limbii oficiale. În biroul unde a venit să voteze, acesta a fost pus într-o situaţie incomodă de o funcţionară a secţiei, care i-a spus că are buletine doar în limbile română și rusă, nicidecum în limba moldovenească. Vă prezentăm această tânără curajoasă care a îndrăznit să-l înfrunte pe șeful statului. 

-Ieri am auzit de la mai multe persoane întrebând: cum de nu i-a fost frică acelei tinere să-l înfrunte pe Dodon? 

-Nu consider că a fost o înfruntare. A fost o întrebare firească, pe care am adresat-o tuturor alegătorilor. 

-Îl vedeai en-face, cum a arătat fața lui, când i-ai spus că aveți buletine doar în română și rusă? 

-Arăta surprins, dezorientat, pentru că întrebarea mea simplă i-a creat o confuzie, o dilemă. Pe de o parte, el știe că limba noastră este limba română, pe de alta, i-a fost frică să nu dezamăgească electoratul său, pe care l-a „forțat” să vină la referendum. 

-De ce crezi că nu ți-a răspuns obraznic, cum o face de obicei?

- Dumnealui s-a prezentat la vot la ora 11.00. La acea oră, deja situația era clară, absenteismul la vot și eșuarea referendumului. Ori, dumnealui recunoaște că limba este română, pentru că nu poate nega un adevăr istoric, însă ambițiile nu-l lasă să recunoască asta în public. 

-Cum au reacționat colegii tăi din secția de votare după plecarea lui Dodon?

-Suntem prea mulți care gândim și simțim la fel, românește. Respectiv, o tentativă de răzbunare ar însemna să recunoască capitularea în fața noastră. Colegii din secția de votare, în mare parte, m-au apreciat pentru curaj. Sunt profund emoționată că mii de oameni au apreciat gestul meu, unul firesc pentru oricare cetățean care nu acceptă falsurile, neadevărul și prostia. 

-Crezi că Dodon e analfabet sau nu respectă decizia Curții Constituționale?

-Acesta nu e cuvântul potrivit și, ținând cont de faptul că mama dumnealui este profesoară de limbă română, el poate citi. Aici e vorba de bun simț și atitudine față de declarația de Independență a Republicii Moldova. Cel mai probabil, dumnealui recunoaște decizia Curții Constituționale, dar, luând în considerare ideologia moldovenismului primitiv pe care o promovează, nu i-a permis să aibă o altă poziție. 

-De ieri, multă lume se întreabă: cine este Ana Nichita? 

-Vin din raionul Călărași. Sunt licențiată în științe ale educației. În prezent, sunt președinta Asociației Obștești „Calea Lactee” și angajată în cadrul Fracțiunii Partidului Liberal din Parlamentul Republicii Moldova. 

 

Lasă un comentariu