Evenimentul zilei

Dum07122020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden
08 Dec 2019
by  - 
Publicat în Monden

Liam Payne susţine că o reuniune a celor de One Direction este în cărţi - însă nu mai devreme de doi ani, relatează Press Association, citată de Agerpres.

17 Noi 2019
Publicat în Monden

Loredana Groza i-a uimit iar pe fani, diva a avut o apariție extravagantă ce aduce izbitor de mult cu stilul cântăreței Lady Gaga. Artista a interpretat rolul de killer queen, într-un musical susținut joi seara, la Sala Palatului.

29 Oct 2019
Publicat în Monden

Marele artist a încetat din viață în seara de marți, după o grea suferință. Mihai Constantinescu a murit, pe 29 octombrie, iar muzica lui a inspirat generații întregi, datorită repetoriului bogat pe care l-a avut. Artistul a fost internat o perioadă la Spitalul Floreasca, din Capitală, deși veștile din ultimele zile despre starea sa generală de sănătate erau unele îmbucurătoare.

Mihai Constantinescu s-a stins la vârsta de 73 de ani și se afla pe patul de spital începând cu luna mai din acest an. Totodată, soția lui Simona Secrier a fost cea care l-a găsit în stare de inconștiență și a sunat repede la Ambulanță. Purtătorul de cuvânt de la Spitalului Floreasca, dr. Bogdan Oprița, a confirmat moartea artstului, spunând că decesul s-a produs marți, în jurul orei 19:00.

„Melodia «O lume minunată» a apărut într-o jumătate de oră. Da, nu glumesc. Am scris-o în jumătate de ceas. Recunosc, nu mă așteptam să aibă un asemenea impact atunci când am scris-o, dar m-am convins repede. Adică la câteva săptămâni după lansare. Am scris-o cu multă pasiune și drag. A ieșit ce a ieșit și chiar mă bucur pentru asta”, spunea regretatul artist Mihai Constantinescu.

„Lumea minunată” a lui Mihai Constantinescu. Averea muzicală pe care o lasă în urmă

Mihai Constantinescu a fost unul dintre cei mai cunoscuți interpreți și compozitori de muzică ușoară tradițională românească, fiind autor a zeci de șlagăre care au rămas în memoria mai multor generații.

Născut pe 4 ianuarie 1946, Mihai Constantinescu a absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport din București în 1973, după ce, cu un an înainte, terminase cursurile Școlii Populare de Artă.

Artistul făcuse parte din corul de copii al Radiodifuziunii Române, iar, în anul 1964, a devenit membru al grupului Mondial, perioadă în care a lansat piesa „Păpușa”.

Mihai Constantinescu a mai cântat cu Modern Group, trupa lui Petre Magdin, în care Magdin cânta la trompetă, Marcel Dragomir la saxofon, Marius Ţeicu la pian.

Primele înregistrări au fost făcute la solicitarea lui Titus Munteanu, care l-a remarcat la una dintre audiţiile organizate de clasa Floricăi Orăscu. În 1971, a debutat la televiziune, într-un spectacol de varietăţi. Primele sale compoziţii, „Păpuşa” şi „Anotimpuri”, s-au bucurat de mare succes.

În 1975, melodia sa „Am visat” (interpretă Corina Chiriac), a obţinut Premiul III la Festivalul Şlagărelor de la Dresda, iar cântecul „I.E.F.S ura!”, locul I la festivalul „Şlagăre în devenire” (1981).

Mihai Constantinescu a mai cântat cu Modern Group, trupa lui Petre Magdin, iar apoi a fost remarcat de realizatorul TV Titus Munteanu, care apoi l-a lansat într-un trio, alături de Olimpia Panciu și Marius Țeicu, potrivit Mediafax.

În anul 1999 a lansat single-ul „Iubiți și câinii vagabonzi”, care s-a bucurat de o mare popularitate.

A fost şi compozitor, unele dintre piesele sale apărând pe dublul CD al cântăreţei Anastasia Lazariuc lansat în 2003. De altfel, Mihai Constantinescu a avut o colaborare lungă cu Anastasia Lazariuc, una dintre cele mai cunoscute melodii fiind "Maria".

De-a lungul carierei a avut numeroase turnee în Europa, dar și în SUA.

Mihai Constantinescu, unul dintre artiștii simbol ai muzicii ușoare românești

În 2002, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România i-a lansat un caiet de cântece selectate din șlagărele lansate în trei decenii. Tot în anul 2002, Mihai Constantinescu a primit Diploma de Onoare la Gala Muzicii Ușoare “O zi printre stele” din partea Ministerului Culturii.

Printre piesele celebre lansate de Mihai Constantinescu se mai numără "Sus în deal" (1987), dar și "O lume minunată" (1999).

„Sus în deal", "Maria", "O lume minunată", "Iubiţi şi câinii vagabonzi" sunt doar câteva dintre melodiile lui Mihai Constantinescu, pe care le fredonăm şi azi, indiferent de generaţie.

A efectuat turnee în toate țările ex-socialiste, în Germania, în SUA și în câteva state din V.Europei. În 2002, luna mai, primește Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Ușoare ”O zi printre stele” din partea Ministerului Culturii și Cultelor. În 2002, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România îi editează un caiet de cântece selectate din șlagărele lansate în trei decenii.

Discografie:

Fluturele-1970, Un zambet o floare-1972, Mihai Constantinescu-1980, Speranta si vis-1982, Hei, copilarie-1983, Mihai Constantinescu-1985, Sunt un om obisnuit-1987, Caut iubire-1990, La est si vest de Prut (cu Anastasia Lazariuc)-1991, Adio tristete (cu Anastasia Lazariuc)-1993, Maria-1994, Anotimpurile-1996, O lume minunata-1999, Samba, samba-2000, Best of (4 vol.)-2010

Premiile carierei muzicale:

Premiul III la Festivalul Slagarelor de la Dresda, cu piesa 'Am visat' (interpreta Corina Chiriac)-1975

Premiul I la emisiunea-concurs 'Slagare in devenire'-1981

 

Diploma de Onoare in cadrul Galei Muzicii Usoare 'O zi printre stele', primita din partea Ministerului Culturii si Cultelor-2002

 

Legătura lui Mihai Constantinescu cu Republica Moldova

În anul 1989, cu ocazia unui spectacol dedicat lui Eugen Doga de la Chișinău, o echipă artistică din România din care făcea parte și Mihai Constantinescu au făcut cunoștință cu Anastasia Lazariuc și astfel se naște ideea unor turnee comune. Din echipa respectivă mai făceau parte Alexandru Arșinel,  și Anda Călugăreanu. Este momentul în care Anastasia Lazariuc începe colaborarea cu Mihai Constantinescu. Cu acesta va face turnee în toată Republica Moldova și România, fiind acompaniați de trupa Anastasiei. În luna octombrie 1989, Anastasia Lazariuc cântă pentru prima oară în România. În anul 1990, susține un recital la Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia. În anul 1992, Anastasia Lazariuc se stabilește în România unde devine cunoscută mai ales pentru duetele cu Mihai Constantinescu.

Cum a făcut duet cu Anastasia Lazariuc?

Pe lângă șlagărele de suflet pe care le-a lăsat românilor, artistul a avut foarte multe colaborări și cu Anastasia Lazariuc. Între cei doi a existat chiar o relație, care a durat timp de 14 ani de zile, încă de când s-au cunoscut în Chișinău, în Republica Moldova. Cântărețul și compozitorul a fost cel care a ajutat-o să vină în România și au avut numeroase colaborări pe scena muzicală și proiecte comune. Între cei doi artiști a existat chiar și o idilă, cu câțiva ani în urmă, pe vremea când regretatul Mihai Constantinescu era însurat cu prima lui soție, Mihaela.

„Când am venit eu în România și am adus-o și pe Ileana, sigur că Mihai m-a ajutat, m-a sprijinit pentru că nu știam pe nimeni aici și uite așa s-a creat o colaborare cu Mihai Constantinescu, publicului i-a placut și lucruririle au mers de la sine”, povestea Anastasia Lazariuc, în trecut.

Gestul făcut de Anastasia Lazariuc cu câteva luni în urmă

Cu câteva luni în urmă, după ce a aflat de starea lui Mihai Constantinescu, Anastasia Lazariuc, partenera sa de scenă, care a avut o reacție emoționantă. Ea nu a uitat cât de mult a însemnat el pentru cariera sa artistică și a transmis un mesaj emoționant în care spunea că se roagă ca Mihai să treacă cu bine peste aceste clipe grele.

„...mă rog la bunul Dumnezeu pentru sănătatea lui Mihai. Să facă tot ceea ce crede El că e mai bine pentru Mihai și pentru noi toți. I-am trimis un mesaj pe telefonul lui din partea mea şi a Ilenei şi sper să poată să-l citească chiar el când îşi mai revine”...

Ce a făcut Simona Secrier (soția lui) înainte ca Mihai Constantinescu să moară

Medicii au chemat-o de urgență, la spital, pe soția lui, Simona Secrier, iar aceasta, însoțită de nașa lor de cununie, a venit răvășită pentru a fi alături de el în ultimele momente din viață.

Soția cântărețului a izbucnit în plâns pe holul spitalului, așteptând un semn de la medici care să-i spună că s-a întâmplat o minune. Nu s-a întâmplat însă asta, iar doctorii au pregătit-o pentru ce e mai rău. La scurt timp ea a fost văzută la cumpărături, unde împreună cu nașa lor, sprijinul ei în toată această suferință, au mers să-i cumpere haine pentru înmormântare, dintr-un mall, și toate cele creștinești, cu o durere în suflet de nedescris. De asemenea, înainte de a părăsit spitalul, Simona Secrier s-a interesat și de un preot.

 

 

14 Oct 2019
by  - 
Publicat în Monden

"Singurul brand internaţional care a pus arta în centrul afacerii", aşa descrie dr.Friedrich Wille ceea ce a devenit, în timp, mai mult decât un business și un nume - FREYWILLE. De la Moscova la New York, din Paris și până la București, magazinele FREYWILLE sunt, de fapt, păstratoare ale unor mici-mari opere de artă.

 

Bijuteriile brandului sunt produse manual din email şi aur de 24 de carate, inspirate fiind din picturi celebre sau perioade istorice. În prezent, compania are colecţii de bijuterii "cu artă", printre acestea fiind şi una dedicată sfinxului, simbolul central al brandului. Pionier în crearea de bijuterii emailate prețioase, brandul are sediul la Viena, Austria din 1951. Michaela Frey este fondatoarea companiei, căreia i se va alătura ulterior dr. Friedrich Wille. În această fabrică, meșteșugul este acum perpetuat în jurul Simonei Grünberger-Wille, soția lui Friedrich Wille și director artistic al companiei. Este secondată de o echipă de designeri, și maeștri în aur și email. Din 1994, colecțiile de bijuterii aduc un omagiu artiștilor europeni - Klimt, arhitectul austriac F. Hundertwasser, Mucha, Schiele și așa mai departe. Iar dacă anul trecut, colecția de bijuterii și “lucruri” fine din mătase i-a fost dedicată, inspirativ, lui Van Gogh, anul acesta Gaugain este cel care aduce suflul de Tahiti (una dintre perioadele creative semnificative ale artistului) în noua colecție FREYWILLE. O nouă colecție celebrată de curând la  București. Le Chateau a fost gazda evenimentului cu semnificație: FREYWILLE a aniversat 10 ani de prezență pe piața din România, timp în care a transmis mesajul său legat de emoție și frumos.

Creăm teme filosofice, sărbătorim valori

Cu magazine aflate în orașe, cum ar fi Los Angeles, Londra, Paris, Istanbul, Moscova, Beijing și Hong Kong, compania are o producție limitată și exclusivă, care merge mână în mână cu distribuirea în propriile magazine și buticuri de pe glob. Crearea bijuteriilor este îmbinată cu geniul artistic și artizanal, iar succesul brandului a crescut rapid în ultimii ani. Despre acest succes, chiar și despre era tehnologiei și despre, de ce nu, latura emoțională a acestui business ne-a vorbit, colocvial, dr. Friedrich Wille (foto), la o cafea. Chiar în incinta unuia dintre  magazinele din București ale brandului, aflat la parterul hotelului Radisson Blu din București.

Dr. Wille s-a alăturat mai întâi companiei în calitate de contabil autorizat, ulterior a devenit partener - deoarece i-a plăcut șansa de a lucra internaționa, iar în plus și-a descoperit talentul pentru artă și marketing. În anii 70, am dezvoltat piața europeană pentru companie. După moartea Michaelei Frey am cumpărat compania și am decis să-mi asum întregul risc de a dezvolta bijuterii complet influențate de educația mea umanistă. Astfel, în anii 90, am creat o frumoasă colecție egipteană, urmată de o colecție greco-romană. Președintele Fundației Claude Monet mi-a cerut să creez o colecție care să-i aducă un omagiu artistului - este în continuare foarte reușită. Ulterior au fost omagiați Gustav Klimt, Hundertwasser și Alphonse Mucha. Creăm teme filosofice, sărbătorim valori. Mereu m-a interesat viața intelectuală, care oglindește stilul meu personal și viitorul nostru artistic”, spune Friedrich Wille, proprietar și CEO al mărcii, totodată copil teribil al bijuteriilor create cu artă.

Sunt necesari doi ani pentru nașterea unei colecții la care tehnica de emailare conferă loc luminozității și intensității culorilor. Aplicate delicat, strat după strat, culorile metamorfozează treptat smalțul prețios. Sutele de operații sunt realizate manual. Apoi, piesa este setată” în aur de 24 de carate sau aur solid de 18 carate. În cele din urmă, universul FreyWille vine în cercei, pandantive, brățări, inele, eșarfe din mătase...„Începem întotdeauna prin a studia tema sau artistul care ne-a inspirat. După o perioadă de studiu intens ia naştere o temă. Apoi se stabileşte direcţia de dezvoltare în materie de design şi pe care o testează pe bijuterii de diferite dimensiuni şi forme...”, povestește dr.Wille.

Secrete creative...

Emailul este practic un amestec extrem de fin de pulbere de sticlă și culori minerale, aplicat pe o bază din oțel în straturi succesive și tratat termic în cuptoare speciale, la peste 800 de grade Celsius.

Specialiștii FREYWILLE testează îndelung fiecare nuanță în parte. Pentru a se asigura că rezultatul final respectă întrutotul designul inițial. În urma fiecărei tușe de pensulă, bijuteria trebuie introdusă din nou în cuptor pentru fixarea culorii respective pe suportul din sticlă. La final, decorul din email este finisat manual și i se adaugă o montură placată sau fabricată cu totul din aur masiv. Iau naștere astfel pandantive, cercei, brățări, instrumente de scris. Dar și accesorii din piele și mătase naturală. După cum subliniază domnul Wille, ca în cazul oricărei lucrări de artă, nu se lucrează cu stocuri, iar seriile în care sunt produse bijuteriile FREYWILLE sunt întotdeauna limitate. De ce FREYWILLE în România? “E simplu: Sunteţi o ţară europeană!”, răspunde, franc, dr. Wille. Sunteţi aproape de Austria, Franţa şi alte ţări romanice, precum Italia, Spania. Noi, austriecii, cred, totuşi, că înţelegem mult mai bine ţările din estul Europei decât celelalte ţări vestice. Românii sunt receptivi şi îşi dau seama rapid de oportunităţile de pe piaţă".

„Bijuteriile sunt întotdeauna foarte emoționante. Cu desenele noastre artistice cu atât mai mult. Așa că dorim ca clienții noștri să se bucure de noi și cu noi toată viața!”, mai adaugă Friedrich Wille.  Care ar fi un portret-robot al clienților brandului? Răspunsul domnului Wille este la fel de franc: ”Femeia sau bărbatul care doresc să își arate individualitatea, gustul, cultura, exclusivitatea, educația înaltă, iubirea pentru frumusețe, artă și estetică. Cineva sigur de sine nu dorește să fie ostentativ, ci mai degrabă să arate un gust individual și un sentiment pentru cultură. Timp de multe secole, Viena a fost capitala unui mare imperiu al Europei. A atras mulți artiști să trăiască și să lucreze acolo. Fiind vienez, mi-am dorit întotdeauna să dau creațiilor noastre o notă austriacă. Dar, venind dintr-o țară cu o anumită istorie, respectul față de alte culturi și națiuni face parte din filosofia mărcii noastre!”.

E pregătit brandul pentru viitorul supertehnologizat? Da, e prezent online, e focalizat în mod constant la cum își poate creşte vizibilitatea. Dincolo de finanțe, macroeconomie și alți termeni care ne pun cu picioarele pe pământul afacerilor, rămâne lumea eterică a artei, a emoției. Ca și Gaugain, și FREYWILLE caută spații, cu o anumită „aură culturală“, potrivită cu filosofia brandului. Dar, despre toate acestea vom mai sta de vorbă cu Friedrich Wille,  acest om care, printre altele, nu se consideră un slujitor al bogaților, ci un admirator al celor care iubesc frumosul și îl ”achiziționează” tocmai pentru arta de a fi...frumos.

09 Sep 2019
Publicat în Monden

Stabilită în America, Maria Ciobanu obișnuia să revină în țara natală anual, până când problemele de sănătate i-au determinat pe medici să-i interzică zborul cu avionul. Recent, aceasta a urcat din nou pe scena din România, în fața celor care o iubesc.

08 Aug 2019
Publicat în Timp liber - TV

Astăzi la cinematograful Patria va avea loc premierea filmului „Povești de groază de spus pe întuneric”. 

11 Mai 2019
by  - 
Publicat în Timp liber - TV

Atunci când suntem la cumpărături, folosirea telefoanelor ne poate distrage atenţia şi ajungem să cumpărăm bunuri de care nu avem nevoie, potrivit unui studiu recent. 

29 Apr 2019
by  - 
Publicat în Timp liber - TV

Lungmetrajul „Avengers: Endgame” a doborât mai multe recorduri după lansarea sa oficială de săptămâna trecută, inclusiv pe acela pentru cel mai bun debut din istoria box-office-ului nord-american, potrivit estimărilor publicate duminică de compania specializată Exhibitor Relations, relatează AFP, citat de Agerpres

29 Apr 2019
by  - 
Publicat în Timp liber - TV

Brandul Nubia, pornit ca o divizie nouă din cadrul ZTE, acţionează, de câțiva ani, independent de compania-mamă, producând o serie de smartphone-uri din ce în ce mai interesante. 

27 Apr 2019
by  - 
Publicat în Timp liber - TV

După spectaculoasa apariţie a actorului spaniol Javier Bardem în rolul personajului negativ din „Skyfall” (2012) al seriei James Bond, o altă actriţă de origine spaniolă se alătură distribuţiei viitorului episod din saga agentului 007, relatează ziarul spaniol La Vanguardia, citat de Agerpres

27 Mar 2019
Publicat în Timp liber - TV

Vă invităm să urmăriți prestaţiile unora dintre cei mai valoroți artişti de jazz de talie internațională la ed. a VII-a Jazz’n Chișinău International Festival, care va avea loc la 16-19 aprilie 2019 in Chișinău, Tiraspol, Soroca, Taraclia.

24 Mar 2019
Publicat în Timp liber - TV

Manejul Magic - 16 martie -14 aprilie 2019 12:00, 16:00, Locul:Circul din Chișinău

23 Mar 2019
Publicat în Timp liber - TV

Răsfoiţi afişul cultural şi alegeţi unul dintre filmele pe care nu aţi reuşit să le vedeţi până acum.

Pagina 1 din 87