Evenimentul zilei

Dum08092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Reportaj Politica DODON anunță că nu a ajuns la niciun rezultat în urmă consultărilor de astăzi. CE urmează să facă acesta

DODON anunță că nu a ajuns la niciun rezultat în urmă consultărilor de astăzi. CE urmează să facă acesta Recomandat

13 Noiembrie 2019 - 

Președintele Igor Dodon a declarat, miercuri, că nu vede șanse pentru crearea unei majorități parlamentare între PSRM și Blocul ACUM, întrucât pozițiile sunt diametral opuse, după discuțiile pe care le-a avut cu deputații din fracțiunile parlamentare care au mers la consultări.

Condițiile înaintate de reprezentanții ACUM „sunt la fel ca și inițiativa Maiei Sandu, care a dus la căderea Guvernului, fiind un ultimatum, nu ceva constructiv”, a spus Dodon în cadrul unui briefing de presă. 

„Doamna prim-ministru a avut interesul cel mai mare să provoace această criză politică, deoarece este conștientă de faptul că Guvernul și miniștrii nu au făcut față pe parcursul ultimelor luni și că intră într-o perioadă incertă în care riscurile sunt și mai mari”, a declarat Igor Dodon, citat de IPN. 

Potrivit șefului statului, alegerile pot fi evitate prin crearea unei majorități parlamentare stabile sau prin votarea unui guvern tehnocrat, propus de către președintele țării. „Socialiștii s-au arătat deschiși pentru a forma o coaliție. Au spus că sunt gata să discute doar în situația în care va fi un alt candidat la funcția de prim-ministru. Și e logic, pentru că acela a fost demis ieri și să-l propui încă o dată și să-l voteze socialiștii nu ar fi corect”, a notat șeful statului.

„Cei din ACUM, din toată fracțiunea au venit doi reprezentanți, au spus că ei categoric nu acceptă această formulă. Ei insistă pe același prim-ministru, aceiași miniștri, aceeași componență a Guvernului. Și în plus, au spus că ar fi de dorit să plece și președintele din funcție, pentru ca să aibă garanții, nu-i clar pentru ce. Aceasta a fost poziția celor din ACUM. Eu am luat act de această poziție și am spus că faceți-o publică și o să vedem care este reacția celorlalți”, a spus Igor Dodon.

Discuția cu PDM, președintele o califică ca fiind una detaliată. „Din câte înțeleg, ei sunt axați pe o etapă importantă de reformă internă. Din câte înțeleg, ei nu-și doresc alegeri parlamentare anticipate. Au spus-o ferm că nu vor să facă majoritate parlamentară cu nimeni. În ceea ce ține de susținerea unui guvern propus de președinte, au spus că depinde ce guvern va fi, cu ce componență și cu ce program vine”, a menționat Igor Dodon.

Potrivit sefului statului, în premieră a fost invitată și fracțiunea Partidului Șor și, indiferent  „că-i place sau nu-i place ca cetățean, președintele trebuie să discute cu toți”. Șeful statului a declarat că `poziția Partidului Șor este una comună undeva cu cei de la ACUM”, că vor alegeri anticipate.

Președintele a menționat că poziția și condițiile Blocului ACUM îl face să creadă că aceștia își doresc alegeri anticipate sau să se plaseze în opoziție pentru a mai obține experiență politică pentru luptele ulterioare. În opinia sa, nu este nevoie de un scrutin parlamentar anticipat, pentru că țara nu poate fi lăsată pentru perioade lungi în incertitudine.

Șeful statului a amintit că sunt trei luni, până pe 12 februarie, în care trebuie să propună candidatura pentru funcția de prim-ministru. Acesta ar urma să meargă la fracțiuni să-și prezinte programul, apoi va fi clar dacă obține sau nu votul politic. Dacă nu-l obține, vor urma alegeri anticipate și acest lucru, spune Igor Dodon, trebuie să și-l asume cei care provoacă riscurile, însă el va face tot posibilul pentru a evita anticipatele.

Întrebat de jurnaliști dacă există deja un potențial candidat pentru funcția de premier, Igor Dodon a spus că nu.

 

Lasă un comentariu