Evenimentul zilei

Sam08082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Interviu UN ALTFEL DE INTERVIU. Care este părerea moldovenilor despre viața și politica din Republica Moldova? Ei în fața lumii fac show, că acela-i așa, că acela-i așa, dar când se întâlnesc, îs prieteni și toți trăiesc bine...”

UN ALTFEL DE INTERVIU. Care este părerea moldovenilor despre viața și politica din Republica Moldova? Ei în fața lumii fac show, că acela-i așa, că acela-i așa, dar când se întâlnesc, îs prieteni și toți trăiesc bine...”

23 Septembrie 2018 - 

Care este părerea moldovenilor despre viața și politica din Republica Moldova?  Este o întrebare grea, iar răspunsul a căutat să-l afle Valentina Ursu de la Radio Europa Liberă care a ajuns cu microfonul aici, la Ciuciuleni. Pe ce cale merge Republica Moldova astăzi după părerea locuitorilor din Hâncești puteți afla din rândurile ce urmeză.

Cu puțin timp înainte de alegeri, Partidul Democrat s-a hotărât să devină un partid pentru toți moldovenii. „Multe partide au împărțit geopolitic cetățenii, dar niciun partid nu a acționat pentru moldoveni, pro-Moldova”, a argumentat liderul democraților, Vlad Plahotniuc, la un briefing.  Cum înțeleg simplii cetățeni eforturile unor partide de a se concentra pe o politică pro-Moldova?
La Ciuciuleni, localnicii cu care am discutat spun că vor persoane noi la guvernare. Ei sunt dezamăgiți de clasa politică actuală și văd la ea doar materialism, vorbe în vânt și luptă pentru bani și imagine. Sătenii așteaptă de la clasa politică mai mult profesionalism, viziune și responsabilitate.
– „Parcă tot mai bine ar fi în partea asta, în Europa asta. Tot mai bine ar fi.”

Europa Liberă: Acum a ieșit dl Plahotniuc și a zis că mesajul Partidului Democrat este pro-Moldova; socialiștii și Igor Dodon vorbesc tot despre pro-Moldova, pro-statalitate; Ilan Șor zice și el că construiește Moldova...

– „Toți construiesc Moldova! De când îs ei la putere trebuia să fim de-amu îndeobște cu Europa asta, îndeobște trebuia să fim de când îs ei la conducere. De ce stăm pe loc? De ce stăm? Că s-a furat, s-a amăgit și de întors n-au mai întors și nici n-au să mai întoarcă, miliardul nu-l mai întorc, de-amu tot noi îl întoarcem. Venim aici și facem câte-o copeică,așa, ca să trăim și iaca asta-i viața la noi la țară.”

– „Nu ne mai așteptăm la bine.”

Europa Liberă: Dar de ce?

– „Fiindcă se vede ce fel de conducere avem. Totu-i într-aiurea, fură.”
Europa Liberă: Acum a ieșit dl Plahotniuc și a zis că partidul său va promova ideea pro-Moldova. Ideea asta a promovat-o și Igor Dodon, și Partidul Socialiștilor, și Ilan Șor. Cum înțelegeți Dvs. mesajul acestor politicieni?

– „Nu Dodon, nu, nici Partidul Socialist; ei în Asia vor să ne ducă, nu în Europa și poate să facă federalizare Dodon. De ce îl ia la Condrița pe acela de la Transnistria?”

Europa Liberă: Pe Krasnoselski?

– „Da, da. Și el vrea să deschidă puncte de votare în Transnistria ca să câștige alegerile. Dar vedeți și blocurile acestea care sunt, pro-europene ori cum le mai zic, și acestea nu-s unite între dânsele. Dacă ar fi unite toate într-un bloc, s-ar primi ceva, dar așa, fiecare vrea să fie tare și mare și vrea la scaun.”

Europa Liberă: Și unde ajunge Moldova?

– „Moldova, cu rușii. Dacă ar dovedi dreapta, apoi ar ieși ceva bun, dar așa nu.”

    Cei mai buni se duc peste hotare și rămâne Moldova tot așa...

​Europa Liberă: Cine-i dreapta astăzi?

– „Alde Maia Sandu, alde Năstase...”

Europa Liberă: Dar cine-i stânga?

– „Îi Plahotniuc, Dodon, socialiștii și cu Plahotniuc, Partidul Democrat, ei îs înspre Moscova.”

Europa Liberă: Dar Șor?

– „Șor? Șor vrea любой ценой (cu orice preț), că a deschis niște magazine cu pâine, cu altele, el vrea să intre în Parlament, vrea să intre deputat în Parlament, ca să scape de pușcărie.”

Europa Liberă: Pe politicienii ăștia îi aleg cetățenii.

– „Cetățenii... Cetățenii la noi nu-s uniți. Dacă ar fi uniți așa-ia toți unul cu altul, cum e în Armenia, în Gruzia ori încolo, dacă ar fi uniți, dar așa, ei nu-s uniți.”

Europa Liberă: Cine i-a dezbinat? De ce i-a despărțit?

– „I-a despărțit lagărul socialist, comuniștii, frica ceea se mai păstrează, se teme că dacă ceva îl pune la punct, ori cu pensia, ori cu nalogurile (impozitele), ori cu altele. Îi găsește pricini dacă îl vede pe unul că ridică vocea. Iaca-s bătrân, acuși am 80 de ani, dar înțeleg lucrul ista. Dacă ar înțelege toți ca mine, ar fi altceva mai bun.”

– „Cei mai buni se duc peste hotare și rămâne Moldova tot așa.”

– „Dacă s-ar schimba conducerea, poate oleacă s-ar mai... dar cu aiștia din ce în ce mai rău.”

– „Dar se schimbă și conducerile, conducerile acestea se schimbă și-i votăm și nimic absolut.”
Europa Liberă: D-apoi dvs. decideți cine trebuie să conducă?

– „Da, eu poate decid drept, dar restul...”

Europa Liberă: Acum mai mulți actori politici încearcă să promoveze ideea pro-Moldova. Iată când zice pro-Moldova Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon sau Ilan Șor, la ce vă duce gândul?

– „Să nu mai întoarcă miliardul. Cum l-au dus și l-au împărțit și să mai fure vreunul, o! iaca asta ar fi bine. Dar pro-Moldova tot lor li-i convenabil. Îi unire între dânșii ca să ne ducă într-o parte, în brațele Rusiei. Așa cred eu. Și noi am vrea, doar suntem și noi pentru Moldova, că-i țara noastră și trebuie să ne luptăm pentru binele Moldovei ca ea să devină o țară înfloritoare, să avem locuri de muncă în țara noastră, să deschidă multe...”

Europa Liberă: Dar e o diferență cum înțeleg ei pro-Moldova și cetățenii cum înțeleg pro-Moldova?

– „D-apoi asta eu nu știu cum înțeleg ei și cum înțeleg cetățenii. Poate unii o înțeleg ca și dânșii, care îs de-o teapă cu dânșii, dar iștilalți o înțeleg și ei, săracii, cum le mai spune moș Vasile, cum spune mătușa Catinca, cum mai zic și din acești tineri. Vine acasă, „mamă, iaca așa trebuie să faci, așa...” Copiii mai sfătuiesc părinții, dar unii mai ascultă, alții nu mai ascultă. Dar noi suntem pentru Moldova, pentru o Moldovă înfloritoare și să trăiască toți bine, toți. Eu vreau ca toți oamenii să trăiască bine și să fie îndestulați. Că ce fac eu cu o pensie de 1.300 de lei? Iaca mai lucrez, ca să-mi ajungă. Și salariul mi-i tot așa de mititel, dar cu un salariu și cu o pensie mă descurc eu oleacă. Dar săracul acel care are o pensie de 500 sau 600 de lei, cum se descurcă el, ce face?”

Europa Liberă: Dvs. aveți o vârstă respectabilă și ați prins toate regimurile, toate guvernările. Este o diferență cum conduc țara cei de stânga sau cei de dreapta?

– „Acești care se luptă să intre la putere promit că au să facă și când se văd la putere, și aceștia devin hoți. Și ei își fac vile, și ei își cumpără mașini și iar uită de țărani. Iaca la patru ani o să-i vedeți iar cum au să vină în sat la noi și toți au să ne promită și marea cu sarea.”

Europa Liberă: Dar ideologia unui partid de stânga și a unui partid de dreapta e asemănătoare sau diferă?
– „Care îs spre Rusia îs toți cu o platformă, care îs spre Uniunea Europeană îs cu altă platformă. De-amu îi dezbinată prea tare țara noastră, prea multe partide, prea multe partide partizele, cum se mai cheamă ele. Și nu cred eu să poată să se unească și să facă un lucru bun. Ei în fața lumii fac show, că acela-i așa, că acela-i așa, dar când se întâlnesc, îs prieteni și toți trăiesc bine. Dar voi, proști de la țară, bateți-vă cap în cap, scoateți-vă ochii neam cu neam că unul ține cu unul și celălalt ține cu altul și nici nu vorbesc unul cu altul, și nici nu...”

Europa Liberă: Se ajunge la ceartă, se ajunge la dușmănie între frați, între surori, între rude, între vecini?

– „Se ajunge! Iaca chiar eu am pățit așa cu o săteancă de-a mea. Nu vorbea cu mine, nu-mi dădea „Bună ziua!”, m-a înjosit în autobuz, în rutieră, că eu țin cu un partid. Dar eu nu-s în niciun partid. Acum când a biruit alt partid, iar eram la primărie și-mi zice: „Dar eu nu te înțeleg pe tine. Cu cine ești tu”? Eu îs cu Dumnezeu, eu îs cu aceea care-i om și care are să facă bine pentru sat și n-o să pună în buzunarul lui. Politicienii trebuie să se gândească și să nu dezbine poporul, dar să-l unească, ca să fie toți uniți...”

 
– „Ne ducem la sapă de lemn. Totul se vinde și se cumpără în țara asta. Iată așa-i în ziua de azi.”

Europa Liberă: Și unde o să ajungă republica?

– „Eu știu unde o să ajungem?... Cred că departe nu.”

Europa Liberă: Ce trebuie de făcut?

– „Trebuie de schimbat conducerea.”

Europa Liberă: În ultimul timp, tot mai mulți actori politici spun că o să promoveze ideea pro-Moldova. Mesajul acesta cum îl înțelegeți Dvs.?

– „N-avem încredere în ceea ce spun ei. Ei își fac interesul lor și gata, dar restul ce vorbesc, astea-s vorbe goale.”

Europa Liberă: Ce v-a dezamăgit cel mai mult?

– „Furtul miliardului. Și până la furt a fost dezastru și se vinde nelegitim totul, terenurile la Chișinău, chiar și pământurile se acaparează nelegitim.”

Europa Liberă: Până la urmă, responsabilitatea cui e mai mare – a politicianului sau a cetățeanului?

– „Eu cred că a politicianului, în primul rând.”

Europa Liberă: Trimis la putere de către cetățean.

– „Tot de noi. Noi când alegem, nu știm ce alegem, pentru că îs plătiți majoritatea cu zahăr, cu șașlâcuri, cu toate celea.”

Europa Liberă: Vin alegerile, puneți o speranță.

– „Ce folos că o punem, dacă lumea nu înțelege? Nu înțelege, iaca uitați-vă la alegerile acestea ce se face – totul se vinde și se cumpără în ziua de azi.”

Europa Liberă: Ați discutat cu cei care-și vând votul. Ce spune în general lumea, de ce a ajuns în situația că trebuie să-și vândă votul?

– „Pentru că pe primul loc eu cred că este banul în ziua de azi. Mai mult decât bani, ei nu văd nimic mătincă. Iată asta e.”

– „Suntem în mlaștina cea mai mare. De ce suntem în mlaștină? Pentru că din ‘92 nu mergem pe calea care trebuie.”

Europa Liberă: Ați luptat la Nistru?

– „Nu, eu am trăit în Bender 26 de ani și am luptat de la A până la Z. Eu știu ce zace în moldoveni. Noi suntem niște lași; trădătorul încă îl mai întorci, dar lașul, gata, aista-i laș. Lașul îi cum ar fi mielul tăiat, el îi gata, nu faci nimic, numai trebuie să-l mănânci.”

​Europa Liberă: A ieșit acum dl Plahotniuc și a zis că Partidul Democrat va promova mesajul pro-Moldova; ceva mai înainte Igor Dodon și Partidul Socialiștilor pro-stataliști și ei spun că vor merge către cetățean și vor promova ideea pro-Moldova; Ilan Șor cu aceeași idee că trebuie construită o Moldovă. Cum înțelegeți Dvs. mesajul acestor actori politici?

– „Pe noi iar ne fac tolomaci și noi îi credem. La ruși nu poate să se ducă, pentru că rușii au să le sucească capul, gâtul și spre Europa tot noi nu putem să ne ducem în Occident, fiindcă doar aceștia-s niște tâlhari și bandiții cine o să-i primească, dacă ei știu că aceștia fură. Înțelegeți cum e? Dacă noi avem un vecin rău, noi cu dânsul tratative n-o să facem, pentru că știm că el fură; și mămăliga din ceaun ți-o ia de pe foc.”

Europa Liberă: Dar ceva mai devreme, democrați ziceau că vor încerca să modifice Constituția, să introducă vectorul extern care ține de integrarea europeană. Credeți că s-au dezis de acest deziderat?

– „E greu de răspuns, foarte greu, pentru că ei îs vicleni tare. Aceștia-s ca vulpile rănite acum, ei îs răniți, pentru că ei singuri nu știu în care parte s-o ia, fiindcă ei atâta amar și dezastru au făcut în țara asta, că ei se tem singuri. Ei îs lași.”

Europa Liberă: Pentru Dvs. contează de cine se apropie mai mult Moldova – de Federația Rusă sau de Uniunea Europeană?

– „Eu fug înaintea lor ca să trec hotarul la Prut. Ei pe urmă o să fie târziu când au să ajungă din urma noastră. Târziu, că au să rămână numai ei în Moldova.”

Europa Liberă: Are viitor Moldova?

– „Nu! Moldova asta-i o țară făcută de ruși, de sovietici. Viitorul nostru îi România!”

Europa Liberă: Ziceți și Dvs.: pe ce cale merge Moldova astăzi?

– „În prăpastie! În prăpastie, fiindcă cu așa politicieni care conduc țara noi departe nu ajungem.”

Europa Liberă: Dar și politicienii aceștia au fost aleși tot de cetățenii Moldovei?

– „Tot de cetățeni, da, da. Tot noi i-am ales, dar se vede că noi am greșit.”

Europa Liberă: Ca să vorbească lumea despre un drum drept, despre un parcurs corect, care ar trebuie să fie?

– „Poate cu Uniunea Europeană ceva, dar o cale corectă va fi o justiție adevărată, legile să fie pentru toți totuna, nu pentru parlamentari e o lege, pentru clasa de jos e altă lege.”

Europa Liberă: Dar acest mesaj pe care îl promovează acum actorii politici, pro-Moldova, cum îl înțelegeți Dvs.?

– „Se apropie alegerile și ei iar induc lumea în eroare, dar n-o să fie nimic. Eu, de pildă, nu cred în nimeni. Vă spun sincer. Am pierdut încrederea și...”

Europa Liberă: Cum o recâștigați?

– „Foarte greu, foarte greu. Mie mi se pare că nu trebuie lumea să iasă la alegeri absolut defel și ceva poate s-ar schimba. Uitați-vă ce salarii au parlamentarii, ce case, ce casteluri au și duceți-vă prin sate și vedeți cum lumea moare de foame, moare de foame, dar ei merg înainte și-și bat joc de oameni.”

– „Fură și fură încontinuu.”

Europa Liberă: Cine poate să le pună piedică?

– „Nu știu...”

Europa Liberă: Tot cetățenii când îi votează.

– „Tot cetățenii...”

– „Dar eu nu cred în voturile astea.”

– „Iaca uitați-vă, l-au ales pe dl Năstase. Ce-au hotărât? Nimic, gata.”

Europa Liberă: Ce preț are votul cetățeanului?

– „La zero.”

Europa Liberă: Dar promisiunea politicianului?

– „Promisiunea îi pe zece și-i făcută tot pe zero.”

– „Și parlamentarii, și partidele de acum gata, nu... ”

– „Aș da așa o propunere: toți parlamentarii să fie dați afară de acolo.”

Europa Liberă: Dvs. îi aduceți, dvs. îi duceți o dată la patru ani. În Parlament dvs. îi trimiteți.

– „Păi da, dar sunt care le mai pune câte ceva în culiocel (pungă) de 100 de lei, ca Șor, și omul merge, dar el nu știe unde se duce mai departe. Dar ei trebuie toți alungați, dați afară, nu că așa, dar alungați; alungați cu bâtele.”

    Ei trebuie toți alungați, dați afară, nu că așa, dar alungați; alungați cu bâtele...

​Europa Liberă: Pe 24 februarie, data alegerilor parlamentare, votul cetățeanului va decide cine să guverneze în următorii patru ani Republica Moldova.

– „Dar cine o să se ducă la votare? Nimeni nu vrea să se ducă la alegeri, pentru că ei și-au arătat ce pot.”

– „Degeaba ne ducem, că ei de acum îs aleși.”

– „Da, ei îs aleși!”

Europa Liberă: Din contra, știți că 51 vor fi aleși pe circumscripții, 50 pe liste de partid?

– „Dar cine, dacă ei îs toți cumpărați? Îs toți de la Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Dar Dvs. o să mergeți să votați?

– „Numaidecât o să merg.”

Europa Liberă: Știți cine merită votul Dvs.?

– „Știu, dar e secret (râde).”

Europa Liberă: Și ce preț are votul?

– „Îi tare prețios! Mult face un vot, tare mult face.”

Europa Liberă: Dar promisiunea politicianului?

– „Apoi depinde ce politician o fi fiind. Conducători înțelepți și buni să fie, să aibă grijă de norod, nu numai pentru dânșii.”

Europa Liberă: Valentina Ursu de la Radio Europa Liberă. Iată am ajuns cu microfonul aici, la Ciuciuleni. Încercăm să aflăm de la săteni pe ce cale merge Moldova azi?

– „Pe calea greșită.”

Europa Liberă: Și cine duce Moldova pe o cale greșită?

– „De la Parlament, de acolo. Pe cine să mai alegem? De-amu ne-am săturat de ales. Pe care-i alegi, tot înapoi ne dau, de-amu iaca-i fugăresc pe tineret, toți se duc peste hotare. Și acești care suntem bătrâni, vai de capul nostru, fără ajutor. Cine să te ajute? Nu vine nimeni.”

Europa Liberă: În ultimul timp, partidele încearcă să vă aducă un mesaj pro-Moldova. Cum înțelegeți Dvs. mesajul acesta pe care îl aduc politicienii?

– „De-amu n-avem încredere în nimeni. Toți care intră îți promit că o să facă așa, că o să facă așa, dar, iaca, noi rămânem tot...”

Europa Liberă: Dar Dvs. îi votați pentru promisiune?

– „De-amu nici nu știu, să mai votăm sau să nu mai votăm.”

Europa Liberă: Dacă nu mergeți să votați, oricum cineva o să guverneze?

– „Apoi da, dar nu știm pe cine să votăm să ne fie mai bine.”

Europa Liberă: De ce ați ajuns în situația asta că nu știți cui să-i dați votul?

– „Parlamentarii așa au făcut. Pensia-i mititică, ai vreo doi struguri de poamă și pe aceia îi dai degeaba și putere de-amu nu-i, copiii s-au dus. Zice: „La ce să șed aici, ce să stau cu matale să trag sapa fără niciun rost”? Ce, lucrezi la via asta o grămadă și nu iei nimic, nu ieșim cu banii pe care îi cheltuim... Vedeți că toți care promit că am să intru și am să fac și când intră... tot pentru dânșii fac. Pentru păcătosul ista de la țară nu fac nimic.”

Europa Liberă: Contează dacă Moldova e mai aproape de Rusia sau mai aproape de Uniunea Europeană?

– „Mai bine ar fi cu Uniunea Europeană decât cu Rusia, poate ar fi pensia mai bună.”

Europa Liberă: Pe ce cale merge Moldova azi?

    Pe care-i alegi, tot înapoi ne dau, de-amu iaca-i fugăresc pe tineret, toți se duc peste hotare...

- „La noi drumul niciodată n-a fost drept și nici nu-i drept, nu știu când are să fie drept, să mergem. Mă uit cu producția asta de pe deal, noi nu putem să dăm producția. Îi ieftin, niște perje așa de mari șed și se strică pe deal; poama iar tot așa, șede pe deal și n-ai cui o da.”

– „Iaca, eu azi am venit la piață, am venit să vând și vând cu bănuți, dar trebuie să mă întrețin.”

Europa Liberă: Câți bani ați făcut?

– „N-am făcut nimic. Am lucrat un an de zile la vie și dăm poama cu doi lei kilogramul, iar o jumătate de litru de bere costă 12 lei.”

Europa Liberă: Dvs. cum înțelegeți drumul acesta pe care îl parcurge azi Moldova și mai ales direcția unde vrea să ajungă?

– „Tare rău! Eu am numai un singur copil și a împănat-o peste hotare și nu mai am nădejde că el o să vină acasă. Eu o viață am lucrat pentru dânsul, dar el acolo are leafă la timp... Amu cât mai putem cred că o stăm acasă, dar pe urmă o să ne ducem și noi. Cu cine a rămas țara asta, că cresc scaii prin fundamente la case, rămân gospodăriile pustii? Ce Moldovă avem noi, că-s toate câmpurile numai măslini? Ce a rămas Moldova, ce a rămas?”

Europa Liberă: Acum, actorii politici în ajun de alegeri o să vină să vă convingă că trebuie să le dați votul.

– „Da... o să ne convingă.”

Europa Liberă: Și vedeți, dl Plahotniuc zice că vor veni cu mesajul pro-Moldova; Igor Dodon și Partidul Socialiștilor – pro-Moldova, pro-stataliști; Ilan Șor – pro-Moldova?...

– „Dar care îs mai mari hoți? Ilan Șor îi glavariul (principalul), care a dat în stânga și în dreapta. Ce fel de pedeapsă are el, că i-au dat șapte ani și jumătate și el n-a făcut o zi?”

Europa Liberă: Dar mesajul acesta al lor, pro-Moldova, cum îl înțelegeți?

– „E o fățărnicie absolută! Ei nu se gândesc la nimeni, dar se gândesc la buzunarul lor. Dar toate-s până la o vreme, nu se duc departe, pentru că este ceva, o putere supraomenească care o să le dea și lor în cap, dar ei nu înțeleg lucrurile acestea. Ei cu dânșii n-au să ia nimic. Cu toate că ne jefuiesc pe noi, pe țăranii aceștia de la sate, ne jefuiesc, nu-și dau seama.”

Europa Liberă: Vă întrebam mesajul acesta, pro-Moldova, la ce gând vă duce?

– „Dacă o să fie schimbări, cred că o să fie și Moldova, are s-o ia olecuțică. Cam îi greu de la început, dar pe urmă credem că o să fie mai normal ca să putem și noi să viețuim, nu să umble lumea cu cerșitul. Nu li-i rușine când văd cum din urnele cu gunoi băbuțele acestea aleg de acolo rămășițele celea bătute și de colb, și de muscă, și de tot?!...”

Europa Liberă: Dar pentru Dvs. contează ideologia, orientarea – de stânga, de dreapta a unui partid?

– „Dacă o să fire schimbări la Guvern, are să se normalizeze, dar cu Plahotniuc al nostru... Nu se uită la nimeni, iaca, le unge ochii oleacă acolo, pe la Nisporeni nu știu ce mai face; Dodon iarăși nu știu ce pe la Sadova pe acolo, pe la Călărași; Șor la Orhei. Dar noi, ăștilalți, cu ce am rămas? Ai nimănui! Dar de ce să nu-mi mărească mie pensie și eu să-mi iau singură cu mâna mea ceea ce îmi trebuie, nu să-mi dea el un kilogram de orez oleacă mai ieftin? Pe mine asta nu mă aranjează.”

Europa Liberă: Dar vă întrebam: ideologia asta a partidului – de stânga sau de dreapta – face diferență?

– „Noi vrem să fie Moldova, să nu fim nici români și nici ruși. Noi ne-am născut moldoveni. Că vorbim aceeași limbă ca și românii, da, îi drept, dar că eu îs mol-do-van-că, mai aproape de lumea europeană, că ceva-ceva acolo lumea-i altfel și legile-s legi.”

Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– „Vrem alegerile să fie corecte și lumea să deschidă ochii și să voteze așa ca să poată trăi, că lumea răcnește, dar răcnește în pustiu, pentru că nimeni n-o aude și n-o înțelege.”

Pentru a citi mai departe apăsați AICI

Lasă un comentariu