Evenimentul zilei

Joi07092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sport Curiozitati Cel mai rapid animal terestru din lume, pe cale de dispariţie

Cel mai rapid animal terestru din lume, pe cale de dispariţie

29 Decembrie 2016 - 
Foto: capital.ro Foto: capital.ro

Cel mai rapid animal terestru din lume, ghepardul, se îndreaptă spre dispariţie, potrivit unui nou studiu care arată o scădere dramatică a numărului acestor elegante animale.

Raportul estimează că în sălbăticie mai există în prezent doar 7.100 de exemplare. Gheparzii sunt în pericol deoarece s-au răspândit mult în afara ariilor protejate şi intră din ce în ce mai mult în conflict cu oamenii, transmite capital.ro.

Autorii studiului cer o reclasificare urgentă a gheparzilor de la specie ''vulnerabilă'' la specie ''pe cale de dispariţie''. Considerat cel mai mic animal de pradă, în pofida vitezei sale ce poate atinge 120 de kilometri pe oră, ghepardul are nevoie de spaţii mari cu densitate de carnivore redusă pentru a nu se confrunta cu competiţia unor prădători mai redutabili, cum sunt leii sau leoparzii. Din acest motiv, ghepardul colindă zone întinse mult în afara zonelor protejate. Aproximativ 77% din habitatul său se află în afara acestor parcuri şi rezervaţii, ceea ce-l face deosebit de vulnerabil în faţa braconierilor şi a activităţilor umane care le ameninţă habitatul, scrie Agerpres.

Potrivit studiului, mai mult de jumătate dintre gheparzii care mai există se concentrează în şase ţări din sudul Africii. În Zimbabwe, populaţia de gheparzi a scăzut de la aproximativ 1.200 la doar 170 de animale în 16 de ani, cauza principală fiind schimbările majore în regimul terenurilor. În Asia, gheparzii au fost, practic, eradicaţi. Ar mai trăi mai puţin de 50 în Iran. Potrivit precedentelor estimări, populaţia mondială de gheparzi se ridica la aproximativ 100.000 la începutul secolului trecut.Conform studiului realizat de Societatea Zoologică din Londra şi organizaţia de apărare a mediului Wildlife Conservation Society (WCS), ameninţările cu care se confruntă acest prădător legendar au trecut neobservate mult prea mult timp.

Pentru a recunoaşte pe deplin amploarea ameninţării cu care se confruntă în prezent gheparzii, raportul face apel la Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) pentru a schimba pe Lista sa Roşie clasificarea celui mai rapid animal terestru de la specie ''vulnerabilă'' la specie ''pe cale de dispariţie''. Acest lucru ar ajuta la concentrarea sprijinului internaţional pentru conservarea unei specii care, se tem autorii, se îndreaptă spre dispariţie într-un ritm tot mai rapid.

Raportul a fost publicat în revista americană ''Proceedings of the National Academy of Sciences''.

Lasă un comentariu