Evenimentul zilei

Lun07132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu EXCLUSIV// Victor Colța, despre recuperarea „miliardului”: „O strategie cu măsuri de recuperare a fondurilor va fi pregătită în luna următoare”

EXCLUSIV// Victor Colța, despre recuperarea „miliardului”: „O strategie cu măsuri de recuperare a fondurilor va fi pregătită în luna următoare” Recomandat

17 Mai 2018 - 

Reforma în sistemul bancar dupăfurtul miliardului”, reglementări în domeniul bancar pentru atragerea investitorilor străini, predictibilitate și transparență în sistemul bancar, sunt doar câteva subiecte abordate împreună cu Victor Colţa, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei în domeniul politicii monetare şi pieţe financiare, care a avut amabilitatea de a acorda un interviu Evenimentului Zilei, ediția de Republica Moldova.

Nu în ultimul rând, oficialul BNM a vorbit și despre raportul Kroll și cum se intenționează recuperarea banilor sustrași în urma „furtului secolului” de circa un miliard de dolari.

invităm să citiți interviul integral:

R: Care sunt planurile BNM de reformare și îmbunătățire a sistemului bancar în Moldova?

În primul rând, reformele Băncii Naționale urmăresc creșterea transparenței și credibilității acționarilor în întregul sistem bancar din Moldova. Am promovat o nouă legislație bancară, deja adoptată , care implementează principiile Basel III și ulterior o guvernanță corporativă îmbunătățită și o supraveghere bancară adecvată.

Noul cadru de reglementare va crea un sector financiar robust și stabil. Inspecțiile mai stricte s-au rezultat cu recunoașterea integrală a pierderilor și creditelor neperformante de către bănci. Datorită provizioanelor suplimentare, acestea au contribuit la consolidarea suficienței capitalului. În cele din urmă, BNM dorește să consolideze rolul de intermediar financiar al băncilor locale și să promoveze un sistem de plăți eficient pentru a facilita tranzacțiile financiare și a stimula activitatea economică.

R: A fost vândută recent cea de-a treia bancă din Republica Moldova - Victoria Bank. Se pregătește vânzarea și pachetelor majoritare pentru Agroindbank și Moldoinconbank. Ce efecte observați asupra pieței după încheierea acestor tranzacții?

Ca urmare a acestor tranzacții, vom avea bănci cu o experiență mai mare și mai dinamice pe piața moldovenească. Controalele efectuate de către BNM au confirmat faptul că băncile locale au un nivel suficient de capital și lichiditate.

În același timp, activitatea de creditare rămâne scăzută. Sperăm la o creștere a activității de creditare datorită noilor produse bancare și procedurilor de risc mai calibrate. Analiza BNM este că piața bancară va deveni mai transparentă, cu un nivel mai înalt de competitivitate, care eventual va beneficia clienții băncilor prin costuri mai reduse și printr-o calitate superioară a serviciilor.

Banca Transilvania, care este al doilea creditor din România, este o bancă cu experiență bogată în sectoarele de IMM și retail, care până în prezent au fost subdezvoltate în Moldova. Astfel, o altă așteptare de la noii investitori este de a spori incluziunea financiară prin încurajarea activității de creditare a întreprinderilor mici și mijlocii, a întreprinzătorilor individuali și a gospodăriilor.

R: Numele BERD și Horizon Capital a fost anunțat pentru achiziționarea de acțiuni de la Agroindbank. Ce detalii ne puteți da despre asta?

La moment, BNM nu poate comenta nume specifice, dar confirmă BERD-ul a inclus sectorul bancar în noua sa strategie regională. Suntem plini de speranță BERDul ar fi interesat să se alăture unui acționar minoritar împreună cu alți investitori renumiți, care intenționează să-și stabilească prezența în sectorul bancar din Moldova.

R: De asemenea, BNM intenționează medieze vânzarea de acțiuni ale altor bănci în Moldova decât cele menționate mai sus?

Banca Națională nu este implicată în tranzacții potențiale cu alte bănci locale, dar va susține orice proces de consolidare locală sau atragere a investitorilor străini, cu condiția că aceștia corespund criteriilor și cerințelor necesare. Participând la diverse seminare și conferințe, BNM este dispusă promoveze sectorul bancar autohton în ansamblu și să informeze investitorii potențiali cu privire la progresele realizate în Republica Moldova.

R: Aveți informații de la alte bănci din România, în afară de Banca Transilvania, cum că intenționează vină pe piața bancară din Moldova?

BNM a avut o serie de întâlniri cu băncile locale și internaționale prezente pe piața românească la diferite evenimente internaționale, precum și la seminarul ad-hoc organizat în 2017 de către Banca Națională a României.

De atunci, am perceput un interes sporit, mai ales după intrarea Băncii Transilvania pe piața Moldovei. Creșterea convergenței economice dintre Moldova și România, prin comerțul exterior (România este de departe cel mai mare partener comercial al țării noastre), proiecte de infrastructură, interconexiuni energetice, etc. reprezintă o direcție logică pentru o cooperare mai strânsă și în sectorul bancar.

R: Cum vedeți, în general, intrarea unor mari jucători, bănci europene, pe piața locală ? Cum ar putea fi atractivă R. Moldova?

Relațiile noastre economice cu Uniunea Europeană devin tot mai puternice, aproximativ două treimi din comerțul exterior al Moldovei fiind acum cu zona UE. În plus, UE reprezintă acum cea mai mare zonă geografică din care provin remitențele persoanelor fizice. Acestea sunt fluxuri financiare mari care depășesc în total echivalentul de cca. 1,6 miliarde de dolari americani în 2017 sau peste 19% din PIB-ul Moldovei.

Recent, Intesa Sanpaolo a preluat Moldova EximBank - Gruppo Veneto, cea de-a 5-a după mărime bancă din țară, ca parte a acordului său cu guvernul italian. Sperăm că intrarea uneia dintre cele mai mari bănci din zona euro va schimba calitativ peisajul bancar din Moldova.

În urma recentelor reforme bancare și a redresării economice (cu 4,5% pe an în 2016 și 2017), Banca Comercială Română BCR, membră a Erste Group, ar putea decide să-și stabilească prezența în formă de franciză locală.

Anul trecut, BCR a deschis un nou birou în Cahul, cel mai mare oraș din sudul țării. De asemenea, au elaborat o strategie extensivă privind IMM-urile și cu acest scop au stabilit un centru de afaceri. În ciuda dimensiunii sale, Moldova oferă oportunități semnificative de consolidare și realizare a oportunităților potențiale.

R: Cum avansează ancheta despre "furtul unui miliard de dolari" și ce a fost recuperat până acum? Ce rol joacă BNM în acest proces? Cum lucrați cu anchetatorii Kroll și alte autorități locale competente în acest caz? A fost făcut vreun progres?

Ancheta internațională a fost finalizată de Kroll, iar raportul final a fost predat Procuraturii Anticorupție. O strategie cu măsuri de recuperare a fondurilor va fi pregătită în luna următoare. Reprezentanții Kroll și Steptoe & Johnson au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă.

Până în prezent, circa un miliard de lei au fost recuperate prin lichidarea administrativă a băncilor falimentate, supravegheate de BNM, și au fost depuse peste 70 de cauze penale.

Procesul de recuperare a fondurilor din străinătate rămâne complex datorită rețelei mari de bănci și jurisdicțiilor intermediare implicate, dar sperăm că cooperarea internațională va ajuta autoritățile moldovenești să depășească aceste obstacole.

R: Ca parte a reformelor BNM, lucrați și cu instituții și experți din alte țări pentru a vă ajuta în acest proces. Dacă da, ați putea să ne dați niște exemple?

Colaborăm strâns cu multe instituții și experți, inclusiv cu FMI, Banca Mondială, Trezoreria SUA, USAID, Echipa Economică Germană Moldova, Comisia Europeană și mulți alții.

Un exemplu de astfel de cooperare este proiectul de twinning sponsorizat de UE, implementat cu ajutorul Băncii Naționale a României și al Băncii Naționale a Olandei pentru a pregăti noua legislație bancară. Pe baza principiilor Basel III, această legislație va alinia reglementările bancare ale Republicii Moldova în concordanță cu cele ale UE, implementarea integrală a acesteia va avea loc în perioada următorilor doi ani.

Elaborăm agende pentru proiecte suplimentare de twinning (schimb de experiență) în viitor. Cooperarea cu Banca Națională a României este deosebit de bună, remarcabilă, atât în formate bilaterale, cât și multilaterale. Dar lucrăm și cu alte autorități naționale de reglementare. Recent, BNM a semnat un memorandum de înțelegere cu Banca Lituaniei, care sa dovedit a fi foarte deschisă și disponibilă pentru a oferi asistență.

Ca o remarcă de încheiere, aș dori să menționez că reformele bancare pe care Banca Națională a Moldovei le implementează și va continua să le implementeze, aduc rezultate. Înregistrăm tot mai multe dovezi de stabilizare și recuperare a credibilității in sectorul financiar pe plan intern si extern.

Inflația este sub control (sub 5% anual), moneda națională sa apreciat încrederea în sectorul bancar crește, dovadă fiind creșterea depozitelor, iar investitorii străini exprimă un interes sporit. Vom face tot posibilul pentru a transforma acest potențial într-o strategie care va aduce beneficiu pentru țara și cetățenii noștri.

Disclaimer: Materialul poate fi preluat în limita a 1.000 de semne, dar numai cu link activ către sursa acestor informații

mulțumim!

A consemnat, Mădălin Necșuțu

 

 

Lasă un comentariu