Evenimentul zilei

Ma08112020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden România Klaus Iohannis va avea astăzi consultări cu toate partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier

Klaus Iohannis va avea astăzi consultări cu toate partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier

26 Februarie 2020 - 

Preşedintele Klaus Iohannis are, astăzi, consultări cu toate partidele parlamentare, pentru desemnarea unui nou premier, după ce învestitură guvernului Orban 2 a fost abandonată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Până la consultările de după-amiază, scenă politică rămâne tensionată.  Înaintea consultărilor de la Cotroceni, PNL şi PSD au şedinţe că să stabilească strategia.
PNL decide în jurul prânzului cu ce nominalizare va merge la întâlnirea de la Cotroceni, PSD a anunţat că nu va face nicio propunere, iar USR rămâne cu varianta Dacian Cioloş.
Preşedintele ar putea anunţa în această seară numele noului premier desemnat.
Iată care este programul consultărilor:
Ora 16:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
Ora 16:30 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 17:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);
Ora 17:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 18:00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
Ora 18:30 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
Ora 19:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
Ora 19:30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Potrivit Constituţiei României, preşedintele poate chema partidele la consultări în două situaţii: în vederea desemnării premierului (art. 103) şi în virtutea funcţiei sale de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate (art. 80, alin. 2).
Potrivit articolului 103, alineat 1 din Constituţie, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament. Dacă o astfel de majoritate nu există, preşedintele consultă partidele reprezentate în Parlament.
Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare la consultări în vederea desemnării premierului de 6 ori de când a devenit preşedinte.

Lasă un comentariu