Evenimentul zilei

Ma11192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu Bolile infecțioase din timpul verii. Cum prevenim îmbolnăvirea

Bolile infecțioase din timpul verii. Cum prevenim îmbolnăvirea

04 Iulie 2018 - 

Vara este sezonul propice dezvoltării și răspândirii bolilor infecțioase. Aceste maladii apar din cauza nerespectării igienei personale, a consumului de alimente alterate sau scăldatului în lacurile și piscinele murdare. De asemenea, unele infecții pot fi transmise de insecte, inclusiv căpușe. Cum ne protejăm de bolile infecțioase în perioada estivală, ne spune medicul infecționist Aliona GUZUN. 

-Care sunt bolile infecțioase răspândite pe timp de vară?

-Vara sunt răspândite bolile diareice acute și cele provocate de rotavirusuri. Alte infecții, frecvent întâlnite în această perioadă sunt salmonela și stafilococul. Vara se înmulțesc și cazurile de îmbolnăvire cu hepatita A. În același timp, înotul în piscine sau lacuri poate cauza conjunctivită și adenopatii. Totodată, vara ne putem îmbolnăvi de encefalită și febră recurentă, din cauza virușilor transmiși prin mușcătură de țânțar. Periculoase sunt și căpușele, care ne pot transmite boala Lyme.

-Care sunt simptomele bolilor infecțioase?

-Principalul simptom este febra mai mare de 37,7 care poate fi însoțită de dureri abdominale și articulare difuze, grețuri, vome și diaree. Bolile infecțioase se manifestă și prin respirație dificilă, oboseală și inapetență.

-Cum evităm bolile diareice?

-În primul rând, trebuie de respectat igiena personală. Este necesar de a spăla frecvent mâinile după utilizarea toaletei, atingerea obiectelor murdare, folosirea transportului public. De asemenea, trebuie de ales cu grijă alimentele, mai ales dacă e vorba de produse ușor alterabile cum sunt peștele, carnea și lactatele. 

-Cum să fim siguri în timpul plimbărilor în aer liber?

- Trebuie să ne protejăm de insecte, în special căpușeVom îmbrăca pantaloni lungi și bluze cu mâneca lungă. Mai putem folosi sprayuri și unguente împotriva insectelor. De asemenea, pentru odihnă alegem plajele curate, unde nu există maidanezi. Plajele sigure trebuie să aibă locuri amenajate pentru depozitarea gunoiului. Nu vom lua produse alimentare pe plajă, care se alterează foarte repede. 

-Ce măsuri întreprindem după odihna pe plajă și scăldat?

-Pentru început, vom face duș. Acasă, verificăm dacă nu avem arsuri sau dermatite alergice din cauza insolației. Și, evident, ne spălăm pe mâini cu săpun înainte de a ne așeza la masă. În cazul apariției semnelor bolilor infecțioase, pe care le-am descris mai sus, ne adresăm obligatoriu medicului. Automedicația poate fi fatală în aceste cazuri.

 

Lasă un comentariu